• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Pierwsza uprawa: konfiguracja boxów; ilosc roslin; hps na wys 70cm

Wyszukiwarka Forumowa:

teftra

Well-known member
Buchów
0
Witam,
Od pewnego czasu zaintere.. wręcz zafascynowała mnie uprawa własnych bonzai :)
Chcę przygotować się do tego przedsięwzięcia jak najlepiej.
Zależy mi (zresztą jak każdemu) na owocnych plonach.
a więc...
Box1:
80x50 i 70 cm wysokości (niestety póki co wyższego nie dam rady zrobić)

Chcę wrzucić tam hps'a 250watt cool tube (zalezy mi najbardziej na hps z wiadomych przyczyn :) )

Jeśli chodzi o wentylacje to planowałem 2 wiatraki 12x12 w dolnych częściach scianki (i nie wiem albo na przeciwko siebie na dluzszych sciankach albo obok siebie?), oraz 2 wiatraki 12x12 w gornych czesciach scianek (ew. sufit?)

Box2:
120x60x70
400watt hps cool tube
2 dodatkowe wiatraki, 1 na gorze i 1 na dole.

Roślinki:
Box1: Planowałem 4 niższe automaty z lekkim LST, w doniczkach 8 l.
Box2: 6 roślin nie automaty trening SCROG

Moje pytania:
-Czy uda mi się przy tak niskim boxie nie popalić roslinek hps'em?
-Lepiej te 4 auto w mniejszym boxie trenowac SCROGiem czy LST?
-Czy sa to dobre konfiguracje boxow w stosunku do ilosci roslin?
-Jakie odmiany najlepiej by sie przyjely w powyzszych warunkach?

Na początek planuje jeden z powyzszych boxów zrobić, dopiero po miesiacu drugi.
Dla doswiadczonych hodowców pytania sa oczywiste, ale poki co to wlasnie te pytania mnie mecza najbardziej.
Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Ahoj!

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
1. jezeli tylko wentylacja wyrobi (ja bym robil dwa na dole na przeciwko siebie i dwa w suficie) i warunki w pomieszczeniu, gdzie bedzie stal box beda w miare to hps da rade ;)
2. ja bym wybral lst, ale wrzucilbym 5-6 automatow.
3. ile roslin dokladnie wsadzisz to twoja decyzja, tym bardziej w drugim boxie masz pole do popisu - mozesz dac mniej doniczek, dluzszy weg i ostry trening albo zupelnie odwrotnie. zastanow sie jak wolisz ;)
4. odmian masz od groma. moge z czystym sumieniem polecic haze lub criticala auto jako niskie automaty, ale ogolnie ten breeder daje rade. odouscilbym sobie popularnego ostatnio mazara i inne dziwne wynalazki. cokolwiek wybierzesz bedzie dobrze ;)

teftra

Well-known member
Buchów
0
1. jezeli tylko wentylacja wyrobi (ja bym robil dwa na dole na przeciwko siebie i dwa w suficie) i warunki w pomieszczeniu, gdzie bedzie stal box beda w miare to hps da rade ;)
2. ja bym wybral lst, ale wrzucilbym 5-6 automatow.
3. ile roslin dokladnie wsadzisz to twoja decyzja, tym bardziej w drugim boxie masz pole do popisu - mozesz dac mniej doniczek, dluzszy weg i ostry trening albo zupelnie odwrotnie. zastanow sie jak wolisz ;)
4. odmian masz od groma. moge z czystym sumieniem polecic haze lub criticala auto jako niskie automaty, ale ogolnie ten breeder daje rade. odouscilbym sobie popularnego ostatnio mazara i inne dziwne wynalazki. cokolwiek wybierzesz bedzie dobrze ;)

Super dzieki za odpowiedz :)
1. Ilosc wiatrakow w jednym i drugim boxie po 4 czy tak jak napisalem, ze dokladamy 2 w drugim ?
Bede kupowal wiatraki lepszej jakosci, firm ktore byly polecane w jednym z artów.
Boxy będą po lewej i po prawej stronie od okna. Poddasze.
2. Nie wiem dlaczego ale bardziej się boje LST niz SCROGa, ale skoro mówisz ze 5-6 Hejzików na tym treningu podoła w tym boxie pod 250watt to bardzo się cieszę.
3. Do drugiego boxa wybiorę drugiego opcję, więcej donic, lzejszy trening z powodu krótkiego doswiadczenia. Nie chcialbym odrazu rzucac sie na głeboką wodę. Czyli na SCROGa 6 donic 10-12 l, no i 400watt hps dobrze myślę?
4. Cholera nie Mazar? Konsumowałem go jakiś czas temu i był wyborny.
Nad auto to interesowało mnie ak47 i spróbował bym tego Super Criticala.
Do SCROGa to planowałem po 2 sztuki Amnesia Haze, White Widow i Super Skunk.

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
1. drugiego boxa masz wiekszego, to i wentylacja musi byc 'lepsza'. pisales, ze najpierw chcesz zrobic jednego boxa. ja bym robil tego na automaty i nie myslal o tym drugim (na razie). za duzo na glowie to zawsze cos wyleci, po za tym jak ogarniesz wszystkie warunki w pierwszym duzo latwiej drugiego zaplanujesz i wykonasz ;)
co do autohaze to bardzo przyjemnie rosnie, nie sprawia problemow - wiec na poczatek idealna roslinka - podobnie critical. mazar rosnie wiekszy, bardziej sie wyciaga i u mnie jeden z dwoch kwitnac za bardzo nie chce, przedluzy sie pobyt w boxie. do tego o plonach podawanych przez dp mozna snic - wcale nie odbiega od pozostalych auto.

co do odmian najlepiej poogladaj fotorelacje, moze ktos jeszcze zarzuci czyms na poczatek. wybor masz ogromny i jak podejdziesz wachowo do uprawy to bedziesz zadowolony, cokolwiek wybierzesz ;)

unnamed

Well-known member
Buchów
0
Witam,

Moje pytania:
-Czy uda mi się przy tak niskim boxie nie popalić roslinek hps'em?
-Lepiej te 4 auto w mniejszym boxie trenowac SCROGiem czy LST?
-Czy sa to dobre konfiguracje boxow w stosunku do ilosci roslin?
-Jakie odmiany najlepiej by sie przyjely w powyzszych warunkach?

Ahoj!
-jasne że nie popalisz jak będziesz systematycznie "szkolił" krzaki
-hmmm ... zależy czy będą to jednakowe odmiany czy różne - jesli jednakowe to śmiało możesz i lst i scroog ( chociaż z tego co piszą scroog tylko do klonów ) , jeśli różne to proponował bym tylko lst
-jesli inaczej się nie da to nie jest źle
-wybór należy do ciebie , bawiłem się ww, ak47 ,blueberry i te mogę polecić (proste w uprawie )

teftra

Well-known member
Buchów
0
Drugiego boxa zaczne robic po ok 3-4 tygodniach.
Ostatnie 2 pytania:
-Słyszałem od innego growera, że najlepszy koc strażacki, ja planowałem farbę białą. Jak wg. was to wyglada?
-SCROG na klony najlepiej? Z tego co czytalem to wszystko mozna trenowac siatka.

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
biala farba jest lepsza niz koc ratunkowy - lepiej rozprasza swiatlo (jest idealnie gladka, koc zawsze bedzie pozaginany) i latwiej jest utrzymac pozadek w boxie
sog nadaje sie bardziej pod klony (male doniczki, duza ilosc roslin, mniej zabawy w kielkowanie, mniej kasy na nasiona), scrog moim zdaniem jak najbardziej nadaje sie i dla automatow, i dla zwyklych odmian.

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Koc lepszy od farby lepiej światło odbija, każda farba inaczej odbija - patrz fotorelacje, są też specjalne materiały mocno odbijające światło i lekko rozpraszające jak mylar, i powinny być jeszcze lepsze... :) można kupić np. na all ... o . Ja bym nie dawał wentylatorów na wlot, o wiele więcej ci da jak dasz te same wentylatory na wylot a jako wlot dziury (ewentualnie jeden wlotowo mieszajacy).

Haszkomora41

Well-known member
Buchów
0
Ja bym nie dawał wentylatorów na wlot, o wiele więcej ci da jak dasz te same wentylatory na wylot a jako wlot dziury

Ja zaprzeczę. Przy 4 x wiatrak, na jeden box twój sposób nie da dużej cyrkulacji.

Ja zrobił bym tak. <coolpalacz>
Daj wtłaczający na dole, na tej samej ściance u góry wyciągający i na przeciw tego wyciągającego, u góry drugi wyciągający.
Ten 4 wiatrak, jako mieszający zarzuć jakoś, żeby dmuchał na krzaki, tylko nie zbyt blisko hps, bo będzie dmuchał ciepłym powietrzem.

Takim sposobem dostaniesz ujemne ciśnienie, przez 2 wyciągające, łatwiej zamaskować zapach i masz dobrą cyrkulację świeżego powietrza. <joint>

Ładne masz warunki, powodzenia i z fartem.

off. Jeśli planujesz sprzedaż, to nie koś na klientach. :bounce:

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
no ja sie nie moge zgodzic co do tego koca ratunkowego - poprzez zagiecia, nierowna powierzchnie, z czasem rowniez brud rozproszenie swiatla bedzie kiepskie - lepiej zda egzamin matowa biel.
wiadomo natomiast, ze najlepszym rozwiazaniem sa folie 100% rozpraszajace swiatlo, np. wspomniany mylar

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Temat odbijalności światła był już wiele razy wałkowany
- Mylar idealnie naciągnięty może odbić do 99% światła (realnie ok 92%-97%)
- Koc ratunkowy czyli koc polysterowy odbija 70 % światła a jak jest źle naciągnięty to będa hotspoty
- farba biała matowa odbija 75% - 85 % światła
- farba elastomerowa (czyli gumowa) odbija 90% światła
- folia aluminiowa idealnie naciągnięta po stronie matowej odbija 55 % światła

Więc jeśli nie MYLAR to zdecydowanie farba biała matowa (a najlepiej elastomerowa)

teftra

Well-known member
Buchów
0
Dzięki z całego serducha za odpowiedzi.
Postanowiłem sobie odłożyc budowę boxa o tydzien pozniej (mial byc robiony w ubieglym).
Po pierwsze postanowiłem przedłużyc pierwszego boxa z 80 do 100 cm. (czyli bedzie mial 50x100x70wys)
W tym siedem 7 litrowych doniczek z automatami (ak47 i ww)

Zastanawiam się nad wentami kanałowymi na wylot (150m3/h wg. producenta)
zamiast 3 komputerowych.
Czyli by wyglądało to mniej więcej tak:
doł: 1 wlotowy 8x8 fader "roxo" (43m3/h wg. producenta)
no i góra na przeciwko siebie na bocznych ściankach wenty kanałowe (tak jak napisałem 150m3/h na jeden went)
Oczywiscie jeden 8x8 mieszający takze firmy Fader model ROXO.
+ na wylot filtry węglowe domowej roboty (jakieś propozycje, widzialem na forum 2 rodzaje domowych ale nie wiem kompletnie na który się zdecydować. Zależało by mi żeby nie byly "gabarytowe")

Oświetlenie: Cooltube 250 watt Dual Phytolite . (i rozumiem, że ten COOL TUBE w tej konfiguracji jest niezbedny? Udalo by mi sie pociagnac na zwyklym odblysniku?)

Biała matowa farba
ziemia: Compo Sana
nawoziki: Biohumus na weg i Planton K na kwitnienie, + booster (damn, jaki? nawozy, dopalacze itp. to moja najsłabsza strona)

Mam w razie czego nawilżacz powietrza (kurde w kształcie krokodyla ale co tam :) )
Czy mógłbym prosić o uwagi, komentarze i tradycyjnie Wasze cenne rady co do tych konfiguracji?
Pzdr! :)

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Ja osobiście kanałowych nie używałem, mam tradycyjne 100tki łazienkowe. Fandery roxo, firma i model OK, skuteczne i przede wszystkim ciche. Moim zdaniem wybór firmy okej.
Co do utrzymania właściwej temp ciężko zawyrokować (przynajmniej mi) czy zestaw o tych średnicach się sprawdzi.

Co prawda masz 250W cooltube więc temperatura będzie w dużej mierze zatrzymana. Pytasz czy cooltube niezbędny? w tak niskim boxie będziesz miał tam ukrop, więc uważam że tak.(Ewentualnie tańsza alternatywa to zwykła szyba miedzy lampa a pomidorami)

Możesz mieć problem z wysokością 70 cm, odlicz wysokość doniczki, odlicz podwieszenie lampy + odległość od lampy...wyjdzie dość mało miejsca na pomidora. Będziesz musiał ostro potrenować, żeby się tam zmieścić.

Ale próbuj, z faretm <joint>

teftra

Well-known member
Buchów
0
Witam, box już zrobiony.
100x50x70 wys
cool tube hps 250 watt
wentylator kanałowy 150m3/h dmuchajacy w cooltube, z drugiej strony wylot.
wiatrak na klips mieszajacy
nawilzacz powietrza (taki do pokoju dzieciecego) + mokra gąbka
poki co jeszcze box nie jest do konca uszczelniony wiec jest dodatkowa wentylacja.
temperatura miedzy 29-32 stopnie, wilgotnosc ok 60 %

warzywka: 3 x auto jack; 3x white russian, 1x skunk b52 (wszytkie auto)
start w doniczkach torfowych

i mam takie pytanie, czy te doniczki moga juz byc pod Hpsem w tym klimacie ktory wyzej opisalem?
mam spryskiwacz taki do kwiatow. polozylem te 7 doniczek na w kółko obok siebie na talezu i z 8-10 razy psiknalem na doniczki? sa wilgotne, bez błotka. Do tygodnia mi gadziny wyjdą na powierzchnie?
Pestki 100 % femki z rekomendowanego sklepu .

---------- Aktualizacja posta 21:58 ---------- Czas poprzedniego posta 21:51 ----------

Witam, box już zrobiony.
100x50x70 wys
cool tube hps 250 watt
poki co jeszcze box nie jest do konca uszczelniony wiec jest dodatkowa wentylacja.
temperatura miedzy 29-33 stopnie, wilgotnosc ok 60 %

i mam takie pytanie, czy te doniczki moga juz byc pod Hpsem w tym klimacie ktory wyzej opisalem?
mam spryskiwacz taki do kwiatow. polozylem te 7 doniczek na w kółko obok siebie na talezu i z 8-10 razy psiknalem na doniczki? sa wilgotne, bez błotka. Do tygodnia mi gadziny wyjdą na powierzchnie?

---------- Aktualizacja posta 21:59 ---------- Czas poprzedniego posta 21:58 ----------

Witam, box już zrobiony.
100x50x70 wys
cool tube hps 250 watt
temperatura miedzy 29-33 stopnie, wilgotnosc ok 60 %

---------- Aktualizacja posta 22:07 ---------- Czas poprzedniego posta 21:59 ----------

O boże..
może uprzyjemy mod poprawić mi tego posta?
(gdzie sie edytuje? O_O )

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół