nasiona marihuany

Pierwszy GrowBox kilka pytań

Wyszukiwarka Forumowa:

borsuczysko

Member
Rejestracja
Sie 26, 2012
Postów
16
Buchów
0
Siemka:jaraczz:
Planuje już od dłuższego czasu budowę pierwszego growboxa aż nadszedł czas realizacji tego wymarzonego planu i hodowli pierwszej roślinki. Więc tak GrowBox będzie ukryty przed rodzicami (chodź myśle że nie kazali by mi tego wyrzucić alę wole jak narazie robić to w ukryciu). Mam dwie opcje ukrycia go, albo w szafce wtedy mozliwe wymiary to 50szer x 50 wys x 35gł. Drugą opcją jest urycie w obudowie oparcia łóżka wymiary to 60szer x 50-60wys x 25gł. Bardziej jestem skłonny wstawić go do szafki i tu moje pierwsze pytanie:
(1) Czy jeśli wstawię growbox do szafki to nie będzie problemu z pobieraniem powietrza ?? (szafka nie jest w 100% szczelna).
(2) Ile roślinek w takim growbox'ie moge trzymać (zależy mi na 2)
(3) Jaką odmianę najlepiej tam wrzucić ?? (z tego co wiem to Lowrydery są polecane do tego typu boxów ale może jednak coś innego)
(4) Czy w tego typu GrowBox'ie opłacalny jest trening ScrOG ??

Z góry dzięki za pomoc
:spalony:
 

1percenthc

Well-known member
Rejestracja
Sie 22, 2012
Postów
814
Buchów
3
(1) Czy jeśli wstawię growbox do szafki to nie będzie problemu z pobieraniem powietrza ?? (szafka nie jest w 100% szczelna).

I tak musisz zrobić dziury na wlot powietrza.

(2) Ile roślinek w takim growbox'ie moge trzymać (zależy mi na 2)

Myśle że się zmieszczą.
(3) Jaką odmianę najlepiej tam wrzucić ?? (z tego co wiem to Lowrydery są polecane do tego typu boxów ale może jednak coś innego)

Do takiego boxa polecam automata.

(4) Czy w tego typu GrowBox'ie opłacalny jest trening ScrOG ??

CHYBA nie.
 

MalySzkrab3k

Well-known member
Rejestracja
Sie 24, 2012
Postów
145
Buchów
0
do boxa polecam automata, po ch**u chyba ...

pozatym on sie pyta o odmiane a nie ku**a o af czy nie af.

jak chcesz pomiescic 2 to nie bierz af i se pozniej sama ustawisz kiedy ma kwitnac, pozadne lts i na luzie, chcesz zeby nie wydawal zapachu czy zeby ***alo w calej hacie :D?
 

oleander

Well-known member
Rejestracja
Maj 23, 2012
Postów
378
Buchów
0
Przeciez napisal ze to bedzie tajny box wiec raczej nie chce smierdzieli. Ja bym bral normalnego przelaczysz kiedy chcesz bledy naprawisz dluzszym wegiem i rachunki beda mniejsze za prad(a to tez wazne zeby sie nikt nie pokapowal czemu rachunki skoczyly tak bardzo do gory. Jesli nikt nie ma obczaic boxa to musisz pokombinowac z pulapkami swietlnymi zeby nie swiecilo przez wentyle i o filtrze. Co do wstawiania boxa do szafki to jesli box mialby dane wentylatory i bylby mniejszy od szafki to moglbys tak pokombinowac(musial bys usunac tylna scianke od tej szafki i miec ja odsunieta troche od sciany i zrobic test na sucho jak to wyglada z wym powietrza. Dwa bys zmiescil a co do scroga to lepiej walnij lst tez bedziesz zadowolony. Pozdro , dobrze ze ja nie musze tak kombinowac
 

borsuczysko

Member
Rejestracja
Sie 26, 2012
Postów
16
Buchów
0
No raczej wybiorę szafkę, a box będzie mniejszy od szafki więc trochę luzu mam (może po 10 cm od każdej strony). I w sumie chyba wytnę otwory w tylnej ścianie szafki

A ze ScrOG'a zrezygnuje.:freak:

No i oczywiście roślina z jak najmniejszym zapachem chociaż i tak będe robił filtr węglowy. Ale wole aby aż tak bardzo nie "pachniało" od nich.<peace>

Nasionka będę kupował chyba na necie więc wybór raczej mam duży. :jocolor:

Z rachunkami raczej nie będzie problemu bo w tym tygodniu przeprowadziłem się do nowego domu więc nie było jeszcze żadnego rachunku to od początku się przyzwyczają do takiego.<shiza>

:spalony:
 

oleander

Well-known member
Rejestracja
Maj 23, 2012
Postów
378
Buchów
0
No to luz rozkmin to dobrze , zobacz czy swiatlo nie bedzie uciekalo(jak wiadomo na wykryciu ci nie zalezy ) Mysle ze jakbys usunal tylna scianke bylo by lepiej(wiadomo lepsza wymiana powietrza.Dobrze by bylo gdybys dal wentyl wyciagajacy na gorze tylnej scianki boxa(wiadomo ze wtedy by latwiej by powietrze opuszczalo box). Pokombinuj troche i nie powinno byc problemu. Mam nadzieje ze troche ci pomoglem wczesniejszym postem. Elo i pozdrowka
 

borsuczysko

Member
Rejestracja
Sie 26, 2012
Postów
16
Buchów
0
Oczywiście że pomógł twój post. Ale całkowite pozbycie się tylnej ścianki nie jest możliwe ponieważ jest ona wprowadzona w prowadnice i bez odsunięcia szafki nie ma możliwości wyjęcia płyty a szafki nie odsunę ponieważ stoi na nim 160l akwarium :D. A może dałbym dwa otwory wentylujące z tyłu boxa i wyciąłbym okrągłe otwory w tylnej płycie szafki tam gdzie wentylatory chociaż do wywiewu będe dawał filtr węglowy.

---------- Post added 29-08-2012 at 09:49 ---------- Previous post was 28-08-2012 at 22:23 ----------

Mam jeszcze jedno pytanie o oświetlenie co byście polecili a raczej co wyjdzie taniej jedna większa żarówka czy kilka mniejszych i jakie ? :D

---------- Post added at 12:41 ---------- Previous post was at 09:49 ----------

Aaa i jeszcze jedno czy mógłbym uszczelnić (np. silikonem) łączenia płyt aby jak najmniej zapachu uciekało ?
 

oleander

Well-known member
Rejestracja
Maj 23, 2012
Postów
378
Buchów
0
Biez kompakty bo hps na takiej wysokosci nie dasz rady ogarnac. Wymierz pow (jesli byla by dokladnie taka jak w pierwszym poscie to 6 philipsow tornado 23w 1550 lum by starczylo -laczny pobor pradu to 138w a koszt kompaktow zaleznie od sklepu to 100-120 zl do tego oprawki za 15 zl i odblysnik z blachy do pieczenia -masz fajny schemat na forum jak to zrobic) mozesz poszukac innych tanszych a dobrych kompaktow jesli chodzi o koszta. Pozdro Co do laczenia szpar silikonem to czemu nie rowno rozprowadzisz palcem i bedzie ok. Pozdro
 

borsuczysko

Member
Rejestracja
Sie 26, 2012
Postów
16
Buchów
0
Płytę z tyłu szafki jednak wyciągnąłem całą myśle że to lepsze rozwiazanie. Z tego co obliczyłem to potrzeba mi 5 x 23 W.

A jeśli chodzi wentylacje to dobrze by było gdybym wlot powietrza dał na dole bocznej ściany a wyciągający na górze tylnej ??

I czy jesli zamonuje filtr węglowy do wyciągającego wentylatorka to nie będzie uchodziło powietrze tym drugim wlotowym ??
 

Herb-at-Nick

Well-known member
Rejestracja
Lip 9, 2012
Postów
72
Buchów
1
do boxa polecam automata, po ch**u chyba ...

pozatym on sie pyta o odmiane a nie ku**a o af czy nie af.

jak chcesz pomiescic 2 to nie bierz af i se pozniej sama ustawisz kiedy ma kwitnac, pozadne lts i na luzie, chcesz zeby nie wydawal zapachu czy zeby ***alo w calej hacie :D?


Jak to ma nie brać af ? do takiego małego boxa!?? ja piernicze ładne rady dajecie no ale tak to juz jest na forach.Czasami czytam opinie niby wielkich fachowców co maja po 200 buchów i tez głupoty piszą także uwaga .
 

oleander

Well-known member
Rejestracja
Maj 23, 2012
Postów
378
Buchów
0
Co do zalozenia wentylow w tej sytuacji to najlepsza opcja(i tak chcialem ci poradzic)Co do malo pachnacych odmian to moge ci polecic c99 , grapefruit tez jest ok (lekki owocowy zapach ) no i te z genami haze pachna slabo ale rosna niestety strzeliste . Poszukaj , cos znajdziesz co bedzie ci odpowiadac. Pozdro
 

Jigi-Jigi

Well-known member
Rejestracja
Maj 20, 2012
Postów
72
Buchów
0
Box troche mały ale przy dobrym treningu to dasz rade, LST najlepsze możesz owijać łodygę nawet wokół doniczki :p Widziałem na jakieś fotorelacji jak typek miał jeszcze mniejsze wymiary box'a o przerobił z głośnika i dostał ciekwy plon.
Co do odmiany to ciężiko określić bo każda roślinka ma swój zapach, najlepiej gdybyś zamontował sobie filterek sam dokładnie nie wiem na czym to polega bo nie musze się kryć, ale znajdziesz na forum na luziku ;)
Co do nasion to tylko AF polecam strone www.GanjaFarmer.pl sam zamówiłem i czekam za dostawą.
 

biedroneczka

Well-known member
Rejestracja
Gru 5, 2011
Postów
743
Buchów
2
Jak to ma nie brać af ? do takiego małego boxa!?? ja piernicze ładne rady dajecie no ale tak to juz jest na forach.Czasami czytam opinie niby wielkich fachowców co maja po 200 buchów i tez głupoty piszą także uwaga .
spójrz na to:
201.jpg


to obrazek z wiki.haszysz.com na temat LST. pierwsza cyferka to tydzień.
jak widzisz, tutaj LST kończy się po 8 tygodniach i zaczyna się kwitnięcie. w tym czasie normalnie automat już jest po zbiorach.

można? można.

nie wspomnę już o innych możliwościach "karłowacenia" rośliny, która na oucie rośnie ponad metr.
 

borsuczysko

Member
Rejestracja
Sie 26, 2012
Postów
16
Buchów
0
Właśnie się jeszcze zastanawiam co wybrać. Bo to moja pierwsza roślinka i jestem dość "podekscytowany" i do końca nie wiem co wybrać szybszego automat czy coś normalnego
 



Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany
Góra Dół