Pleśń na kwiatach, Pomoc

Wyszukiwarka Forumowa:

Swobodny

Member
Buchów
0
Witam wszystkich, mam problem z plesnia na moich kwiatach. Szukam jakiegos preparatu by przeciwstawic temu czoła, czy jest ktos w stanie podac jakis specyfik ktory poradziłby sobie z tym oto agentem?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

GrowFather

Well-known member
Buchów
799
Wytnij wszystko co spleśniało, aby nie zainfekowało reszty. Nic więcej nie zrobisz

BetonowyDaniel

Well-known member
Buchów
513
Odznaki
2
Witam wszystkich, mam problem z plesnia na moich kwiatach. Szukam jakiegos preparatu by przeciwstawic temu czoła, czy jest ktos w stanie podac jakis specyfik ktory poradziłby sobie z tym oto
zdjęcia wrzucamy tylko prze galerię

Jak spleśniałe to tylko wycięcie plechy/ wywalenie w piz*u

Ostatnią edycję dokonał moderator:

R4VEN

Well-known member
Buchów
246
Odznaki
1
Spleśniałe usunąć, dokładnie sprawdzić czy nie ma jeszcze jakiś zarodków pleśni. Reszta jeśli jest bardzo niedojrzała to można ratować się Canna Cure. Bardzo dobry preparat. Kiedyś na oucie trzymałam na nim krzaki do końca Grudnia i zero pleśni, na wszelkie robactwo obgryzające liście też się sprawdza. Warte swojej ceny.
Jedynie podczas indoor na kwitnieniu pryskanie sprawia, że mniej żywicy jest na kwiatach (chyba, że to tylko u mnie tak było).

Liverin

Well-known member
Buchów
113
Przerobiłem to u siebie w zeszłym tygodniu, możesz wejść w relacje. Miejsca, w których wykonasz cięcie aby usunac pleśn zajdą zaraz całe pleśnią z powrotem. Jak juz plecha weszła to tylko pogoda może Cie uratować. Ostre słońce+środki. Jak ma być kiepska pogoda to kosa póki masz co zbierać

GrowFather

Well-known member
Buchów
799
Przerobiłem to u siebie w zeszłym tygodniu, możesz wejść w relacje. Miejsca, w których wykonasz cięcie aby usunac pleśn zajdą zaraz całe pleśnią z powrotem. Jak juz plecha weszła to tylko pogoda może Cie uratować. Ostre słońce+środki. Jak ma być kiepska pogoda to kosa póki masz co zbierać
Nie zgadzam się, wiele ognisk pleśni wyciąłem i nie było później w tym miejscu nowych, widocznie zbyt mało dokładnie to robiłeś

Tarnin

$$$
Buchów
634
Odznaki
2
Niestety czasami trzeba również wyciąć przylegające i zdrowe topki , tak dla pewności.

Liverin

Well-known member
Buchów
113
Nie zgadzam się, wiele ognisk pleśni wyciąłem i nie było później w tym miejscu nowych, widocznie zbyt mało dokładnie to robiłeś
Pleśn weszła na łodygę w miejscu cięcia, gdzie nie było już topów. Po prostu pogoda przed ostatnimi upałami byla idealna dla plesni u mnie. Brak słonca, okolo 23-26 stopni, duza wilgoc, ciagle deszcze. Ostatnie sloneczne dni krzaki uratowały. Jutro bede na spocie to sprawdze jak to teraz wyglada. Fakt, ze powinienem bardziej rosliny wyciac, od razu całe topy. Teraz juz bardziej rozumiem jak plesn dziala

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół