nasiona marihuany

Pierwsza uprawa, Zima

Wyszukiwarka Forumowa:

Kalion

Active member
Rejestracja
Wrz 15, 2017
Postów
25
Buchów
0
Witam, mam w planach swoją pierwszą uprawę, uprawa w boksie 4m2 180wys, 2xlampy hps 600w, planuje budowe w piwnicy w stodole, pod ziemią, temperatura tam wynosi ok 8* i ponoć temperatura w takiej piwnicy jest stała i zimą nie powinna spaść poniżej 5*, moim celem jest jak największy plon. Planuje posadzic power plant, tyle krzaków ile się tylko zmieści i tylko minimalnie je trenować(nie wiem czy to dobry pomysł) box będzie zaizolowany styropianem, rury wentylacyjne będą wyprowadzone do stodoły(może w stodole w zimie troszkę cieplej niż na zewnątrz, mam nadzieje że po zbudowaniu boxa podczas świecenia hpsów w ogródku będzie około 20-25*, lecz nie wiem, sprawdzę, a gdy będzie noc w ogródku, na mrozne zimowe dni, planuje kupić grzejnik olejowy 370w za 85zł na popularnym serwisie aukcyjnym z termostatem. box ocieplony styropianem, w środku mylar

1: Jak postępować z PowerPlantem, muszę je trenować? czy wyrosną dobrze bez większego treningu?

2: czy taki grzejnik olejowy 370w da rade w mrożne dni ogrzać boxa mającego 3,5-4m2 w mrozne dni

3: Wszyscy piszą że hps 600w to na 1,5m2, chcę zmaksymalizować plon, czy mogę użyć dwóch hpsów 600w jednego na 2m2? czy ma to sens? jeśli nie to dlaczego?

4:myślę żeby wentylatory ustawić tak żeby podczas świecenia lamp była odpowiednia temperatura, i w nocy podczas grzania grzejnikiem olejowym też, czy jeśli będą ustawione na słabszą moc niż powinny, i nię będzie tyle powietrza wentylowało co ma wentylować ale za to będzie temperatura w porządku to czy będzie okej?

5:Czy powinienem użyć w środku też wentylatora mieszającego, czy jest on zbędny?

6: kupiłem sobie pompe do wody bo chciałem jej użyć żeby mi podlewało krzaki automatycznie co jakiś czas, ale woda która byłaby pompowana stała by w beczce w tej piwnicy, w której zapewne było by około 5*, więc woda by była zimna, w boxie ciepło, więc rośliny miały by szok termiczny, czy to mogłoby wpłynąć negatywnie na całość uprawy? raczej musiałbym podlewać je jakąś cieplejszą wodą, czyż nie?

Myślicie że taka moja pierwsza uprawa zimą ma sens? Może macie jakieś rady wskazówki? Marzy mi się duży plon więc dlatego jakoś nie chce zabardzo automatów, które pewnie były by w zime łatwiejsze

Jeśli będę działał to napewno zrobie fotorelacje.
 

sprobujmyy

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Mar 21, 2017
Postów
1,460
Buchów
35
Odznaki
1
1. Jak zrobisz chociaz fim/topping czy ciecie wuja bena na pewno zwiekszy sie plon niz bez treningu.. bo lst odpada bo nie chcesz zbytnio duzo czasu na to poswiecac, dobrze rozumiem?
5. trza, zwlaszcza na flo.. mniejsze ryzyko plesni
6. pasowaloby woda o temp pokojowej :p
Jesli znasz tylko teorie to proponowalbym najpierw mniejsza uprawke zebys wiedzial mniej wiecej co i jak.. bo szkoda bedzie jak cos niewiedza spie****isz i wsio pojdzie sie je**c :p a jesli juz to kieruj sie w strone sezonowek femi, bo jak na wegu af cos sie z***ie to juz uratujesz juz i plon bedzie slaby
 

Doctor Susz

Duży out to jest to :)
Weteran
Rejestracja
Mar 3, 2015
Postów
2,076
Buchów
1
nie pyknie to w fazie ciemniej wpadnie nawet pewnie minus bo to 12h ciemni a ten grzejniczek se nie da rady.

Zacznij dużoooooo czytać forum bo tylko stracisz kase i nic więcej...
 

sputter_green

Well-known member
Rejestracja
Lis 25, 2015
Postów
1,475
Buchów
1
Pytasz sie o takie podstawy, a chcesz jechac 2m2 pod ziemia? Powodzenia.

Zbij z 4 plyt boxa 1m2, ogarnij chociaz jedno grow i wtedy mysl co dalej.
 

Kalion

Active member
Rejestracja
Wrz 15, 2017
Postów
25
Buchów
0
Wiem że na pierwszy indoor chcę dużą powierzchnie, mam trochę doświadczenie w outdoor kilkuletnie, co sezon coś mam, co nie co tam wiem o roślinkach, czytam też teraz dużo forum, Dlatego też chcę spróbować odrazu większy temat niż 1m2, do odważnych świat należy :D co do grzejnika na aukcji pisze że ogrzewa pomieszczenia do 20m2, więc kurcze powinien wytrzymać te 3m2, będzie ustawiony że jak temp spadnie poniżej 20* to się będzie sam włączał, Lecz nie wiem bo nigdy takiego nie miałem, jeśli by ustawić wentylatorki tak żeby zbyt szybko nie wydmuchiwały mi powietrza z boxa to może by jednak by ogarnął ten grzejnik? jeśli już mi wybijecie z głowy te 3m2 to i tak spróbuje minimum 1,5m2 ewentualnie 3m2 lecz automatów, mam juz duzo sprzetu kupione, lampy itp, lecz narazie tylko planuje wszystko, a zacznę jak będę wszystko wiedział i wszystko będę miał ogarnięte, Szkoda że teraz dopiero mam możliwość takiej uprawy gdy jest zima, a nie chcę czekać do wiosny, Dodam do tego że chce dużą powierzchnie dlatego że do tej piwnicy mam z domu sporo kilometrów, i czekają mnie koszta na paliwo, codziennie jezdzenie pielegnowanie, i że jeden metr kwadratowy zbiorów to troszkę mało żeby jezdzic tam codzienie i po kilku miesiącach na koniec powiedzmy nie mieć 500g ale nie wiem, jeśli będzie trzeba to poczekam aż zrobi się cieplej :(
 
Ostatnia edycja:

sputter_green

Well-known member
Rejestracja
Lis 25, 2015
Postów
1,475
Buchów
1
W takim boxie i z wentylacja grzejnik 370w NIC nie da, nie zdąży nagrzać. Proponuję kupić z 1000W albo 2000W z podziałką mocy i termostatem, sezon idzie to na pewno są w castoramie czy innym sklepie.

Zimą w takim miejscu, dałbym automaty.
 

Kalion

Active member
Rejestracja
Wrz 15, 2017
Postów
25
Buchów
0
A czy lampa hps 600w da na tyle ciepła że gdy będzie świeciła to w boxie temperatura będzie odpowiednia powiedzmy powyżej 20? wtedy by wychodziło że lampa da wiecęj ciepła niż grzejnik, chyba masz racje zainwestuje w automaty, tylko pytanie ile przeciętnie zbiore z 1m2 jako troszkę doświadczony już grower, sadząc powiedzmy automazara albo auto ak 47
 

sputter_green

Well-known member
Rejestracja
Lis 25, 2015
Postów
1,475
Buchów
1
Maciej wróżbita wie...

Kto ma Ci odpowiedzieć na to pytanie? Przecież Ty tylko wiesz co jest w tej piwnicy...

Kup dwa hpsy, wrzuć i zobacz. Inaczej nigdy nie sprawdzisz. Najwyżej HPSAMI oświetlisz stodołę :D
 

Kalion

Active member
Rejestracja
Wrz 15, 2017
Postów
25
Buchów
0
Potrzebuje jeszcze tylko odpowiedzi na pytanie, czy na czas w którym lampy nie świecą mogę wyłączyć wentylatory? żeby za szybko temperatura nie zeszła? i czy gdy będą wyjątkowo chłodne dni, że nawet pod lampą temperatura okazała by się za niska, to wentylatory mogę ustawić jakoś na minimum? czy to lipa dla krzaka? mam nadzieje że jak zbuduje boxa 3m2 na wysokość powiedzmy 180 to okaże się że dwie lampy hps 600w dadzą radę zrobić przyzwoitą temperature w boxie
 

hudy80

Active member
Rejestracja
Lip 26, 2017
Postów
27
Buchów
0
Ja kiedyś do boxa 65x65. 2 panny donice 11L wsadziłem piecyk olejowy z tesco za 40 zł. 800w mały zgrabny z termostatem.
Dało by rade w twoim małe wymiary około 8-10 cm.gr.wys.40 szer 50
 

Kalion

Active member
Rejestracja
Wrz 15, 2017
Postów
25
Buchów
0
Najpierw zbuduje boxa i będę testował temperury jakie będą, tylko mam pytanie w jakiej odległośći od krzaków dać lampe hps 600w, na weg i na flo żeby nie popaliło, potrzebne mi to bo nie wiem jaką wysokość tego boxa zrobić, powiedzmy że krzaczki będą miały 120cm
 

hudy80

Active member
Rejestracja
Lip 26, 2017
Postów
27
Buchów
0
To dodaj jakieś 40- 50 cm. Wysokość ustawiam na tzw rękę jak czuje gorące po około 1 min to za nisko, ja używam CT. i mam około 20-30cm.
 

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół