• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

plamy i kropki na lisciach pomocy

Wyszukiwarka Forumowa:

geralt796

New member
Buchów
0
To moja pierwsza roślinka, mam ją od sadzonki ma jakieś półtora miesiąca, po tygodniu zaczęły pojawiać się odbarwienia na liściach. Teraz dolne liście jakby stwardniały i bardziej chropowate sie zrobiły. Czy to przez ziemie ( ziemia z kwiaciarni za 4 zł) . a do tego czasami niektóre liście się zwijają. Proszę o pomoc(przepraszam za jakość zdjęć na wieczór wrzucę lepsze)

---------- Aktualizacja posta 20:02 ---------- Czas poprzedniego posta 13:22 ----------

Dodaje lepszej jakości zdjęcia i proszę o diagnozę

ketchup

Member
Buchów
0
Ja mam to samo jestem bardzo ciekawy co to może być.:spalony:

zielony112

Active member
Buchów
0
Wyglonda na ,,Wapno ( Ca ) – Macro składniki i nieprzemieszczające się pirwiastki
Wapno jest kolejnym ważnym elementem pomgającym tworzyć sprawne komórki w roślinie, aby była mocna i stabilna, wspomaga także rozwój korzeni w szczególności tworzenia odnuży w korzeniach tak aby mogły się swobodnie rozrastać w każdym kierunku. Wapno także pomga w zwiększeniu wchłanialności potasu ( K ) przez korzenie. Ca przemieszcza się w roślinie bardzo powoli, przeważnie utrzymuje się w korzenaiach i najniżych partiach liści''.

D

delete

Guest
raczej robactwo sprawdz pod liściem czy nie ma tam białych robaków
PS. 'Wyglonda'

czy ja wiem u mnie takie coś się pojawiało dopiero po podlaniu kranówą bezpośrednio z kranu bez odstania. Więc ja raczej obstawiam PH ;)

D

Dziobak

Guest
Weź lupę i sprawdź, czy na liściach i pod nimi nie ma malutkich białych robaczków, a da togo pajęczynek. Miałem kiedyś taką roślinkę w domu i zaatakowały ją przędziorki. Też robiły mi się takie liście, tylko w dużo mniejszym stopniu. Roślinka niestety nie przetrwała (Nie martw się. Z mojej winy)... Jeżeli zauważysz robaczki, to weź nawilżony wacik i postaraj się je i pajęczynki jak najdokładniej możesz pozdejmować. Potem pryskaj raz na dzień/dwa (zależnie od wilgotności podłoża, żeby przez to nie przelać) samą wodą z opryskiwacza. Powinno pomóc. Jeśli to jakiś niedobór, to Ci nic nie poradzę, bo nic nie wiem :freak2:

EDIT: Znalazłem stary temat z atakiem przędziorków i wyglądało to podobnie jak u Ciebie. Wrzucam link ;)
https://www.forum.haszysz.com/dziwna-choroba-niedob-ri-t28712.html

EDIT2: Jakby sama woda nie pomagała, to pryskaj wywarem z czosnku. Może pomoże. przepis znajdziesz na forum.

Powodzenia :)

PS: Zapomniałem dopisać, że przędziorki pojawiają się głównie na roślinach znajdujących się w suchych pomieszczeniach. Warto byłoby zainwestować w nawilżacz :) Dasz radę!

Ostatnia edycja:

flamaster

Member
Buchów
0
zgadzam sie robale na pewno ratój ją do puki ci jej nie zabiły strasznie wredne bestje cięszko sie ich pozbyć więc tanie guwna odpadają ja psikam brimexem ale męczy się

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół