• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Pierwszy box - na jedną sztukę AF

Wyszukiwarka Forumowa:
Status
Ten wątek został zamknięty.

amnesia89

Member
Buchów
0
Witam

trochę już poczytałem jednak nadal potrzebuje paru podstawowych informacji :freak: Na wstępie jednak postaram się nakreślić całą sytuacje.

Chciałbym wyhodować sobie ładnego pomidorka :joker: póki co rozmyślam nad jedną z trzech odmian:

Autoblueberry
Ak47 Automatic
White Widow Automatic

stawiam na początku na łatwość hodowli (bo to moja pierwsza dziewczynka będzie), więc z miłą chęcią posłucham rad starszych stażem forumowiczów, która z tych trzech najbardziej będzie się nadawać (inne propozycje odmian mile widziane)

A teraz powróćmy do sedna sprawy czyli boxa, w mojej głowie zrodziła się szafeczka o wymiarach:

szerokość 40cm
głębokość 40cm
wysokość 80cm

czy takie wymiary starczą dla jednego pomidorka auto, czy może ją zwiększyć albo pomniejszyć. Samą szafkę chce zamówić u stolarza żeby ładnie wyglądała, a resztę typu nawiercanie otworów na wiatraki itp zajmę się we własnym zakresie.

Kwestia oświetlenia (próbowałem kalkulatora z wiki ale jakoś go nie ogarniam), powierzchnia boxa wychodzi mi 0,32m2, czy na taką powierzchnie starczy 3x Philips tornado 23w z odbłyśnikiem w postaci blachy do pieczenia?

Ostatnie pytanie to wentylacja box, w planach mam jeden wentyl 120mm wdmuchujący powietrze na dole oraz drugi taki sam tylko wyciągający powietrze z boxa na górze (tutaj chciał bym zastosować filtr okapowy którego projekt jest na forum). Czy taka wentylacja starczy dla dziewczynki?

Póki co więcej pytań nie mam, mam nadzieje, że będziecie wyrozumiali dla mnie jako nowego przyszłego farmera :)

jahuzi98

Well-known member
Buchów
0
Siema ziomek zainwestuj w hps 150 zobacz zresztą ile te świetlówki mają lumenów i czy wystarczą na twojego boa napisz ile masz lumenów :spalony:

amnesia89

Member
Buchów
0
jedna sztuka ma 1500lm, więc razem by było 4500lm

---------- Aktualizacja posta 12:19 ---------- Czas poprzedniego posta 12:16 ----------

sory że post pod postem ale nie mogę zlokalizować przycisku edycji

postawiłem na świetlówki bo nie chce na początek inwestować wielkich pieniędzy w to, koszt świetlówki to 10 - 15zł a hps z tego co widziałem już liczony jest w setkach złotych ;)

żululu

Well-known member
Buchów
0
Kup jakies lepsze te swietlowki bo spokojnie mozna znalesc takie co maja 2tys. lm i wiecej. Np. philips tornado 32W ma 2250 lm. Mozesz tez zainwestowac w CFL jakis slabszy do tego odblysnik i masz sprzet na lata.

amnesia89

Member
Buchów
0
a ile w takim boxie potrzebował bym lumenów oraz jaka moc cfl by była dobra?

amnesia89

Member
Buchów
0
wpisuje cały czas powierzchnie boxa i wyskakuje "błędne dane" :( więc nie wiem co źle robie :/ powierzchnia box to 0,32m2

deprim

Active member
Buchów
0
Powieszchnia 0.32 m2

Minimalnie: 9600 Lumenów
Srednio: 12800 Lumenów
Optymalnie: 16000 Lumenów

Wlasne: 16000 Lumenów

wystarczy zmienić przecinek na kropke i działa :zjarany:

btw. jeżeli twój box ma wymiary 40x40x80 to powierzchnia będzie wynosić 0.16 m2 a zatem

Powieszchnia 0.16 m2

Minimalnie: 4800 Lumenów
Srednio: 6400 Lumenów
Optymalnie: 8000 Lumenów

Wlasne: 8000 Lumenów

Gumis_

Well-known member
Buchów
0
Na pierwszego pomidorka polecam Ci ak47 af.Jest to odmiana która wynagradza błedy tj.przenawożenie.Także gdyby nie było Cie np.tydzień w domu i byś niepodlewał nic by się jej niestało.

żululu

Well-known member
Buchów
0
Także gdyby nie było Cie np.tydzień w domu i byś niepodlewał nic by się jej niestało.
Co za bzdury. To czy mozna niepodlac badyla przez tak dlugi czas zalezy od wielu czynnikow wiec nie opowiadaj tu bajek.

amnesia89

Member
Buchów
0
Powieszchnia 0.32 m2

Minimalnie: 9600 Lumenów
Srednio: 12800 Lumenów
Optymalnie: 16000 Lumenów

Wlasne: 16000 Lumenów

wystarczy zmienić przecinek na kropke i działa :zjarany:

btw. jeżeli twój box ma wymiary 40x40x80 to powierzchnia będzie wynosić 0.16 m2 a zatem

Powieszchnia 0.16 m2

Minimalnie: 4800 Lumenów
Srednio: 6400 Lumenów
Optymalnie: 8000 Lumenów

Wlasne: 8000 Lumenów

box jeszcze nie ma ale póki co takie jest w planach :freak: na razie jestem na etapie zbierania wszelakich informacji, żeby później jak już pomodore będzie w ziemi nie tracić nerwów ;)

zainteresowały mnie CFL będę musiał troszkę poczytać na ten temat ;)

co do nie podlewania przez tydzień, właśnie dla tego za boxa zabieram się na początku września bo teraz wyjeżdżam na wakacje i nie miał bym dla pomidorka tyle czasu ile potrzebuje ;)

Gumis_

Well-known member
Buchów
0
Co za bzdury. To czy mozna niepodlac badyla przez tak dlugi czas zalezy od wielu czynnikow wiec nie opowiadaj tu bajek.

Nie opowiadam bajek,bo akurat odmiana jest w stanie przetrwać sporo czasu bez wody.

amnesia89

Member
Buchów
0
trochę poczytałem i wybrałem już świetlówki:

3x Philips Tornado 32W 2255lm barwa 2700k
odbłyśniki z blachy do pieczenia
wszystko będzie wyłożone mylarem daimond

wentylacja:

wyciągający SilentiumPC Zephyr 140mm
Przepływ powietrza: 47 CFM (79,9 m3h)
głośność nie całe 9dB

wdmuchujący SilentiumPC Zephyr 80mm
Przepływ powietrza: 27,9 CFM (47,43 m3h)
głośność nie całe 14 dB

co myślicie o takim setupie na początek?

amnesia89

Member
Buchów
0
Pomysł trochę ewoluował bo po przeliczeniu kosztów stwierdziłem, że sadzenie jednej roślinki mija się z celem ;)

Aktualnie stanęło na:

szafka:
wysokość 85cm - 90cm
szerokość 50cm
głębokość 40cm

lampa (rezygnacja ze świetlówek)

lampa sodowa HPS-150W BOX z bez.do uprawy roślin. (tytuł aukcji bo nie można linków z alledrogo wklejać)

ziemia (jeśli uda mi się zdobyć u siebie w mieście):
Compo Sana do roslin balkonowych

kermazyt
perlit
dolomit

nawozy:
biohumus forte
planton k

No i teraz mam dylemat, byłem już w sumie zdecydowany na AF AK-47 oraz White Widow ale po lekturze forum co raz bardziej zaczynam myśleć zwykłymi odmianami feminizowanymi. Jednak nie wiem czy dam rade takiego zwykłego planta ogarnąć.

Mogli byście polecić jakieś łatwe odmiany AF które zmieszczą się do boxa? LST oczywiście będę próbował robić ale co z tego wyjdzie to nie wiem :smokee:

qrzesieq

Member
Buchów
0
v

jeżeli ten hps ma odłączana uprawę i ewentualnei zastosujesz spreader to zwykle odmiany sie nie upieką - rob bedizesz robic lst - ja osobiscie mam podobny box 1 wysokosci i 80 cm szer głeb 40 cm i rowniez hps 150 ze spreaderem mieszajacy nawiew na wylot i jest okej ;) :freak2:

Status
Ten wątek został zamknięty.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół