• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Pierwszy GrowBox - ScroG - 3 panny

Wyszukiwarka Forumowa:

LittleTomCat

New member
Buchów
0
Witam
Zanim zacznę składanie Growboxa chciałbym zadać kilka pytań, na które nie udało mi się znaleść przejrzystej odpowiedzi (źródeł informacji jest aż ZA DUŻO ), po prostu nie chciałbym wydać kasy w błoto z powodu głupich błędów.

Planowane wymiary: 70x80x120
Chcę zastosować technikę Screen of Green, do tej pory kierowałem się między innymi tymi: link1, link2 opisami. Na początek myślę o 3 krzaczkach w dwu-litrowych donicach. Kratę do scrog'a chcę zaczepić jakieś 20 cm nad nimi.
Do oświetlenia myślałem zastosować 250W hps'kę (tak jak Bruttall w tym temacie). I tu pojawiają się moje pierwsze pytania:

1. Czy powinienem zamontować jakąś szybę pod tą lampą z oddzielną wentylacją? Jeśli nie jest to niezbędne to czy taki ukłąd jest dobry: jeden wentylator nadmuchujący pod kratką do scroga (podobno trzeba uważać na pojawienie się pleśni ("mold") w tej technice), drugi nadmuchujący jakieś 15 cm nad kratką "oddzielający" Panny od lampy i dwa wyciągające powietrze w górnej części bocznej ściany (po przeciwnej stronie niż te wdmuchujące). Aha, wszystkie wentylatory jednakowe - komputerowe. Wystarczą 67,2 m3/h? Dwa takie w ciągu godziny wypompują 134.4 m3, więc mojego boxa o objętości 0.672 m3 powinno w tym czasie teoretycznie przepompować idealne 200 razy, tak?

2. Czy jeśli zrobię Boxa ze zwykłej sklejki rzeczywiście lepiej jest go w środku wymalować zwykłą białą matową farbą czy jednak trzymać się (znowu jak Bruttall) koców ratunkowych?

3. Czy do nawilżenia tego wystarczy coś w stylu "ultradźwiękowego nawilżacza powietrza" / "generatora mgły" za 20/30 zł?

4. Czy taki GrowBox, dodatkowo wyłozony styropianem, jest w stanie funkcjonować, tak by Panny były zadowolone, w pomieszczeniu gdzie temperatura może spaść do 12 stopni?

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
ciezko odpowiedziec na twoje pytania ze stuprocentowa pewnoscia, bez testow bedzie ciezko.
1. lampe tak czy tak wieszac bedziesz. zmontuj boxa bez wentylacji i zobacz jaka jest temperatura. pozniej doloz wiatraki - mozesz pokombinowac z wlotami pasywnymi, mieszajacymi, itp. ogolnie powinny wyrobic w tej konfiguracji ktora masz, ale ja bym sie zastanowil nad wlotem pasywnym, 2x wyciagajacy i 2x mieszajacy. wszystko tak na prawde zalezy od temperatury - zarowno w boxie, jak i po za nim.
2. lepiej pomalowac biala farba. osiagniesz idealnie rowna powierzchnie (bez zalaman), ktora lepiej bedzie rozpraszac swiatlo. pamietaj tylko, ze farba musi bhc matowa
3. przy takim przewiewie, jaki planujesz moze byc malo... zrob symulacje - do dzialajacego boxa (bez roslin) wsadz docelowe doniczki i zobacz gdzie i jakie pojemniki z woda bedziesz w stanie wsadzic. przy dwulitrowych donicach bedziesz mial baaardzo duzo miejsca na poucinane butelki, pojemniczki, reczniczki i inne duperele - ale! czy jestes pewien co do ilosci krzakow i wielkosci donic? mi by bylo szkoda miejsca i plantow dalbym 5 w wiekszych donicach (5-7l). przy trzech w tak malych donicach mozesz miec problem z zapelnieniem siatki.
4. jak oblozysz styropianem powinno byc ok. jak temp spadnie to wymiana lampy na mocniejsza, grzejnik elektryczny czy inny diabel i powinno byc ok. ale tym bym sie martwil jak juz temperatury beda spadac ;)

LittleTomCat

New member
Buchów
0
Dzięki wielkie za odpowiedź!
Ok, to będę robił testy. ;]
Jeśli wyłożę go całego styropianem to już nie muszę żadnego innego odbicia światła na ściany montować, tak?
Czyli lepiej dać większe doniczki - OK (rzeczywiście warto aż 7-litrowe?). To dam 4 krzaczki bo na pierwszy raz nie chcę za dużo, gdyby coś miało pójść źle. Tylko czy przy 4 i takich rozmiarach box'a będzie się dało wewnątrz dalej "operować" i trenować panny pod kratkę?
Jakie ułożenie zastosować przy 4 donicach? Po jednej do rogu i główne pędy kierować tak by wspólnie formowały coś w rodzaju kwadratu?

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
szczerze mowiac nie wiem jak styropian odbija swiatlo, ale powierzchnia nierowna wiec szalu nie bedzie. jak masz kase to obij styropian mylarem i bedzie b. dobrze.
co do scroga - nie wolisz na poczatek czegos latwiejszego? ja bym zrobil pozadne lst na twoim miejscu - zobaczysz jak sie rosliny zachowuja w boxie i na nastepny raz siatka.
co do samej konstrukcji to w ktorejs fotorelacji widzialem b. dobre rozwiazanie: siatka byla w formie 'skrzynki', 'stolika z podloga'... nie wiem jak to opisac. chodzilo o to, zeby cala konstrukcja nie byla zintegrowana z boxem - wysuwasz calosc z roslinami i masz dostep idealny.

LittleTomCat

New member
Buchów
0
Informacje na TEJ stronie podają że:
Styrofoam is used in cool spaces where heat must be conserved. The walls can be lined with styrofoam insulating material which comes on a roll or in sheets. (available in some home improvement stores). It is extremely reflective. The rolls come in several widths, and is about 1/8" thick.
A w związku z dosyć ograniczonymi funduszami nie mogę sobie pozwolić na mylar : / Ewentualnie ten koc ratunkowy, ale skoro piszą że styropian jest "extremely reflective" to może obejdzie się.

A co do pomysłu z tą "skrzynką" - jest GENIALNY. Na pewno go zastosuję, dzięki. Pytanie tylko czy w tym chłodnym pomieszczeniu (zimą temperatura może spaść do 12 stopni) przy wyjęciu roślinek z ich bezpiecznego schronienia (^^) nie doznają czegoś w rodzaju "szoku termicznego"?

A jakie zagrożenia wiążą się z ScroG? Z tego co rozumiem na razie, trudność polega na delikatnym zmuszaniu panien by w okresie jasnym, 18-godzinnym, nie wyrastały przez kratkę, tylko rozwijały się jak najbardziej pod nią, równolegle. Nie rozumiem na razie tylko przycinania liści, czy powinno się to robić również w tej fazie czy już po niej (tutaj jest coś o tym napisane).

Wciąż jednak nie wiem jakiej/ich odmain użyć. Myślałem posadzić cztery różne, ale tu pojawiają się dwa problemy: 1. Czy różne odmiany mają bardzo różne wymagania co do długości fazu jasnej (wegetatywnej?)? Mogłoby to być chyba znaczącym problemem przy jednym growbox'ie. 2. Nie znam innych zaufanych stron poza http://www.cannabis.fr.pl/ tutaj reklamowanej, która sprzedawałaby pojedyńcze nasiona a na "cannabis.fr.pl" robią tak jedynie z RQS.

Zalezałoby mi głównie na gatunku, który byłby silny, ale nie sprawi, że mózg mi się "wyłączy" i nie będę w stanie nic robić, tylko takim który pozwalałby mi dalej skutecznie pisać, czytać lub grać na instrumencie. A w innej doniczce jakiś typowy "zacieszowy" gatunek. ;] Nie wiem na ile tylko są to moje wygórowane wyobrażenia, ale dane mi było kosztować obu typów, pozostaje pytanie ile oprócz gatunku zależało od aktualnego nastroju.

Myślałem na razie o (w sumie czemu by nie korzystać z ich oficjalnej strony - RQS)
Shining Silver Haze i Amnesia Haze

+ ewentualnie White Widow / Northern Light / Royal Moby (ale to to ostatnie rośnie chyba astronomicznie ogromne)

PS. lampa i wiatraki w drodze

---------- Aktualizacja posta 17:58 ---------- Czas poprzedniego posta 17:54 ----------

Cholera, nie mogę edytować postów, tutaj link do strony RQS z wymienionymi przez mnie gatunkami: KLIK.

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
z polskich sklepow jeszcze holenderskiskun wysyla pakowane 'po jeden'. ja bym ci radzil wybrac jeden gatunek. poogladaj fotorelacje, poczytaj smoke report... ja osobiscie polecam ci dinafem, bardzo ciekawy breeder.
co do szoku termicznego: nie obawialbym sie tego, konopie to silne roaliny, a nie bedziesz przeciez wystawial ich na pol dnia ;)

co do scroga to ci nie pomoge, sam nigdy nie robilem ;)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół