akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Początkujący - zapytaj fachowca. INDOOR - uprawa roślin konopi w domu pod lampą/żarówką.

• Autor wątku Kot z Cheshire
  • Data rozpoczęcia
Wyszukiwarka Forumowa:
Buchów
2
Jak chcesz kontrolować przestrzeń w boxie to wybij sobie z głowy automaty. Nie rozumie tej mody na auto u wszystkich nowicjuszy 🤷🏻‍♂️
Sorry, to będzie tylko jeden grow automatów. Nastepne to będą photoperiod, po 2 rośliny, chyba w 20l(?). Po prostu chcę sprawdzić o co cały ten szał. Ponieważ wydaje mi się że miesiąc dłużej czekania a rezultaty są chyba o niebo lepsze. Tak czy inaczej spróbuję a was już niedługo zapraszam na fotorelację.

Ps więc lepiej dać 6 w 11l ?

Bortek

Uprzejmie Donosze...
Weteran
Buchów
32,206
Odznaki
5
Sorry, to będzie tylko jeden grow automatów. Nastepne to będą photoperiod, po 2 rośliny, chyba w 20l(?). Po prostu chcę sprawdzić o co cały ten szał. Ponieważ wydaje mi się że miesiąc dłużej czekania a rezultaty są chyba o niebo lepsze. Tak czy inaczej spróbuję a was już niedługo zapraszam na fotorelację.

Terazniejsze automaty sa kozackie mimo ze sam nie sadze .Mozesz podgladnac kilka osob co tu za***iscie je prowadzi .Dla poczatkujacego nie polecam .Ja oczywiscie lece photoperiody ale mialem okazje palic automaty i niektore nie odbiegają

FrankoFranek

Well-known member
Buchów
3,327

Nie podpowiem Ci w temacie Automatów i SoGu, popytaj innych. Ja osobiście wolę duże donice i prowadzić to na ScroGu. Uprawiam dla przyjemności a później dopiero dla tematu. Więc miesiąc w tą czy w tą to dla mnie miesiąc dodatkowego hobby. Tobie się tutaj ewidentnie spieszy.

Buchów
2
Nie podpowiem Ci w temacie Automatów i SoGu, popytaj innych. Ja osobiście wolę duże donice i prowadzić to na ScroGu. Uprawiam dla przyjemności a później dopiero dla tematu. Więc miesiąc w tą czy w tą to dla mnie miesiąc dodatkowego hobby. Tobie się tutaj ewidentnie spieszy.
Tak, masz rację, z tym growem mi się spieszy, następne będą bardziej typowo dla hobby/relaksu.
No cóż wielkie dzięki wszystkim za podpowiedzi. Zapewne zrobię 4-5 dziewczyn w 11-15l donicach. Jeszcze kwestia doboru roślin. Zapewne będzie to coś w stylu Amnesia Haze or Jack Herrer, GSC, Runtz, Wedding Cake . Mam jeszcze inne pestki ale te chyba będą moim wyborem. Chyba że ktoś ma inne pomysły na jakieś inne oldschoolowe odmiany (chciałbym jeszcze wsadzić jakiegoś Diesla lub cheese, ale to może już w następnym grow).

punisher_

Well-known member
Buchów
926
Tak, masz rację, z tym growem mi się spieszy, następne będą bardziej typowo dla hobby/relaksu.
No cóż wielkie dzięki wszystkim za podpowiedzi. Zapewne zrobię 4-5 dziewczyn w 11-15l donicach. Jeszcze kwestia doboru roślin. Zapewne będzie to coś w stylu Amnesia Haze or Jack Herrer, GSC, Runtz, Wedding Cake . Mam jeszcze inne pestki ale te chyba będą moim wyborem. Chyba że ktoś ma inne pomysły na jakieś inne oldschoolowe odmiany (chciałbym jeszcze wsadzić jakiegoś Diesla lub cheese, ale to może już w następnym grow).
Skąd te nasiona co masz ? Kto jest breederem ?

Chcesz miec dobre palenie z automatow, takie co nie odbiega za daleko od sezonów, to zapomnij o pestkach typu RQS, Zamnesia, Fastbuds (tu ciut lepiej niz rqs, ale dalej chu*nia) i inne tym podobne white labele/masówki. Tak samo do wy***ania wszystkie pestki typu "automaty pan pestka", "automaty ganjafarmer", "automaty [tu wpisz nazwę sklepu ktory je sprzedaje]". Przerobiłem w życiu trochę tego ścierwa, do dziś mam uraz XD Niestety w seedbankach w PL nie ma dobrych automatów, dlatego też krąży przekonanie, że automaty to gówno. Jeszcze kilka lat temu, była to valid opinia, ale dziś już są dobre geny dostępne w formie auto, trzeba tylko troszkę poszukać i niestety (z reguły) więcej wydać.

Od siebie mogę polecić kilku breederów i sobie tam przejrzysz ofertę, do wyboru do koloru. Night Owl, Speedrun seeds, Brother Mendel, Atlas seeds, Sticky Seeds, Zautoflower. Od Nightowl masz teraz Whistlin Diesel F5 dostępny, chyba najbliżej do AJ Sour Diesla z tego, co jest na rynku automatów.

Ewentualnie podbij do ziomali z forum, może ktoś poratuje lepszymi genami.

Buchów
2
Skąd te nasiona co masz ? Kto jest breederem ?

Chcesz miec dobre palenie z automatow, takie co nie odbiega za daleko od sezonów, to zapomnij o pestkach typu RQS, Zamnesia, Fastbuds (tu ciut lepiej niz rqs, ale dalej chu*nia) i inne tym podobne white labele/masówki. Tak samo do wy***ania wszystkie pestki typu "automaty pan pestka", "automaty ganjafarmer", "automaty [tu wpisz nazwę sklepu ktory je sprzedaje]". Przerobiłem w życiu trochę tego ścierwa, do dziś mam uraz XD Niestety w seedbankach w PL nie ma dobrych automatów, dlatego też krąży przekonanie, że automaty to gówno. Jeszcze kilka lat temu, była to valid opinia, ale dziś już są dobre geny dostępne w formie auto, trzeba tylko troszkę poszukać i niestety (z reguły) więcej wydać.

Od siebie mogę polecić kilku breederów i sobie tam przejrzysz ofertę, do wyboru do koloru. Night Owl, Speedrun seeds, Brother Mendel, Atlas seeds, Sticky Seeds, Zautoflower. Od Nightowl masz teraz Whistlin Diesel F5 dostępny, chyba najbliżej do AJ Sour Diesla z tego, co jest na rynku automatów.

Ewentualnie podbij do ziomali z forum, może ktoś poratuje lepszymi genami.
Tak, większość z Zamnezi, jaką masz opinie o Barneys Farm I Cannabia?

Ps wielkie dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Grinjinn

Active member
Buchów
156
Po prostu chcę sprawdzić o co cały ten szał. Ponieważ wydaje mi się że miesiąc dłużej czekania a rezultaty są chyba o niebo lepsze.

Z mojego doświadczenia automatem nie przyspieszysz sobie czasu , tak samo mozna przelaczyć fotoperiodyka po 30 dniach jak automat - bo czas kwitnenia bedzie ten sam niewazne czy auto czy sezon .3 Razy wczesniej robiłem automaty i zawsze musiałem dodac srednio ze 2 tygodnie do kwitnienia niz pisał producent (kwiaty były niegotowe) - jedyna opcja to szukac odmian co z genetyki szybko kwitna ale to tez znajdzie sie napewno takie odmiany fotoperiodyków. Nawet ostatnio sobie sam zrobiłem taki experyment ze przełaczyłem sezona po 28 dniach od wyjscia i dał na koniec 80g - to tez taka srednia co mi z automatów wychodziła.
Nasiona od zamnesii tez akurat testowałem ostatnio , ale sezony - to akurat w moim przypadku było takie 50/50 ze z nasiona wyszło to co było zapowiadane - czyli generalnie wiecej nie kupie - własnie testuje Barneysa co tam sie do konca rozwinie to jeszcze nie wiem , ale jest relacja na forum :)
pozdro

Ostatnia edycja:

punisher_

Well-known member
Buchów
926
Tak, większość z Zamnezi, jaką masz opinie o Barneys Farm I Cannabia?
Nie polecam. Może Mephisto masz dostępne gdzieś ? Trochę mniej stabilne, niż breederzy polecani, ale też są ok.

Jak to Twoje piewsze grow, albo nie masz za bardzo doswiadczenia, to zostan z tymi pestkami co masz. Zobaczysz jak to idzie, czy dajesz radę, a na następne grow sobie sprawisz lepsze geny. Bo szkoda byłoby wydać kasę, a stracić rośliny przez błędy początkującego.

Buchów
2
A więc, zakupiłem światło oraz pestki. Powinno wszystko dojść przed weekendem.
Mój wybór pestek (wszystko od sweet seeds, proszę, nie mówcie że z***alem z zakupem tych nasion i LED)
- permanent marker xl auto
- super boof xl auto
- permanent jealousy xl auto
- pineapple slush xl auto
- sweet skunk auto
Light:
- MarsHydro FC4000 320W (do namiotu 120x60).
Jakie doniczki do tego? 5x11l czy 5x15l?
Czy taki setup będzie odpowiedni?
Bardzo proszę o odpowiedź, i już niedługo zapraszam na fotorelację.
Dzięki i przepraszam za glupie pytania.

Grinjinn

Active member
Buchów
156
Mój wybór pestek (wszystko od sweet seeds, proszę, nie mówcie że z***alem z zakupem tych nasion i LED)
- super boof xl auto
- sweet skunk auto
Light:
Setup napewno da rade - sam mam tez namiot 120x60 z lampa 320W ale od spajdera - wiec mozna powiedziec ze to samo/podobnie :)
Kiedyś gdzies wyczytałem ze do automatów najwieksze doniczki jakie sa wystarczajace to15L , bo ze wzgledu ze automaty , to jest wystarczajaca ilosc miejsca na korzenie (orgarniczony weg) - oczywiscie mozna tez w mniejszych robic - ja jak robiłem automaty to w 15L
Z tymi nasionami/producentem nie miałem nic do czynienia wiec nie wiem , ale jakis filmiki na youtube widzialem ze rosnie :)

Alfons

Well-known member
Buchów
3,702
Odznaki
6
- super boof xl auto
- sweet skunk auto
Light:
Mam taką lampę, daję rade.
Nasiona też dobre na początek jak nie spie****isz uprawy do wyjdzie dobre jaranie.
Chcesz mieć pięć odmian 😎 daj na początek 11l będziesz miał łatwiej wyczuć podlewanie.

Grinjinn

Active member
Buchów
156
daj na początek 11l będziesz miał łatwiej wyczuć podlewanie.
Gdzies miałem rozkminione ze dobrze podlewać jest 10% objetości donicy - jak robiłem w ziemii tak podlewałem i dobrze wychodziło = mały runoff
Wiadomo na poczatku troche mniej ale w pozniejszych stadiach

Ostatnia edycja:

popychaczu

New member
Buchów
0
Siema wkrecilem sie w Growing poprzez bag seedy i teraz ucze się i wsysam wiedzę jak gąbka.

mam zabudowe 50x50 z płyt oblaskowych (wyskość regulowana ale tak do 150), mały wiatraczek, żarówki led 4x25 Watt (a 2900Lum) 2900K , jest to spartański box na oko jest w 80% szczelny ale udało mi sie wyhodować 3 nasiona CBD fotoperiodyjne zrobić topping oraz wprowadzić w fazę kwitnięcia. Aktualnie jestem na 2 tygodniu kwitnięcia.

Teraz mam pytanie, jeżeli chodzi o moje warunki i przestrzeń. Jaką genetyke polecacie która idealnie sie odnajdzie w moich warunkach. Myślałem nad Critical Kusk, Mazar i Northern Lighting.

Chodzi mi o odmiany THC w tym przypadku

Pozdro i dziękuje za każdą radę

popychaczu

New member
Buchów
0
Siema wkrecilem sie w Growing poprzez bag seedy i teraz ucze się i wsysam wiedzę jak gąbka.

mam zabudowe 50x50 z płyt oblaskowych (wyskość regulowana ale tak do 150), mały wiatraczek, żarówki led 4x25 Watt (a 2900Lum) 2900K , jest to spartański box na oko jest w 80% szczelny ale udało mi sie wyhodować 3 nasiona CBD fotoperiodyjne zrobić topping oraz wprowadzić w fazę kwitnięcia. Aktualnie jestem na 2 tygodniu kwitnięcia.

Teraz mam pytanie, jeżeli chodzi o moje warunki i przestrzeń. Jaką genetyke polecacie która idealnie sie odnajdzie w moich warunkach. Myślałem nad Critical Kusk, Mazar i Northern Lighting.

Chodzi mi o odmiany THC w tym przypadku

Pozdro i dziękuje za każdą radę
Dodam że mam mam jedynie możliwość dawać światło 12/12

Sioubiz

Well-known member
Buchów
110
popychaczu, odpowiem trochę obok pytania, bo w Twoim boksie genetyka zadecyduje o wyniku na samym końcu, a nie na początku.
Te żarówki podają lumeny i 2900 K, i to jest sedno. Lumen mierzy światło tak, jak widzi je ludzkie oko, czyli z naciskiem na zieleń i żółć, a roślina akurat w tym zakresie pracuje najsłabiej. Dlatego lampy uprawowe podają mikromole, nie lumeny. Sto watów nominalnie na 50x50 wygląda na papierze sensownie, tylko przy takich diodach nie zamienia się w tyle światła, ile ta liczba sugeruje.
Do tego samo 12/12 - fotoperiod puszczony w to od startu zakwitnie jako mała roślina, więc rozmiar plonu ustawiasz cyklem, a nie odmianą.
Za zero złotych masz dwie rzeczy. Zejdź żarówkami możliwie nisko, przy 25 W nie ma czego przypalić, i rozsuń je równo po całym polu, jeśli wiszą blisko siebie. To da Ci więcej niż wybór między jedną nazwą a drugą.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół