• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Plany budowy boxa (pytania do doświadczonych)

Wyszukiwarka Forumowa:

Malcolm

Member
Buchów
0
Jest to mój pierwszy wpis na forum, więc witam serdecznie wszystkich użytkowników!

Wracając do tematu.
Planuje budowę mojego pierwszego boxa. "Budowa" będzie polegała na przystosowaniu szafy o wymiarach 45x45 i wysokości 170 (wartości w cm).
Szafa jest od środka pomalowana na biało, więc chyba oszczędzę sobie wykładanie jej czymkolwiek.
Moje 3 główne dylematy to:
Czy chcąc hodować na tej przestrzeni 3 krzaki idę z motyką na słońce?
Czy lampa hps to dobry pomysł? Lepiej brać 150 czy 250w do wymiarów mojego boxa?
Mam zamiar zastosować wentylator łazienkowy, lecz nie mogę znaleźć informacji o tym gdzie go umieścić... Czy ulokowanie go na wysokości 30/40 cm to dobry pomysł? Wentylator który miałby wyprowadzać powietrze z boxa miałby być wentylatorem komputerowym umieszczonym na jego szczycie. Czy to dobry pomysł?

Bardzo proszę o odpowiedzi!
Wiem, że moje pytania mogą zdawać się głupie, aczkolwiek wole wyjść na debila niż zrobić coś, co będzie nieużyteczne.
Nie objeżdżajcie mnie za bardzo, bo mam słabą psychikę, a mieszkam na wysokiej kondygnacji. Zaznaczam, że czytałem artykuły na forum i użyłem szukajki.

Pozdrawiam

younggrower22

Well-known member
Buchów
0
lampe hps 250W mozesz wrzucic pod warunkiem ze bedzie w cooltubie to raz a dwa w boxie zamiesc went pasywny na wysokosci roslinek czyli okolo 70cm od gleby a wyciag najlepiej umiescic na suficie z racji tej ze cieplo unosi sie do gory . nie zapomnij o wentylu mieszajacym bo inaczej nie dasz sobie rady z temp. Pozdr

sadowniczka

Well-known member
Buchów
0
na takiej powierzchni to i 150W da radę i to z nawiązką.. a 3 rośliny będą tam miały mega ciasno, nawet automaty.. choć mając wysoki box mozesz ich nie trenować za bardzo na boki tylko dać im rosnąć, ale to i tak 2 myślę, że max bo będzie walka o światło..

G

gowna strugi

Guest
250W mozesz wrzucic pod warunkiem ze bedzie w cooltubie

gość pisze, że ma szafę 45x45. najmniejsza cooltuba ma 40cm + kanał (125 fi) po jednej i drugiej stronie + kąt załamania daje: +/- 70 cm. Jak miałoby to wejść?

Malcolm

Member
Buchów
0
Dziękuje za odpowiedzi Panowie!
Rozwiały wiele moich wątpliwości!
Nadarzyła mi się opcja zbudowania boxa od podstaw, nie przystosowywania szafy.
Mam już lampę hps 150w + cooltube (samorobny, wyglądem zbliżony do tego https://www.forum.haszysz.com/budowa-lampy-hps-t55376.html )
Chciałbym chyba trenować swoje roślinki.
Czy box o rozmiarach 70/50/ h80 (no może wyższy) byłby patologią?
Jakie rozmiary Wy (doświadczeni) wybralibyście na moim miejscu?

RobRoy

Well-known member
Weteran
Buchów
2
gość pisze, że ma szafę 45x45. najmniejsza cooltuba ma 40cm + kanał (125 fi) po jednej i drugiej stronie + kąt załamania daje: +/- 70 cm. Jak miałoby to wejść?
Jaki kąt załamania?
Weszło by idealnie. Dwa otwory fi125 na wprost po obu stronach boxa, w środku cooltube.
Oczywiście światło by się wydostawało na zewnątrz, ale autor nic nie pisał że ma być stelth.
Ew. na zewnątrz boxa kombinować kolanka.

G

gowna strugi

Guest
Jaki kąt załamania?
Weszło by idealnie. Dwa otwory fi125 na wprost po obu stronach boxa, w środku cooltube.
Oczywiście światło by się wydostawało na zewnątrz, ale autor nic nie pisał że ma być stelth.
Ew. na zewnątrz boxa kombinować kolanka.

kąt załamania kanału, nigdy go nie wygniesz od razu w 90%. Zresztą w tym wypadku jeszcze więcej, bo wynika jasno: 40cm + 2 x 12,5 cm już 65. Mam taki kanał i wiem, że to wyjdzie spokojnie + 10 cm więcej.

Ty, jak rozumiem proponujesz nieruchome stałe oświetlenie, gość miałby sobie skrzynki od piwa wstawić w taki komin, żeby podwyższać donice blisko lampy? to na pewno dobry pomysł? do tego cooltuba, która wiadomo jaką ma temperaturę, a wokół płyta wiórowa? raczej nie wchodziłbym w to.
Poza możliwością wyciągnięcia 1,5 tony topów, uwzględniam również konieczność nie spalenia się we własnym łóżku. Taka konstrukcja nawet wyglądałaby jak duża świeczka.
pozdro <peace>

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
a ja bym obstał przy planie nr 1, szafa jest wysoka i do tego hps 150w, bedzie za***isty, wysrałbym sie na ten cooltube, 150w daje dobry stosunek mocy do wydalanego ciepła, na 100% ogarniesz temperature pasywnym wlotem i cichym wentylem łazienkowym na wylocie+ mata weglowa, wiem co pisze bo sam zaczynałem od szafy na ubrania i went łazienkowy ogarniał hps 250w. I jeszcze jedno, zawsze bede to powtarzał, nie ilosc krzaków decyduje o ilosci plonu tylko wielkosc korzeni!! jeden plant tez potrafi urosnąc.... a co nie?....

Pozdrawiam.
Ps. przemysl to bo ta opcja nr2 to sporo roboty i troche nisko, :freak:

RobRoy

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Deszczu, wszystko ma wady i zalety. Dla mnie gustowna szafeczka byłaby nie do przecenienia (dobra, jestem estetą).
Do (przed) cooltube oczywiście konieczny jakiś wentylatorek przedmuchujący cooltube (jak każdą cooltube), ale tam zostaje 5cm luzu, więc akurat się zmieści.

A (IMHO) krótki prosty gładki kanał (praktycznie długość samego szkła cooltube), czyli praktycznie minimalne opory przedmuchu powietrza spowodują, że żarówka będzie dobrze chłodzona. fi 125 cooltube jest idealne na wentyl komputerowy 120x120.

Co do odległości światła od roślin. Faktycznie, przy na stałe zamontowanym oświetleniu trzeba podnosić doniczki. Coś za coś.
Osobiście wolałbym kombinować, jak podnosić/opuszczać doniczki, niż budować boxa. Zależy jeszcze gdzie box ma stać i jak ważna jest estetyka.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół