PLEŚŃ? Co robić? Kiedy kosa? AUTO AK BlackDiamondSeeds

Wyszukiwarka Forumowa:

patryxki

Member
Buchów
0
Siemanko wszystkim, mam pewien problem z moimi kobitkami, mianowicie, około 1.5-2tyg temu, podczas podlewania, zauważyłem, że na niektórych liściach pojawiły się białe plamki, postanowiłem zaobserwować temat przez kilka dni, plamki się nie powiększały, ani nie tworzyły się żadne nowe. Aktualnie te plamki wyglądają tak :

Dla porównania zdjęcie sprzed 5dni :

Czy to pleśń? Co robić, ewentualnie jakiego środka użyć?
Dodam, że to coś pojawiło sie dosłownie na 20-30 liściach, zarówno gdzieniegdzie cukrowych (bardziej końcówki) jak i tych większych (środki).
Dodatkowo mam pytanie, jak oceniacie, ile jeszcze do kosy? Roślinki wyszły dokładnie 20maja, 5 dni temu, były malutkie topki, w przeciągu tego czasu moim zdaniem mocno spuchły, dla porównania foto przed :

i po :

Jest to mój pierwszy grow kiedykolwiek, proszę o wyrozumiałość :spalony::spalony::spalony:

jasnim

Well-known member
Buchów
0
Na moje to cos poprostu nasralo na liscie. Nie jest to napewno plesn jak ty to okresliles.

nemo_green

Active member
Buchów
0
może to być początek jakiejś choroby, ale z pewnością nie jest to pleśń, która ukazuje się na najbardziej zbitych topach- jako pierwsze miejsce.
Obserrwuj roślinę dalej.

Ps. albo masz zimno na spocie alboi roslina ma niedobory potasu(chyba) , na co wskazują czerwone częsci miedzy łodygą a lisciem( nazwy zapomniałem)

patryxki

Member
Buchów
0
Ps. albo masz zimno na spocie alboi roslina ma niedobory potasu(chyba) , na co wskazują czerwone częsci miedzy łodygą a lisciem( nazwy zapomniałem)

zimno tam raczej nie jest, pokazywały się również żółte liście zaraz po rozpoczęciu FLO, wyczytałem, żeby podlewać jeszcze trochę nawozem na wege, i dodałem do tego gnojówki z pokrzyw, pomogło bardzo, całe były czerwone, teraz powoli wszystko wraca do normy

GuerillaGold

New member
Buchów
0
Lejesz im już jakiś nawóz na FLO? bo wygląda jak by jej powoli zaczeło brakować papu , piękny postęp jak na 5 dni , życze udanych zbiorów :D

patryxki

Member
Buchów
0
Lejesz im już jakiś nawóz na FLO? bo wygląda jak by jej powoli zaczeło brakować papu , piękny postęp jak na 5 dni , życze udanych zbiorów :D

nie, z racji tego, ze te liście były żółte i usychały na dolnych partiach, juz prawie wszystko jest ok, podlewalem do ostatniej wizyty gnojówka z pokrzywy, do tego uschnięte skórki banana, biohumus, i jakis nawóz kupiłem (nazywa sie Zielone Liście, nie pamiętam od jakiego producenta) z NKP 8:4:6, bo brakowało jej właśnie azotu z tego co wyczytałem. Jutro lecę po jakis nawóz na flo, i potem nakarmić:D
A tak z czystej ciekawości, jak to rozpoznałes, że brakuje jej "papu" ?
Ps. Jaki nawóz na flo dla tych automacikow? Najlepiej cos co dostanę w sklepie typu majster czy mrowka lub w jakiejs kwiaciarni mniejszej (bo większych u mnie w miescir nie ma)

pzdr

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

Góra Dół