Pod żarówką i ch*j (bo jestem gupi, hehe)

Wyszukiwarka Forumowa:

jaksydragsy

Well-known member
Buchów
2
Otóż tak. Znalazłem parę nasion w zakupionych u dila workach.
Jedno wykiełkowałem 27 sierpnia i wsadziłem do doniczki 3 litrowej. Rośnie sobie u mnie w domu. Wystawiam ją na słońce póki słońce świeci i nie piź**i.

Nie liczę w zasadzie na nic. Powiedzmy, że zrobiłem to dla czystego funu; powiedzmy, że chciałem przeprowadzić akcję od kiełkowania aż do malutkiej sadzonki (do tej pory zajmował się tym mój przyjaciel, z którym mam w tym roku outa) i zobaczyć ile zajmie proces od kiełka do sadzonki gotowej na outa żeby wiedzieć jak zaplanować terminarz outa na przyszły rok; powiedzmy, że jak już sobie rośnie, to wraz ze wzrostem roślinki wzrósł mój apetyt i ambicje...

No i teraz mam taki być może całkiem głupi pomysł (rady oraz z***ki mile widziane) żeby póki jest słońce, to z niego korzystać, a jak słońca zabraknie - zwyczajnie - w***ać roślinkę bez żadnego boxa, w 3-litrowej donicy pod klasyczną żarówkę 150 WATT. No i pytanie, czy jest szansa, że mi to będzie rosło (i zakwitnie, przynajmniej się dowiem co ma mój dil - czy sezony czy autosy) normalnie, w warunkach pokojowych pod żarówką 150 WATT? Doniczkę zawsze mogę zmienić na większą.

Wiem, że pomysł cokolwiek nieprofesjonalny, ale - jak pisałem - nie zależy mi na plonach z tej roslinki i robię to głównie po to, aby poznać czas od kiełka do sadzonki...

M

mlodygru

Guest
Cos tam na pewno wyrośnie;) osobiście nie widzialem zeby ktos trzymał pod samą zarowka i sam jestem ciekawy;)

jaksydragsy

Well-known member
Buchów
2
Cos tam na pewno wyrośnie;)

Że coś wyrośnie, to wiem, bo już coś wyrosło. ;) Pytam raczej o jakieś wymierne efekty w postaci kwitnięcia i topów.

A doniczka za mała, co?

osobiście nie widzialem zeby ktos trzymał pod samą zarowka i sam jestem ciekawy;)

Postaram się zaspokoić Twoją ciekawość. :)

A jak naświetlać roślinkę? Ile godzin dziennie powinna być pod żarówą w fazie weg, a ile flo? Tylko proszę nie piszcie mi 18/6 czy coś w ten deseń, bo ja tego (jeszcze) nie potrafię rozszyfrować... 18 godz naświetlania i 6 ciemności czy na odwrót? I czy ze względu na oszczędności mogę zastosować żarówkę energooszczędną o mniejszym poborze prądu, ale efektywności naświetlania wyższej, niż pokazuje to pobór mocy? Czy może taka klasyczna, okrągła żarówka się lepiej sprawdzi?

Planuję ją powykręcać LST, tak żeby nie urosła za duża i pasowała ładnie pod żarówkę.. Żarówka w jakiej odległości od szczytowych części rośliny?

Bardzo proszę Was o wszelkie opinie i rady. :)

M

mlodygru

Guest
Jeżeli to automat to cały czas swiecisz 18/6 czyli 18 światło i 6 noc. Żarówka energooszczędna jak najbardziej ok i taką możesz dac bardzo blisko rośliny, nawet 5cm. Natomiast taką zwykła się nie nada i taką możesz wkręcić w piwnicy;);)

jaksydragsy

Well-known member
Buchów
2
Żarówka energooszczędna jak najbardziej ok i taką możesz dac bardzo blisko rośliny, nawet 5cm.

O ile dobrze się orientuję te żarówki energooszczędne pobierają np. 20 WATT, a moc oświetleniową mają przykładowo na poziomie 60 WATT. Czy się mylę - wtedy proszę wyprowadzić mnie z błędu. Czyli w takich energooszczędnych żarówkach wystarczy patrzeć na ten drugi współczynnik, czyli o moc oświetleniową, tak?

M

mlodygru

Guest
Kup sobie albo Philips tornado albo jakieś ledy. Stare zarowki po prostu nie są wydajne. A kupisz sobie leda 10w i będzie świecil jak stara zarowka 40w

Eustachy

Trawą Palę Stresy
Weteran
Buchów
940
Odznaki
3
O ile dobrze się orientuję te żarówki energooszczędne pobierają np. 20 WATT, a moc oświetleniową mają przykładowo na poziomie 60 WATT. Czy się mylę - wtedy proszę wyprowadzić mnie z błędu. Czyli w takich energooszczędnych żarówkach wystarczy patrzeć na ten drugi współczynnik, czyli o moc oświetleniową, tak?

patrz na lumeny a nie na W

Total Kozak

Buja taka muza!
Weteran
Buchów
6,572
Odznaki
2
Moim zdaniem, jeśli chcesz działać, to zrób to jak pan bóg przykazał.
Włóż trochę serca, tak aby rołślina którą się opiekujesz wydała obfity plon. Po to uprawiamy, by osiągać godziwe wyniki.
Nie kosztuje to wiele by zapewnić dobry start i doprowadzić planta do kosy.

Cheech_Marin

Well-known member
Buchów
0
Popieram, Panie @yankes904.
Może i coś wyrośnie, ale szkoda prądu i Twojego czasu. W zupełności odpada zwykła żarówka wolframowa. Za mało lumenów/w.
Zrób sobie jakąś skrzynkę, poczytaj o mikro uprawach i jedziesz. Skoro masz możliwość trzymania krzoka w pokoju, to masz możliwość wstawienia małego boxa - plon Ci to na pewno wynagrodzi <lol>
Przejrzyj nawet moją relację, box złożony w 1,5 godziny, niskim kosztem.Wtedy dopiero możesz się czegoś nauczyć i wyciągnąć wnioski <palacz>

JOS

Well-known member
Weteran
Buchów
29
Odznaki
1
Najlepiej kolego poczytaj podstawy na tym forum

jaksydragsy

Well-known member
Buchów
2
Kup sobie albo Philips tornado albo jakieś ledy. Stare zarowki po prostu nie są wydajne. A kupisz sobie leda 10w i będzie świecil jak stara zarowka 40w

patrz na lumeny a nie na W

Oki. Dziękuję bardzo. Zaopatrzę się w takiego Philipsa tornado. Drogie to nie jest. Ile lumenów minimum na jedną roślinę powinna mieć taka żarówka?

Moim zdaniem, jeśli chcesz działać, to zrób to jak pan bóg przykazał.
Włóż trochę serca, tak aby rołślina którą się opiekujesz wydała obfity plon. Po to uprawiamy, by osiągać godziwe wyniki.
Nie kosztuje to wiele by zapewnić dobry start i doprowadzić planta do kosy.

Popieram, Panie @yankes904.
Może i coś wyrośnie, ale szkoda prądu i Twojego czasu. W zupełności odpada zwykła żarówka wolframowa. Za mało lumenów/w.
Zrób sobie jakąś skrzynkę, poczytaj o mikro uprawach i jedziesz. Skoro masz możliwość trzymania krzoka w pokoju, to masz możliwość wstawienia małego boxa - plon Ci to na pewno wynagrodzi <lol>
Przejrzyj nawet moją relację, box złożony w 1,5 godziny, niskim kosztem.Wtedy dopiero możesz się czegoś nauczyć i wyciągnąć wnioski <palacz>

Już szukam fotorelacji... Może i zbiję jakiegoś boxa, ale raz - że nie mam z czego i jestem analfabetą jako majsterkowicz, dwa - że takiego boxa mi będzie ciężej ukryć w domu niż samą roślinę, wpadną rodzice i pomyślą, że na łeb żem upadł, a trzy - że to nasionko pochodzi od zwykłego średniaka w działaniu, a co gorsza może się okazać mężczyzną i cała moja zabawa w boxa okaże się na ch*j potrzebna. Z drugiej strony fakt, że mam na stanie lepsze, kupne nasionka i z nimi mogę się też zabawić...

JOS

Well-known member
Weteran
Buchów
29
Odznaki
1
Dzieciak, ty lepiej nic nie zaczynaj ,poczytaj podstawy uprawy marihuany itp. , bo jak rodzice zobaczą że sądzisz narkotyki to będziesz miał tylko problemy.

jaksydragsy

Well-known member
Buchów
2
Dzieciak, ty lepiej nic nie zaczynaj ,poczytaj podstawy uprawy marihuany itp. , bo jak rodzice zobaczą że sądzisz narkotyki to będziesz miał tylko problemy.

Nie bądź taki pyskaty, bo pewnie jesteś młodszy ode mnie mądralo

jaksydragsy

Well-known member
Buchów
2
Ok, jak Ci ulży - mam 16 lat, zero doświadczenia i tata jak zobaczy to mi du*ę paskiem złoi. Wcale też nie widzę na forum jak to u innych wygląda i potrzebuję Twoich nagan odsyłających mnie do podstaw uprawy... EOT

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

Góra Dół