• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Pierwsza uprawa w życiu - Indoor - Zapraszam

• Autor wątku BoCIaN-xXx
  • Data rozpoczęcia
Wyszukiwarka Forumowa:
B

BoCIaN-xXx

Guest
Witam.
Najpierw musze was poinformować że się ładnie wkurzyłem delikatnie mówiąc bo przed chwilą napisałem to co teraz będzie pisane poraz ku**a drugi przez to że w MyIE wyskoczył błedzik, a schowek, bo wcześniej skopiowałem tekst przed naciśnięciem podgląd, oczywiście ku**a nie zadziałał. Jak się prześpie to zmienie przeglądarke na Opere albo cokolwiek innego bo już drugi raz mam taką sytuacje.
Dobra, koniec tego żalenia się.

Nie pale od ok.1,5 roku bo zaczełem ćwiczyć na siłce i wole się zmachać przysiadami ze sztangą niż zajarać. Chce zacząć uprawe bo nadal uważam konopie za świetną roślinkę, a napewno fajną w uprawie - to się czuje po prostu.
Jeżeli wszystko będzie git to sobie zostawie troche palenia ( bo jak mógłbym sobie odmówić własnoręcznie wytworzonego staffa :silent: :silent: :silent: ) a resztę sprzedam ziomkom bo promocyjnej cenie, tak żeby zwróciły mi się koszty i abym miał kase na najbliższy sezon outdoor'owy.
Zaraz przekaże kilka swoich wątpliwości abyście je rozwiali, ale najpierw plan:
- Box: 65cm długości, 35cm szerokości i 120cm wysokości ( mam w nim zamiar uprawiać 2 roślinki )
- Nasiona to cztery sztuki FM-4 Northern Light ( pestki feminizowane) z seedboutiqe od Female Seeds. Choć, są 4 to do boxa wejdą tylko dwie, wprawdzie dałoby się zrobić boxa i na 3 ale nie chce zajmować więcej miejsca w pokoiku - przynajmniej na tą pierwszą uprawę.
- Oświetlenie: Oczywiście HPS 150W - wszystko złoże sam dzięki świetnym schematom Blancika.

Teraz pytanka:
1. Czy jeżeli zrobie boxa ze sklejki 10mm to będzie się on trzymał?? Jutro ide do miasta zobaczyć jak z tymi sklejkami stoją sklepy. Oczywiście góre mam zamiar wzmocnić jakimiś zwykłymi dechami bo HPS jednak musi wisieć stabilnie i bespiecznie.
2. Gdzieś na forum ktoś pisał że jeżeli box jest szczelny to wystarczy u jego dołu zrobić pasywny wlot powietrza a u góry zamocować dwa wentylatorki. Czy to jest dobre rozwiązanie??
3. Czy mogę użyć tej listwy do podłączenia wszystkiego do sieci:
http://www.allegro.pl/item122626354_listwa_zasilajaca_5guziemienie_przedluzacz_fvat.html

W pokoju często przebywa sporo kumpli więc roślinki powinny mięć zapewniony wystarczający poziom CO2.

Zacząłbym już wszystko składać ale jeszcze brakuje kaski. Musze sprzedać swój obecny telefon, a w zastępstwo wezme nokie 3310 której brat już nie używa.

Licze że odpowiecie. Mam kupca na telefon, jak tylko weźmie go odemnie to odrazu zaczynam wszystko kupować tylko musze mieć pewność że sklejka 10mm nada się na boxa. Ja jestem prawie pewny że tak, zresztą widziałem jak gość uprawiał tylko na samym szkielecie, a za ściany boxa robiła karimata z pokryciem poli- jakimś tam.

Pozdrawiam

B

blancik

Guest
1. Czy jeżeli zrobie boxa ze sklejki 10mm to będzie się on trzymał?? Jutro ide do miasta zobaczyć jak z tymi sklejkami stoją sklepy. Oczywiście góre mam zamiar wzmocnić jakimiś zwykłymi dechami bo HPS jednak musi wisieć stabilnie i bespiecznie.

Tak, sklejka jest mocna i bez problemu wszystko będzie trzymać jak należy, oczywiście mam tu na myśli również szkielet zrobiony do tego, do którego będą przykręcone krawędzie ścian, i jeżeli tak zrobisz to góra z żarówką bez żadnego problemu będzie trzymala żarówkę z oprawką.

2. Gdzieś na forum ktoś pisał że jeżeli box jest szczelny to wystarczy u jego dołu zrobić pasywny wlot powietrza a u góry zamocować dwa wentylatorki. Czy to jest dobre rozwiązanie??

To najlepsza zasada montowania wentyli do boxa, pamiętaj o tym że HPS dziala jak kaloryfer i na dole jest wskazane zamontować również wentylator, aby pchal wciąż te zimniejsze powietrze z zewnątrz.

3. Czy mogę użyć tej listwy do podłączenia wszystkiego do sieci:
http://www.allegro.pl/item122626354_listwa_zasilajaca_5guziemienie_przedluzacz_fvat.html
Tak, listwa jest do 3500W więc spokojnie da radę.
Pzdr!

B

BoCIaN-xXx

Guest
Dostałeś "pomógł", bo rzeczywiście nie jednemu pomogłeś swoimi schematami, naprawde świetna robota. A co do posta to dzięki za szybką odpowiedź.
Właśnie zrobie tak że na dole będzie wlot pasywny powietrza, z drugiej strony wentylator wydmuchyjący, jeszcze jeden wyżej, i jeżeli zrobie obudowaną lampe z szybą to jeszcze jeden pójdzie do chłodzenia HPS'a.
Po południu wybieram się do miasteczka sprawdzić ile chodzi taka sklejka u mnie w mieście. W internecie jest sporo hurtowni takich sklejek ale oni sprzedają tylko firmom i to w hurtowych ilościach. Cóż, trzeba mieć nadzieje że nie zdzierają za bardzo kasy u mnie w miasteczku za taki towar.
Niestety żeby mieć na uprawe jak już pisałem musze sprzedać telefonik z aparatem więc nie będzie żadnego growloga ze zdjęciami ale napisze posta jak już uprawa będzie zakończona: jaki był plon, jak się ta odmiana trzymała i takie tam różne..
Po uprawie może sobie skombinuje jakiś aparacik to wkleje zdjęcia bokxa, cobyście zobaczyli jak odwaliłem robote.
Pozdrawiam.

R

rasta

Guest
BoCIaN-xXx napisał:
jak najbardziej ale zakladając, że wentylatorki nie są jakieś malutkie to powinny wystarczyć. musisz jednak wziąć pod uwagę aby otwór wlotowy na dole byl nawet do 2x większy od wylotowego.

ja u siebie przez dluższy czas mialem tylko jeden wentylator komp. 12x12 cm na wyciągu i pasywny otwór wlotowy przy pow 0,5 m2 i mocy lampy 250W.

B

blancik

Guest
No tak, diabel tkwi w szczególach, to one w ostateczności dają w dużej mierze efekt ;]

TNT

Well-known member
Weteran
Buchów
0
BoCIaN-xXx napisał:
Jeżeli wszystko będzie git to sobie zostawie troche palenia ( bo jak mógłbym sobie odmówić własnoręcznie wytworzonego staffa ) a resztę sprzedam ziomkom bo promocyjnej cenie, tak żeby zwróciły mi się koszty i abym miał kase na najbliższy sezon outdoor'owy.
Jak skosztujesz to nie wiem czy się rozstaniesz z taką ilością tak pysznych ziół.

Co do wentylacji to koniecznie pakuj jakieś wiatraczki tłoczące. Ja mam mały box 35x35x80wys, 2x80mm in, 2x80mm out oraz 2 wentyle 80mm (jeden wyciąga gorąc z odbłyśnika a drugi wieje na szczyty) i mam powyżej 30*C więc wentylacji nigdy za wiele.

B

BoCIaN-xXx

Guest
Witam.
Dziś po rozpoczęciu roku szkolnego odwiedziłem dwie hurtownie.
Najpierw byłem w elektronicznej i wszystkie elementy do złożenia lampy HPS o mocy 150W kosztują 130zł. Jak patrzyłem w internecie to można zmieścić się w 120 razem z wysyłką więc chyba zamówie przez neta wszystkie części.
Gość w hurtowni zapytał czy to do akwarium, ja powiedziałem do uprawy a on powiedział: "po cholere ci to"?? i powiedział że maja jakieś lampy wysokoprężne do których nie trzeba nic kupować tylko wkręcić w oprawke(250W kosztuje ze 30zł a 160W23zł czy coś takiego). Napewno nie kupie tego bo na opakowaniu nawet nie było ile ma Lumenów i takich innych. Wk***ił mnie nieco typ bo jak zapytałem ile ma lum to powiedział że może jeszcze będe pytał o barwe światła i temperature. Ja tam HPS'a nie kupie.

Później skoczyłem do drugiej hurtowni zapytać o sklejke - była ale w całym arkuszu który kosztuje 90zł. Zapytałem od razu o płyty wiórowe no i mają - o gr. chyba 10mm, wymiarze tak na oko co najmniej 3m na ponad metr kosztuje 45zł o ile dobrze pamiętam.

Tak więc boxa zrobie z płyty wiórowej. Jest troche elastyczna ale zrobie prosty szkielecik i będzie gitara :D

Jak tylko sprzedam telefon to licze ile mi zabraknie, bo napewno będzie brakować ze 20zł i jak już skminie tą kaske to biore się za składanie boxa, zamawianie nasion i uprawe:)

Pozdrawiam.

mike1000

Well-known member
Buchów
0
Z lampą się nei spiesz. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz taniej. ja 150W kupiłem za 70 zł (cały układ + odbłynik)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół