akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Pierwsze Próby nasienne Lalusia....Mile widziane wsparci, rady i ochrzany.

Wyszukiwarka Forumowa:

_LALUŚ_

NIE LICZ NA FARTA ^^ Rekord 1,55G/W
Weteran
Buchów
11,069
Odznaki
9
Porzuciłem ale ten wątek będzie kontynuowany, jeszcze w tym roku

_LALUŚ_

NIE LICZ NA FARTA ^^ Rekord 1,55G/W
Weteran
Buchów
11,069
Odznaki
9
Ta kategoria coś mi nie wyszła.
Dzięki że pytasz

LucjanOG

Tetra Hydro Cannabinol %
Weteran
Buchów
10,574
Odznaki
3
Pryskalem azotanem wczoraj dwa raz w odstępach ok 8 godzin , zobaczymy jaki efekt będzie. I odrazu przełączyłem na 12 godzin jak zawsze . Pozdro laluś

Eko

997
Weteran
Buchów
24,551
Odznaki
13
Pryskalem azotanem wczoraj dwa raz w odstępach ok 8 godzin , zobaczymy jaki efekt będzie. I odrazu przełączyłem na 12 godzin jak zawsze . Pozdro laluś
Xd a co to za technika

Fuplew

Well-known member
Buchów
79
a czemu nie dorzuciles do mikstury tiosiarczanu sodu? tylko sam azotan srebra + woda destylowana

Eko

997
Weteran
Buchów
24,551
Odznaki
13
a czemu nie dorzuciles do mikstury tiosiarczanu sodu? tylko sam azotan srebra + woda destylowana
A po co? To jest jakiś warunek konieczny? Pierwsze słyszę

Fuplew

Well-known member
Buchów
79
z czata

czemu potrzebny jest Tiosiarczan sodu

Tiosiarczan sodu (Na₂S₂O₃) jest kluczowym składnikiem w procesie przygotowywania STS (Silver Thiosulfate Solution), ponieważ:
  1. Neutralizuje toksyczność jonów srebra (Ag⁺)
    • Azotan srebra (AgNO₃) sam w sobie jest toksyczny dla roślin i może powodować uszkodzenia tkanek.
    • Tiosiarczan sodu reaguje z jonami srebra, tworząc kompleks tiosiarczanu srebra, który jest bardziej stabilny i mniej szkodliwy dla rośliny.
  2. Poprawia wchłanianie srebra przez roślinę
    • W czystej postaci azotan srebra może być trudny do przyswojenia przez komórki roślinne.
    • Po połączeniu z tiosiarczanem sodu powstaje kompleks srebra, który łatwiej przenika do komórek roślinnych i skuteczniej hamuje etylen.
  3. Zapobiega szybkiemu rozkładowi srebra
    • Jony srebra (Ag⁺) same w sobie są niestabilne i mogą szybko reagować z innymi substancjami, tworząc osady, które nie mają działania hormonalnego.
    • Kompleks srebra i tiosiarczanu jest bardziej trwały, co sprawia, że STS działa dłużej i skuteczniej.
  4. Efektywne blokowanie etylenu
    • Etylen to hormon roślinny odpowiedzialny za rozwój żeńskich kwiatów.
    • STS blokuje jego działanie, co prowadzi do przekształcenia kwiatów żeńskich w męskie i produkcji pyłku.
Bez tiosiarczanu sodu azotan srebra mógłby zadziałać toksycznie na roślinę i nie byłby tak skuteczny w wywoływaniu produkcji pyłku feminizowanego.

Może dlatego nie wyszło?

Eko

997
Weteran
Buchów
24,551
Odznaki
13
Bez tiosiarczanu sodu azotan srebra mógłby zadziałać toksycznie na roślinę i nie byłby tak skuteczny w wywoływaniu produkcji pyłku feminizowanego.
Nie wiem ile nasion zrobiłeś prócz tego jednego af s1 ale zrobiłem kilkadziesiąt odmian i zawsze się udawało, a tu widzę strzaszne dyrdymały, są ważniejsze rzeczy od tego środka o któreś trzeba zadbać przy herminiu ale jak chat tak mówi to tak musi być

Fuplew

Well-known member
Buchów
79
troche zrobilem ;) wlasciwie to pierwsze nasiona robilem w 2008 to byl LR1 reg

Tiosiarczan sodu znajduje sie w forumowym przepisie

Kot również o nim wspomina

Przegladalem kilka ksiazek ( the cannabis breeders bible, cannabis breeding - james loud) i we wszystkich jest podane w przepisie na sts aby tiosiarczan sodu łączyć z azotanem srebra.

Sub natomiast pisze , że da się bez niego ale "wystepuje wiecej efektow ubocznych. "

Nie napisałem, że jest to warunek konieczny tylko podałem info dlaczego powinien być w miksturze. Nie musi tak byc jak mowi chat, to dodatkowa wiedza zrobisz z nią co zechcesz.

Zie-lony

Well-known member
Weteran
Buchów
4,390
Odznaki
6
Ja też nie dodawałem, pyłek był, pechy wyszły. Czy jest różnica 🧐🤷

@_LALUŚ_ bier się za robotę i sprawdź 👈🤨

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół