• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Plamy i mozaikowate liście, powolny wzrost

Wyszukiwarka Forumowa:

Kapiszonn

Well-known member
Buchów
0
Witam.
Mam problemy z dwoma Jamaican Haze które wyglądają strasznie jak na swój wiek.

Fotki

4 panienki razem, dwie po lewej stronie to Jamaican Haze w porównaniu do tych po prawej Think Different i AutoMazar, wszystkie mają 40 dni i jak na ten wiek wszystkie są małe ale te po lewej szczególnie, po ich stronie mrówki się zagnieździły myslę że to przez nie są te problemy ale może ktoś twierdzi inaczej

Jeszcze dwie fotki tych maluchów po lewej.

Głównie chodzi mi o te plamki ciemniejsze na liściach (lepiej widać w powiększeniu).

A tu druga która praktycznie całkowicie zatrzymała się w rozwoju i wygląda jakby miała max 2 tyg.

Trochę poczytałem i mam kilka typów skąd wzięły się te plamy:

1. Początki przenawożenia (ale wtedy wszystkie miały by takie same objawy)
2. Choroba grzybowa (niby objawy pasują do pierwszej [mozaikowate; powykręcane liście, ciemniejsze plamy] ale co z drugą w takim razie u niej to wygląda całkiem inaczej jakby miała niedobory.
3. Pie****one mrówki, akurat zagnieździły się po stronie właśnie tych dwóch panienek.

Dzisiaj przestawiłem skrzynkę z nimi na podwyższenie tak aby mrówki miały utrudniony dostęp, polałem też po stronie "Dżamejek" 2l wody z 50 kroplami Biosept Active.

Jutro jadę do ogrodniczego po tytanit i robię kilku roślinkom (mam jeszcze kilka oprócz tych które potrzebują stymulacji) bombę w oprysku. Mix będzie zawierał (0,1-0,2% Foliq AminoVigor / 0,1% Asahi SL / 0,06-0,1% Tytanit / 0,1% Biosept Active / może miedzian bo pogoda ostatnio nie pewna).

Jak myślicie czy to przez mrówki ?

Czy wszystkie składniki które podałem do oprysku można ze sobą mieszać ?

EDIT:
Zauważyłem że nie zastosowałem się do instrukcji zakładania tematów, już uzupełniam.

1. Rodzaj oświetlenia --- Słońce
2. Klon czy Nasiona --- Nasiona AF
3. Rodzaj podłoża --- Podłoże uniwersalne Sterlux + dolomit
4. Czestotliwość podlewania --- wcześniej raz/dwa razy na tydzień, ostatnio 2 dni i noce deszczu z rzędu.
5. Wentylacja --- Wiatr
6. Rodzaj użytego nawozu --- Biohumus Forte, nawóz z pokrzyw, Planta Vit-4, Asahi SL, Foliq AminoVigor, Korzonek Superstart, BioseptActive.
7. Długość życia rośliny --- Jak już pisałem 40 dni
8. Temperatura --- Wcześniej było gorąco ale ostatnio pogoda się z***ała

Ostatnia edycja:

biedroneczka

Well-known member
Buchów
2
a pomyślałeś o tym, że 4 rośliny w jednej "doniczce" będą sobie wszystko podkradać i walczyć o pokarm? Ile litrów ziemi masz na te 4 roślinki?

Kapiszonn

Well-known member
Buchów
0
Myslałem o tym ale 40 litrow ziemi powinno wystarczyć.

redeye

Member
Buchów
0
Ziemi styknie.
A co z genami? Sadzac jednak po odmianach to dobry breeder.
Nie raz sadzac w tych samych warunkach widac roznice genow, jeden plant rosnie jak po***any, drugi ledwo od ziemi odrasta. Tu jednak widac wszystkie podobnie. Jedyne co mi na mysl przychodzi to gleba zbyt zbita, slabo przepuszcalna? Wyciagnalbys takiego krzaczka -korzeni by mial jak na lekarstwo. Nie sadze tez ze nie zrobiles dziurek na spodzie donicy?
Pozostaje sprawdzic ph i troche glebe spulchnic, jesli ok, to chu*nia nie pestki wyszly.

Kapiszonn

Well-known member
Buchów
0
Gleba jest dobra, używam jej już w drugim oucie i jestem zadowolony, sypka, włóknista, pulchna, woda dobrze przez nią przepływa ale zarazem dobrze utrzymuje wilgoć, krzaczkom w tamtym roku też pasowała. Dziur nie musiałem robić bo skrzynia jest cała dziurkowana to raczej też nie wina ph, dawałem dolomit a poza tym panienki obok nie narzekają. W ziemi nie chciał bym grzebać bo zanim ponownie się ukorzeni minie sporo czasu a powinny juz dawno kwitnąć. Być może że to wina genów, nowy może jeszce nie doświadczony breeder (Sensi Genetics) bodajże tak się nazywa, w sumie to mam od nich też b52 i miał 2 zmutowane listki bez ząbków na brzegach a jeden był rozdwojony ale mutancik rozwija się dobrze nawet wypuścił dwa szczyty bez stosowania jakiegokolwiek treningu. Jeszce jakieś propizycje ?

EDIT:
Byłem w dwóch ogrodniczych ale nie mieli tytanitu więc zrobiłem oprysk z tego co miałem.
na 300ml wody dałem 0,3ml Asahi SL; 0,5ml Foliq AminoVigor; 1,5g Miedzian 50 WP; 8 kropli Biosept Active i czekam na efekty.
Może ktoś jeszcze się wypowie co to może być.
Wie ktoś może jak pozbyć się tych pie****onych mrówek bo w dalszym ciągu nie wyniosły się ze skrzynki, chodzą po podwyższeniach jak gdyby nigdy nic, myślę że to ich sprawka ale może ktoś twierdzi inaczej, może posypać wokoło preparatem na mrówki ale zapewne jak wniosą to do doniczki to i plantom to zaszkodzi. Miałem trochę za dużo oprysku więc opryskałem podwyższenia i skrzynkę od spodu może zapach chemii je wykurzy. ku**a tyle miejsca w około a musiały akurat skrzynkę na dom wybrać co za k***y, przez nie wywróciłem wiadro z B52 i za to im nie odpuszczę, a jak roślinka nie przeżyje to choć bym miał po jednej wyciągać z tego mrowiska to i tak je wybije co do jednej.

Btw. Co one w ogóle robią w mojej skrzyni mało mają miejsca w mrowisku czy co ?

---------- Aktualizacja posta 21-08-2012 23:25 ---------- Czas poprzedniego posta 16-08-2012 01:12 ----------

Mam kilka nowych fotek, pierwsze 3 podczas eksmisji pie****onych szkodników...
2 kolejne wieczór po eksmisji przeprowadzonej przedwczoraj (niedziela) na następny dzień podlałem je wywarem z kilku roślin + 10ml PlantaVit 4 mam nadzieje że to wypędzi te k***y na dobre.

Wieczór po:

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół