Pierwszy indoor i kupno gotowego namiotu growbox.

Wyszukiwarka Forumowa:

EvilHotVodka

Well-known member
Buchów
0
Witam, obecnie zastanawiam się nad kupnem boxa hydro shot 60 lub 80. Całość będzie w wynajętym garażu w którym jest osobny licznik prądu więc bez problemu będę płacić za prąd. Wynająłem go pod pretekstem pracy, spełniania hobby więc nie będzie problemów (wcześniej ktoś tam spawał to płacił 400 zł miesięcznie za prąd więc teraz nikt się nie zoorientuje)

Zależy mi na uprawie komercyjnej, ale też bez szału żeby sadzić 100 krzaków. Boxy adekwatnie do nazwy mają wymiary 60x60x140 i 80x80x160.

Chcę wsadzić tam odmiany auto i ściąć wszystko 60 dni od wykiełkowania. Czyli metoda sea of green z tego co czytałem. W miarę możliwości chciałbym wrzucić tam 10 automatów i żarówkę 400w albo 250w przeznaczoną do auto. Chciałbym się dowiedzieć następujących rzeczy.
1. Którego boxa wybrać? Różnica między nimi to 80 zł
2. Jaka odmiana i z jakiej mniej więcej strony będzie najlepsza, ponieważ jest bardzo dużo tego
3. Poza boxem muszę mieć wentylatory, lampę i to cudo nad nią żeby odbijało światło. Oprócz tego urządzenie które będzie wyłączać lampę po 12/18 godzinach, a następnie ją włączać.

Proszę się wypowiedzieć w miarę możliwości, obecnie posiadam uprawę outdoor więc podstawy nie są mi obce.

B

biohujus

Guest
Bierz większego boksa, ale według mnie zmieścisz tam maks 6 roślinek.

M

mlodygru

Guest
Po.pierwsze w 60 dni będzie ciężko. Po drugie musisz dokupić ph metr, po trzecie w boxie 60x60 nie upchniesz 10 roślin. Tzn wiadomo można upchnac ale nie ma to sensu. Po czwarte to coś nad lampą to jest odblysnik. Po piąte automaty cała uprawę lecisz 18/6 lub 20/4. Po szóste jaka odmiana to zależy id Ciebie. Ja zawsze biorę od RQS. Pozdro

BombelWsm

Well-known member
Buchów
0
Witaj moim zdaniem jak na komercyjna uprawe to duzo duzo za malo nie wiem czy przy 400w zwroci ci sie hajs za wynajem i oplaty a jeszcze twoja praca nie mysl sobie ze to od tak wszystko bedzie chodzic samo rosnac a ty bedziesz patrzec no i te 60 dni hehe blizej 100 licz koleszko tez tak kiedys myslalem hehe 400w 1 uprawa licz max 250g a oblicz koszta hehe pozdro odmiany proponuje tez rqs serious seeds i hso z fartem brat

dnx

the jungle is massive
Buchów
1
Odznaki
1
Przede wszystkim poczytaj to forum zanim cokowiek zaczniesz bos zielony.
To ile zbierzesz w wiekszosci zalezy od Twojego skilla a pozniej reszty.
Pierwsze uprawy traktuj jako nauke i nie nastawiaj sie na plon z kosmosu. Wazne dojedz do konca,nie popal roslin, zebys wiedzial jak to wyglada.
A pozniej mysl o czyms takim jak komera.

Śmieszek420

World Wide Weed
Weteran
Buchów
7,517
Odznaki
2
Że co !? Box 60 x 60 to ma być komercja ? hahaha. Komercja to może się zaczyna od 4-6 lamp po 600W
Ja plon z takiego boxa bym w miesiąc przepalił sam i to jeszcze przy jakimś godnym wyniku hehe

BombelWsm

Well-known member
Buchów
0
Dokladnie trzeba sie edukowac nic samo nie przyjdzie ale kazdy z nas myslal ze to tak latwo i duzo :D ph i ec metr koniecznosc rowniez jak sam palisz to nic nie zarobisz tyle co palenie za pol ceny bedziesz miec jak taka komere ***niesz hehe ale powodzenia kazdy jakos zaczynal :)

EvilHotVodka

Well-known member
Buchów
0
Dobra plany trochę się zmieniły. Ogólnie rzecz biorąc ja wykładam pieniądze na biznes, a znajomyi pomaga z uprawą (ma duże doświadczenie mówił że miał łącznie ze 100 krzaków indoor i parę razy out) Najbardziej interesuje mnie co, gdzie i jak mogę wynająć żeby postawić growboxa bez kłopotów i go tam trzymać. Myślałem nad garażem, bo teraz w moim mieście jest na wynajem ocieplany garaż z prądem płaconym osobno za każdy betonowy garaż 200 zł/ miesiąc plus prąd. Kupiłbym ten największy growbox o ile pamiętam ma on 2 metry kwadratowe. Wiadomo, że na samym początku mi to powinno wystarczyć. Ogólnie pieniądze w moim przypadku nie są problemem, a jedynie fakt że coś może nie wyrosnąć albo będzie przypał.

R

ruski wentylator

Guest
NIEOBRAZ SIE ALE JESLI TY IDZIESZ NA KOMERCJE I "Którego boxa wybrać? Różnica między nimi to 80 zł" to weź ten boks sobie na nauke i spojrzenie na koszty, prace, plon a także co jest zle co powinno być inaczej,jak suszyc i spróbuj tego cos zrobil, bo komercja amatorska to minium 10-15 dzrewek które będą cie kosztowac te 1,5tys zl nie licząc sprzęty za drugie tyle....

R

rolnikdolpasz

Guest
Ty tak na poważnie z tą komercją 60x60cm vs 80x80cm+ 250w vs 400w lampa? Czy sobie jaja z Nas robisz?:D

Havoc

Well-known member
Weteran
Buchów
1
Na twoim miejscu wzial bym nastepujace komponenty : HPS 400W box 80x80(ale lepiej stowe dorzucic i miec 120x120 i wziac hps 600w) Odblysnik adjust wings medium(okolo 350zl lub zwykla blacha na start koszt 40zl) TD-Silent 350M3/h(koszt okolo 500zl) Filtr 420m3/h(okolo 150zl) Wiatrak mieszajacy Advanced Star 8w(koszt okolo 80zl) osobiscie do boxa 80x80 wrzucil bym 6 automatow lub 4 sezy po wegu 30-40 dniowym do jakis 20 litrowych doniczek :p miernik temperatury i RH(koszt 10zl) Doniczki zwykle okragle(koszt okolo 2zl szt) Ziemia canna professional(koszt okolo 40zl za 50L) Nawozy Canna Terra vega/Flores(koszt za litr okolo 35zl) Canna Rhizotonic 0,5L(koszt okolo 60zl) canna boost 0,5L (koszt okolo 100zl) Canna PK 1L(koszt okolo 30zl) jezeli o niczym nie zapomnialem to wsio no nasiona oczywiscie wedle uznania aa i jeszcze programator czasowy (koszto kolo 10zl plus przesylka)

---------- Post Zaktualizowany 00:42 ---------- Data pierwszego postu 00:36 ----------

PS do panow Zdajecie sobie sprawe ze moze i wy zarabiacie po 50+k z upraw a dla chlopa 3k to w ch*j ? xd

R

rolnikdolpasz

Guest
Myślę, że Havoc z boxem 120x120 + 600hps ma racje, chociaż i tak w mojej interpretacji nie jest to komercja. Uprawa 600w to raczej bardziej na własny użytek niż na jakąkolwiek sprzedaż handlową. Moim prywatnym zdaniem co do nawozów nie muszą być koniecznie z Cany, bo mogą być równie dobrze tańsze.

EvilHotVodka

Well-known member
Buchów
0
Chodzi o to że ja sam nie jaram, bo nie przepadam za tym więc chce to tylko wychodować żeby sprzedać. Wziąłbym boxa 120x120x200 jak już i 600w. Tylko zastanawiają mnie pozostałe rzeczy do niego jak wiatraki itd. (Dziękuje użytkownikowi Havoc)

Stawiałbym na automaty mimo tego że jest mniejszy plon z rośliny, ale za to dochodzą szybciej itd. Czytałem też o sea of green itd. Bo myślę że w takim boxie 120x120x200 wrzuciłbym na początek 15 automatów róznych odmian. Komercja przecież jest to ogólnie sprzedaż więc nie oznacza to, że muszę na swojej pierwszej uprawie wyciągnąć 10 kg. Wszystko w swoim czasie trzeba być cierpliwym.

Miał ktoś was styczność z hydroshotem 120? Wart 500 zł czy strata pieniędzy? Rzeczy chyba lepiej samemu dobrać, bo zestaw jest za 1700.

RedLion49

Well-known member
Buchów
0
Hydro shoty maja dobrą opinię. Garaż może się bardzo nagrzewać w lato i będzie problem z temperaturą. Piszesz że kolega ma doświadczenie, to kolega powinien ci powiedzieć co potrzeba, chyba że ściemnia.
Automaty na komercje z tak małym namiotem to błąd moim zdaniem. Popatrz na szybkie odmiany od rqs, szybciej dochodzą, ale ty nadal decydujesz o długości wega. Zresztą auto naświetla się 18-24h znów może być problem z temperaturą.

BombelWsm

Well-known member
Buchów
0
Napewno jana koleszka pali jak by chociaz raz w zyciu ogarna cos sam to bys nie zadawal tylu pytan po 1 razie juz wiadomo od a do z co trzeba kupic by ruszyc :) zastanow sie czy warto za ufac koledze :) kazdy gada ile ma ile moze ale to szambo z ich tchawic :) pozdro swiry a na 10kg to trzeba sie natyrac jak murzyn na polu bawelny :D

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

Góra Dół