Duszony schab marynowany
Czejść!
Dziś na obiad poczyniłem eksperymentalny
Duszony schab marynowany. Zrobiony jak poniżej.
Składniki:
- schab wieprzowy, bez kości [~1,5kg]
- średnia cebula [1szt.]
- olej rzepakowy [2-3 łyżki stołowe]
- susz warzywny
- przyprawy:
- sól ziołowa
- bazylia
- oregano
- kurkuma
- papryka słodka
- czosnek
- zioła prowansalskie
- przyprawa do mięs
- suszone pomidory
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- liść laurowy
Wczoraj schab oczyściłem, naciąłem paski na górze i nasmarowałem olejem. W paski napchałem drobno siekanej cebulki i zamarynowałem przyprawami. Wstawiłem do lodówki na 24h.
Dzisiaj po ponad 24 godzinach marynowania trafił do piekarnika w temperaturę 180 stopni na około 1,5 godziny.
Tak wyglądał po podpieczeniu
Przekroiłem sobie go na pół, w celu sprawdzenia stopnia wypieczenia. Był ok i nadawał się do duszenia w garnku.
Przełożyłem do garnka...
...zalałem wywarem, dolałem z 500ml wody, dodałem liść laurowy, susz warzywny, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Przykryłem pokrywką i dusiłem około 1,5 godziny na małej mocy kuchenki.
Po tym czasie na półmisek i pokroić. Mięso wyszło miękkie, kruche i aromatyczne.
Połówka na dziś, a druga na jutro
Zjadłem z ziemniakami, sosem i sałatką po szwedzku (własnego wyrobu).
Obiad:
<peace>