• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

podlączenie wentylatora do zasilacza

Wyszukiwarka Forumowa:

decha

New member
Buchów
0
Witam
Mam pytanie, a właściwie problem.. mianowicie: kupiłem wentyl komputerowy 12V, 0,15A. chciałem podpiąć go zasilacza standardowy - taki sam jak jest, w przedstawionym na forum schemacie, czyli input: 220V 50/60Hz ; Output: DC1.5V-12V; Current: 1200mA.MAX

Wentylator jest 3 żyłowy, czarny podpiąłem do czarnego z zasilacza a czerwony do białego. Wiatrak się zakręcił raz jak by go poniósł lekki zefirek i tyle. Próbowałem zmieniać coś na tym zasilaczu bo można regulować, ale nic nie pomogło. żółty kabel od wentylatora został wolny. Pytanie brzmi co jest nie tak? elektryk ze mnie żaden.. czytałem różne posty na forum, próbowałem coś "kombinować" z podłączeniem tych kabelków i też nic, no raz sie zakręcił ze dwa razy może :lol3: możliwe, że wentylator sie spalił przy ostniej próbie.. ale nie zmienia to faktu, że coś robie nie tak, albo zasilacz jest lewy?
pzdr.

RobRoy

Well-known member
Weteran
Buchów
2
jeżeli zasilacz regulowany, to ustaw na np. 6V i sprawdź.
Najpierw zasilacz, przez podłączenie jakieś żarówki, np. samochodowej na 12V. Na 6V powinna się lekko żarzyć.
Gdy podłączysz, to w pokoju zgaś światło, aby lepiej widzieć czy żarówka żarzy się choć trochę.

Jeżeli tak, to wentyl padł, jeżeli nie, to zasilacz złom.

Przed wyrzuceniem czegokolwiek na śmietnik, sprawdź czy się gdzieś przy zasilaczu lub wentylu jakiś kabelek nie ***ał, nie obluzowała wtyczka na wyjściu zasilacza.
Możesz wszytko robić gołymi rękami, 12V "nie popieści".

I jeszcze sprawdź (przez zakręcenie ręką) czy wentyl się lekko obraca, czy się nie zaklinował jakimś paprochem.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół