• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Poka co dziś szamiesz – czyli przekąski, obiadki, śmieciowe żarcie i inne gastrofazowe wybryki

Rolnik_Małorolny

Well-known member
Rejestracja
Mar 10, 2020
Postów
667
Buchów
981
Odznaki
4
Miałem wczoraj na imprezę rodzinną zamówienie na 12 placków :D
Zawsze jak mi zależy to wychodzą koślawe...ale ważne że goście wszystko wciągnęli jak dresiarz polskie ścierwo ;)

DSC02695.jpg


DSC02693.jpg


DSC02694.jpg


DSC02696.jpg
 
Ostatnia edycja:

WeedBaron

A Little Bit Crazy
Rejestracja
Lut 13, 2020
Postów
265
Buchów
121
@GROW BALDD Wszystkiego najlepszego, życzę Ci, żeby przy zakupie było zawsze tanio, a przy sprzedaży drogo i dźwignia była łaskawa.

Dzisiaj w sumie nic specjalnego, kalafior, ziemniaki ugniecione i polędwiczka z kuraka w papirusie, niestety smażona, ale tylko trochę oliwy z oliwek. Cel - chcę wam polecić papirus winiary szoczysta pierś w pomidorach z bazylią, dowalona opcja przyprawowa, jest pyszne i idealna dla nieudacznika kulinarnego, takiego jak ja.

foto_no_exif.jpg
 

Rolnik_Małorolny

Well-known member
Rejestracja
Mar 10, 2020
Postów
667
Buchów
981
Odznaki
4
Jak żona w niedzielę budzi lodzikiem to od razu chce się śniadanie przygotować.:wok:
Mięsny dżem ze świni,jajka na twardo, szynka z liściem,masdamer,salami z pieprzem i sałatka z pomidorów i papryki z bazylią i autorskim dressingiem.
MIŁEJ NIEDZIELI ZAŁOGA! :tiphat:

DSC02728.jpg
 

Beasto

Ujarany cały dzień
Rejestracja
Sie 18, 2019
Postów
891
Buchów
879
Googiel podsłuchał przez telefon, że planuję zrobić jajecznicę, więc YouTube pokazał mi w propozycjach "Jajecznicę po kowbojsku" Kwasiora. Pierwszy raz widziałem coś tego kolesia, ale kumpel robił dwa jego dania na spotkania i to były bomby tłuszczowe, ale jakie dobre xD Deep Dish Pizza czy jakoś tak nawet wrzucałem tu niedawno.

Najpierw jednak była jajecznica zwykła, bo zapomniałem fasoli w sosie pomidorowym kupić.


Dzisiaj w Żabce zobaczyłem, to wziąłem, więc była też po kowbojsku. Generalnie bardzo fajna, tylko ta fasola Heinza jest lipna, za słodka i zbyt rozgotowana.
 

Gandi

Daddy Cool
Obsługa forum
Administrator
Rejestracja
Maj 17, 2009
Postów
9,325
Buchów
15,834
Odznaki
2
To i ja coś dorzucę :)
Kawalki kurczaka zapiekane z ryżem



I dzisiejsze śniadanie, tosty z szynką cebulką i żółtym serem, a na wierzch majonez, kukurydza i ketchup plus jalapeños do przegryzania ;)
 

Rolnik_Małorolny

Well-known member
Rejestracja
Mar 10, 2020
Postów
667
Buchów
981
Odznaki
4
@Gandi wekuję jalapeños w zalewie po kaszubsku wg tego przepisu. Papryczki jak i grzyby wychodzą eleganckie :D Jalapeños w sezonie kupisz po 7zł/kg na grupach fb z ostrymi paprykami. Mam nadzieję że nikt mnie nie skarci za link :ako:

ZALEWA_LINK
 

Rolnik_Małorolny

Well-known member
Rejestracja
Mar 10, 2020
Postów
667
Buchów
981
Odznaki
4
Pizza day :D

DSC02837.jpg


DSC02838.jpg


DSC02839.jpg


DSC02834.jpg


DSC02835.jpg


DSC02836.jpg


----------------------------------------------
EDIT - DODAJE PRZEPIS

PARAMETRY CIASTA
WAGA PORCJI: 270 g
ILOŚĆ PORCJI: 7
HYDRACJA: 60%
POTRZEBNE SKŁADNIKI
MĄKA: 1139 g
WODA: 683 g
OLIWA Z OLIWEK: 34 g
SÓL: 34 g
DROŻDŻE ŚWIEŻE: 25 g

Zimną wodę wlewam do miski,dodaje sól i rozpuszczam,później daje drożdże i również mieszam aż się rozpuści.Do takiego zaczynu daje połowę z całości przygotowanej mąki i mieszam łyżką drewnianą aż wyjdzie gładka masa.Później dodaje olej i mieszam.Z pozostałej mąki połowę wsypuje do zaczynu i znowu mieszam (jest coraz ciężej to wymieszać łyżką ale jakoś idzie).Jak już będzie wymieszane to wsypuje mąką która została i zagniatam wstępnie ciasto (nie musi być fest wyrobione).Ciasto wkładam do pojemnika na godzinę w temperaturze pokojowej żeby zawiązała się siatka glutenowa (pojemnik musi być zamknięty żeby ciasto nie wyschło).Po godzinie wyrabiam ciasto już na gotowo i dziele na porcje po 270g każda.Każdą z porcji formuje w kulkę i wstawiam do pojemnika wysmarowanego olejem (żeby kulki jak urosną nie przywierału).Zamykam pojemnik i zostawiam kulki na 2h w temperaturze pokojowej.
W piekarniku na odwróconej blasze mam dwie płyty szamotowe,ustawione są bardzo blisko górnej grzałki.Włączam opcję turbogrill+termoobieg i ustawiam grzanie na maxa (u mnie kamienie osiągają jakiej 350 stopni,sprawdzałem kiedyś pirometrem).Jak już się nagrzeją wsuwam na nie placka pizzy posmarowanego tylko sosem pomidorowym i piekę około 60-90 sekund aż brzegi ciasta się podniosą.Tak podpieczonego pl;acka wyjmuje,szybko wkładam skłądniki i spowrotem wsuwam na kamienie do piekarnika i piekę około 2 minut.Składniki można policzyć z linku co wstawiłem niżej tylko trzeba dodać więcej drożdzy jak sie chce zrobić pizzę bez dojżewania ciasta.

KALKULATOR_SKŁADNIKÓW_NA_CIASTO_NA PIZZĘ
 
Ostatnia edycja:

Rolnik_Małorolny

Well-known member
Rejestracja
Mar 10, 2020
Postów
667
Buchów
981
Odznaki
4
Fajnie jakbyś udostępnił swój przepis na te pizze bo wyglądają przepysznie

Już piszę przepis na ciasto bo dodatki to każdy we własnym zakresie wg preferencji.Dziś ciasto robione na szybko bo przeważnie daje dużo mniej drożdży i ciasto robię dzień wcześniej.
PARAMETRY CIASTA
WAGA PORCJI: 270 g
ILOŚĆ PORCJI: 7
HYDRACJA: 60%
POTRZEBNE SKŁADNIKI
MĄKA: 1139 g
WODA: 683 g
OLIWA Z OLIWEK: 34 g
SÓL: 34 g
DROŻDŻE ŚWIEŻE: 25 g

Zimną wodę wlewam do miski,dodaje sól i rozpuszczam,później daje drożdże i również mieszam aż się rozpuści.Do takiego zaczynu daje połowę z całości przygotowanej mąki i mieszam łyżką drewnianą aż wyjdzie gładka masa.Później dodaje olej i mieszam.Z pozostałej mąki połowę wsypuje do zaczynu i znowu mieszam (jest coraz ciężej to wymieszać łyżką ale jakoś idzie).Jak już będzie wymieszane to wsypuje mąką która została i zagniatam wstępnie ciasto (nie musi być fest wyrobione).Ciasto wkładam do pojemnika na godzinę w temperaturze pokojowej żeby zawiązała się siatka glutenowa (pojemnik musi być zamknięty żeby ciasto nie wyschło).Po godzinie wyrabiam ciasto już na gotowo i dziele na porcje po 270g każda.Każdą z porcji formuje w kulkę i wstawiam do pojemnika wysmarowanego olejem (żeby kulki jak urosną nie przywierału).Zamykam pojemnik i zostawiam kulki na 2h w temperaturze pokojowej.
W piekarniku na odwróconej blasze mam dwie płyty szamotowe,ustawione są bardzo blisko górnej grzałki.Włączam opcję turbogrill+termoobieg i ustawiam grzanie na maxa (u mnie kamienie osiągają jakiej 350 stopni,sprawdzałem kiedyś pirometrem).Jak już się nagrzeją wsuwam na nie placka pizzy posmarowanego tylko sosem pomidorowym i piekę około 60-90 sekund aż brzegi ciasta się podniosą.Tak podpieczonego pl;acka wyjmuje,szybko wkładam skłądniki i spowrotem wsuwam na kamienie do piekarnika i piekę około 2 minut.Składniki można policzyć z linku co wstawiłem niżej tylko trzeba dodać więcej drożdzy jak sie chce zrobić pizzę bez dojżewania ciasta.

KALKULATOR_SKŁADNIKÓW_NA_CIASTO_NA PIZZĘ
 

Marc

Well-known member
Rejestracja
Lut 25, 2020
Postów
132
Buchów
107
Już piszę przepis na ciasto bo dodatki to każdy we własnym zakresie wg preferencji.Dziś ciasto robione na szybko bo przeważnie daje dużo mniej drożdży i ciasto robię dzień wcześniej.
PARAMETRY CIASTA
WAGA PORCJI: 270 g
ILOŚĆ PORCJI: 7
HYDRACJA: 60%
POTRZEBNE SKŁADNIKI
MĄKA: 1139 g
WODA: 683 g
OLIWA Z OLIWEK: 34 g
SÓL: 34 g
DROŻDŻE ŚWIEŻE: 25 g

Zimną wodę wlewam do miski,dodaje sól i rozpuszczam,później daje drożdże i również mieszam aż się rozpuści.Do takiego zaczynu daje połowę z całości przygotowanej mąki i mieszam łyżką drewnianą aż wyjdzie gładka masa.Później dodaje olej i mieszam.Z pozostałej mąki połowę wsypuje do zaczynu i znowu mieszam (jest coraz ciężej to wymieszać łyżką ale jakoś idzie).Jak już będzie wymieszane to wsypuje mąką która została i zagniatam wstępnie ciasto (nie musi być fest wyrobione).Ciasto wkładam do pojemnika na godzinę w temperaturze pokojowej żeby zawiązała się siatka glutenowa (pojemnik musi być zamknięty żeby ciasto nie wyschło).Po godzinie wyrabiam ciasto już na gotowo i dziele na porcje po 270g każda.Każdą z porcji formuje w kulkę i wstawiam do pojemnika wysmarowanego olejem (żeby kulki jak urosną nie przywierału).Zamykam pojemnik i zostawiam kulki na 2h w temperaturze pokojowej.
W piekarniku na odwróconej blasze mam dwie płyty szamotowe,ustawione są bardzo blisko górnej grzałki.Włączam opcję turbogrill+termoobieg i ustawiam grzanie na maxa (u mnie kamienie osiągają jakiej 350 stopni,sprawdzałem kiedyś pirometrem).Jak już się nagrzeją wsuwam na nie placka pizzy posmarowanego tylko sosem pomidorowym i piekę około 60-90 sekund aż brzegi ciasta się podniosą.Tak podpieczonego pl;acka wyjmuje,szybko wkładam skłądniki i spowrotem wsuwam na kamienie do piekarnika i piekę około 2 minut.Składniki można policzyć z linku co wstawiłem niżej tylko trzeba dodać więcej drożdzy jak sie chce zrobić pizzę bez dojżewania ciasta.

KALKULATOR_SKŁADNIKÓW_NA_CIASTO_NA PIZZĘ
Jutro postaram się coś upichcić z Twojego przepisu i wstawię tutaj. Tylko jestem ciekaw ile będę musiał trzymać te placki w zwykłym piekarniku. Będę sprawdzał najwyżej wykałaczka czy już doszło. Dzięki mordko 🍕🍕
 

Góra Dół