• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Pierwszy box - rozstrzygnięcie kwestii oświetlenia i ilości pomidorków

Wyszukiwarka Forumowa:

core88

Member
Buchów
0
Forum czytam już od dłuższego czasu ale dopiero kilka dni temu zabrałem się do lektury konkretnych wątków dotyczących oświetlenia - bo to chyba kwestia mająca największe znaczenie.

Mój box to szafka o wymiarach SxGxW 36x36x66 cm, wyścielony zostanie Mylarem Diamond zamówionym dnia dzisiejszego, kwestia wentylacji już jest rozwiązana - pozostaje tylko wywiercić odpowiednie otwory, filtracja również jest rozplanowana... Pozostaje mi tylko kwestia oświetlenia - przeczytałem większość wątków ale nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, zatem:

Czy do tak niskiego boxa warto inwestować w słabą lampę HPS np. o mocy 70W i uzupełnić ją świetlówką, lub dwoma dla fazy veg? Czy lepiej kupić kilka świetlówek dla każdej z faz, lub zainstalować dwie podwójne przeznaczone do uprawy roślin? Optymalna ilość lumenów dla mojego boxa to 6600

Kwestia druga, ile roślinek zmieszczę w takim boxie? Jak sądzę jedna zmieści się tam bez większego problemu, ale jak łatwo się domyślić wolał bym przynajmniej dwie ale oczywiście jeśli wstawienie drugiej panny do towarzystwa miałoby zmniejszyć plony to nie widzę sensu, chcę się tylko upewnić

No i może jeszcze kwestia nasionek, Shining Silver Haze się nada po treningu do takiego boxa? Ewentualnie coś łatwiejszego w uprawie, ale na pewno nie kosztem mocy, oczekuję przynajmniej 20% THC, Amnesia byłaby idealna ale trudno z dostępem pestek. Jeśli chodzi o plon to chciałbym uzyskać przynajmniej 20g suchego

Pozdro

zaki

Well-known member
Buchów
0
3 kompakty philips tornado 32w i masz oświetlenie. Potrzebujesz do tego odbłyśnik ale to znajdziesz jak szukać umiesz. Na hps'a moim zdaniem masz zbyt mały box i będziesz miał problem z odprowadzeniem ciepła.
Co do ilości plantów to 1 byłby najlepszym rozwiazaniem. Ja mam boxa 50x35x66 i mam jednego planta uprawianego scrogiem. U Cb jeśli chce ci się też możesz spróbować lub po prostu lst
peace:spalony:

core88

Member
Buchów
0
Czyli trzy takie świetlówki wystarczą na obie fazy? Bo zdaje się że one mają niską temperaturę barwową a z tego co czytałem to do kwitnienia potrzebne jest 6500K, więc może dokupić za wczasu też komplet cieplejszych? Wolałbym niczego nie dokupywać w trakcie, chcę sobie przygotować kompletny kit i zacząć uprawę

Odbłyśnik to nie problem, mam pewien pomysł aby wykonać go z byle jakiej blachy i okleić ją od strony lampy mylarem, czy takie rozwiązanie się sprawdzi czy odbłyśnik musi mieć inną strukturę?

żululu

Well-known member
Buchów
0
Forum czytam już od dłuższego czasu

Ślicznie <joint>

zabrałem się do lektury konkretnych wątków dotyczących oświetlenia - bo to chyba kwestia mająca największe znaczenie

Wszystko jest wazne, oswietlenie, wentylacja...

pozostaje tylko wywiercić odpowiednie otwory

Wtłaczajacy na dole, wyciagajacy u gory.

Pozostaje mi tylko kwestia oświetlenia - przeczytałem większość wątków ale nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi

Ni chu*a nie mozliwe ! Tematow o oswietleniu jest mnostwo !

Czy do tak niskiego boxa warto inwestować w słabą lampę HPS np. o mocy 70W i uzupełnić ją świetlówką, lub dwoma dla fazy veg? Czy lepiej kupić kilka świetlówek dla każdej z faz, lub zainstalować dwie podwójne przeznaczone do uprawy roślin? Optymalna ilość lumenów dla mojego boxa to 6600

Nie wiem jak ty to liczyles... Optymalnie: 6480 Lumenów. Dwie porzadne zarowki energooszczedne wystarcza do tak malego boxa i unikniesz problemow z za wysoka temperatura. Jedna o barwie zimnej druga cieplej i gitara.

Kwestia druga, ile roślinek zmieszczę w takim boxie?

Na twoim miejscu wstawil bym 1 feminizowana. Sam dopasujesz odpowieno dlugi weg.

oczekuję przynajmniej 20% THC

THC nie jest wyznacznikiem jakosci ziola.

Jeśli chodzi o plon to chciałbym uzyskać przynajmniej 20g suchego

Spokojnie do pochytania :spalony:

---------- Aktualizacja posta 11:19 ---------- Czas poprzedniego posta 11:16 ----------

z tego co czytałem to do kwitnienia potrzebne jest 6500K, więc może dokupić za wczasu też komplet cieplejszych

To zle doczytales. 6500 to barwa zimna na weg, roslinka sie dobrze krzaczy. 2700 to ciepla barwa na flo.

core88

Member
Buchów
0
Edytować nie mogę więc leci post pod postem, znalazłem te same żarówki o barwie 6500K, więc teraz pytanie czy dla fazy kwitnienia kupić trzy takie, czy zainstalować je w jakimś innym układzie, np. 2700K 6500K 2700K czy vice versa?

żululu

Well-known member
Buchów
0
2700K 6500K 2700K
Taka kombinacja moze byc. W wiekszosci przypadkow jak ktos nie ma kasy no i wiedzy to sadzi pod samymi 2700 jednak mozna je wzbogacic zimna barwa. Jak bys dobrze poszukal to znajdziesz tez takie o barwie 4000K.

core88

Member
Buchów
0
W kalkulatorze wyszło mi 6480, obliczałem to wczoraj w nocy więc nie pamiętałem dokładnej wartości i nieco zaokrągliłem - 100 czy 200 lumenów chyba dużej różnicy nie robi

Poważnie, czytałem wiele tematów ale informacji jest tyle że koniec końców niczego nie wiadomo na pewno :)

A czy jeśli zamontuję dwie zimne dla weg, a następnie dwie ciepłe dla flo to efekt będzie lepszy niż ciepła+zimna przez cały okres?

PS. Nie wiem czemu nie da się edytować postów...

żululu

Well-known member
Buchów
0
A czy jeśli zamontuję dwie zimne dla weg, a następnie dwie ciepłe dla flo to efekt będzie lepszy niż ciepła+zimna przez cały okres?
wg mnie lepiej dostarczyc calej skali barwy swiatla ale mozesz kombinowac.

core88

Member
Buchów
0
Nie, kombinować nie zamierzam - a na pewno nie za tym razem :)
Czyli zdaje się że rozwiązanie 2700K 6500K 2700K dla weg i 6500K 2700K 6500K dla flo będzie najbardziej korzystne, i tak też zrobię.

Czy w przypadku zwiększenia ilości światła ponad zalecaną przez kalkulator można doprowadzić do jakichś problemów z roślinką? Nie liczę oczywiście przegrzania, tylko samą moc światła, bo generalnie mógłbym zamontować 4 świetlówki w różnych kombinacjach dla obu faz - ale jeśli panienka różnicy nie poczuje to chyba nie ma sensu

Jeszcze zostaje więc kwestia samych roślinek, wiem że ilość THC nie oznacza jakości ale z uwagi na niewielką ilość jaką można pozyskać z takiej uprawy wolałbym coś mocnego, choć jednocześnie dobrej jakości, na razie najlepsze co paliłem to S5 Silver Haze ale to dość egzotyczny gatunek i o pestki to raczej bardzo trudno

żululu

Well-known member
Buchów
0
2700K 6500K 2700K dla weg i 6500K 2700K 6500K dla flo

Na odwrót.

Czy w przypadku zwiększenia ilości światła ponad zalecaną przez kalkulator można doprowadzić do jakichś problemów z roślinką?

Dokladajac jeszcze jedna zarowke nie zaszkodzisz jej, wal smialo.

Zastanow sie nad Special kush albo special quen. Nasionka sa tanie a plon niczego sobie. Bardzo interesujace odmiany z mojego punktu widzenia.

---------- Aktualizacja posta 11:51 ---------- Czas poprzedniego posta 11:50 ----------

Majac 4 zarowy daj dwie 2700K i dwie 6400K podczas calej uprawy.

core88

Member
Buchów
0
A no faktycznie, w końcu przyswoiłem że im mniejsza wartość tym cieplejsza barwa :) Więc zamówię po trzy świetlówki każdej barwy, i zainstaluje w takich układach

6500K 6500K 2700K 6500K / 2700K 2700K 6500K 2700K

Special kush to faktycznie bardzo tanie nasiona, pomyśleć że chciałem wydać 120 na 3 sztuki... Chyba się skuszę :) Warto kupić od razu trzy i przetrzymać dwie dla następnej uprawy czy teraz kupić jedną a przy kolejnej zainwestować w świeże?

---------- Post added at 11:59 ---------- Previous post was at 11:57 ----------

Nie ma problemu aby kupić po 3 świetlówki każdego rodzaju, no chyba że tutaj też różnicy nie będzie i lepiej zamontować je w układzie 50/50. Chcę żeby rosły jak najlepiej, a one są dość tanie

żululu

Well-known member
Buchów
0
Warto kupić od razu trzy i przetrzymać dwie dla następnej uprawy czy teraz kupić jedną a przy kolejnej zainwestować w świeże?

Skus sie bo warto :spalony:
Kup od razu 3. Spokojnie przetrzymasz je we fiolce w ktorej przyjda w ciemnym i nie za cieplym miejscu :bounce:

---------- Aktualizacja posta 12:01 ---------- Czas poprzedniego posta 12:00 ----------

Nie ma problemu aby kupić po 3 świetlówki każdego rodzaju, no chyba że tutaj też różnicy nie będzie i lepiej zamontować je w układzie 50/50. Chcę żeby rosły jak najlepiej, a one są dość tanie

To kup po 1 sztuce z kazdej barwy wiecej zeby miec zapasowe ale daj 2 zimne i 2 cieple i juz bez wiekszego kombinowania, naprawde bedzie ok.

core88

Member
Buchów
0
No to super, wszystkie wątpliwości rozwiane w tempie ekspresowym :) dzięki wielkie za pomoc, w ciągu dwóch tygodni rozpocznie się na pewno fotorelacja!

Pozdro

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół