- Buchów
- 0
Witam.
Posadziłem pierwszego outdoora, ale dość późno.
Sadzonnka z niedokońca znanego źródła.
Mam kilka pytań jako początkujący
1. W pobliżu (10cm) od krzaka znajduje się mrowisko.
Czytałem na forum i opinie są podzielone - jedni piszą, że bronią przed ślimakami i innymi gąsienicami, a inni, że mogą zrobić bagno w doniczce.
Więc jak to jest?
2. Coś zżarło trochę liści, ale to jeszcze na poprzednim spocie. Teraz przeniosłem i nie ma takiej tragedii. Możliwe że coś nadgryza, ale zainwestuję w coś przeciw ślimakom i powinno być ok.
Może ktoś potwierdzić czy to napewno ślimaki? Widziałem też w pobliżu gąsienice, ale zostały skasowane.
https://www.forum.haszysz.com/solarr/displayimage.php?pos=-329068
3. Najważniejsze pytanie:
Wykonałem trening LST, może ktoś ocenic jego pooprawnosc oraz powiedziec co nalezaloby zrobic w przyszlosci?
4. Jak sobie poradzic z tak poznym wysadzeniem?
Zainwestowałem w AsahiSL, dojdzie pod koniec tygodnia w razie przymrozkow.
W glowie pojawia sie tez mysl czegos w stylu 'szklarni' czyli wkopania doniczki glebiej w ziemie i przykrycia folia i zrobienia wentylacji.
5. Przebarwienia na dolnych liściach.
Niestety nie widać tego dobrze na zdjęciu.
Jasne jakby 'szarozolte' plamki. Wczesniej bylo ich troche wiecej, ale po treningu odzyly troche.
6. Kijowe zdjecie, ale moze ktos beidze w stanie okreslic na jego podstawie plec / gatunek, powiedzeic cokolwiek
Posadziłem pierwszego outdoora, ale dość późno.
Sadzonnka z niedokońca znanego źródła.
Mam kilka pytań jako początkujący
1. W pobliżu (10cm) od krzaka znajduje się mrowisko.
Czytałem na forum i opinie są podzielone - jedni piszą, że bronią przed ślimakami i innymi gąsienicami, a inni, że mogą zrobić bagno w doniczce.
Więc jak to jest?
2. Coś zżarło trochę liści, ale to jeszcze na poprzednim spocie. Teraz przeniosłem i nie ma takiej tragedii. Możliwe że coś nadgryza, ale zainwestuję w coś przeciw ślimakom i powinno być ok.
Może ktoś potwierdzić czy to napewno ślimaki? Widziałem też w pobliżu gąsienice, ale zostały skasowane.
https://www.forum.haszysz.com/solarr/displayimage.php?pos=-329068
3. Najważniejsze pytanie:
Wykonałem trening LST, może ktoś ocenic jego pooprawnosc oraz powiedziec co nalezaloby zrobic w przyszlosci?
4. Jak sobie poradzic z tak poznym wysadzeniem?
Zainwestowałem w AsahiSL, dojdzie pod koniec tygodnia w razie przymrozkow.
W glowie pojawia sie tez mysl czegos w stylu 'szklarni' czyli wkopania doniczki glebiej w ziemie i przykrycia folia i zrobienia wentylacji.
5. Przebarwienia na dolnych liściach.
Niestety nie widać tego dobrze na zdjęciu.
Jasne jakby 'szarozolte' plamki. Wczesniej bylo ich troche wiecej, ale po treningu odzyly troche.
6. Kijowe zdjecie, ale moze ktos beidze w stanie okreslic na jego podstawie plec / gatunek, powiedzeic cokolwiek