Już piszę przepis na ciasto bo dodatki to każdy we własnym zakresie wg preferencji.Dziś ciasto robione na szybko bo przeważnie daje dużo mniej drożdży i ciasto robię dzień wcześniej.
PARAMETRY CIASTA
WAGA PORCJI: 270 g
ILOŚĆ PORCJI: 7
HYDRACJA: 60%
POTRZEBNE SKŁADNIKI
MĄKA: 1139 g
WODA: 683 g
OLIWA Z OLIWEK: 34 g
SÓL: 34 g
DROŻDŻE ŚWIEŻE: 25 g
Zimną wodę wlewam do miski,dodaje sól i rozpuszczam,później daje drożdże i również mieszam aż się rozpuści.Do takiego zaczynu daje połowę z całości przygotowanej mąki i mieszam łyżką drewnianą aż wyjdzie gładka masa.Później dodaje olej i mieszam.Z pozostałej mąki połowę wsypuje do zaczynu i znowu mieszam (jest coraz ciężej to wymieszać łyżką ale jakoś idzie).Jak już będzie wymieszane to wsypuje mąką która została i zagniatam wstępnie ciasto (nie musi być fest wyrobione).Ciasto wkładam do pojemnika na godzinę w temperaturze pokojowej żeby zawiązała się siatka glutenowa (pojemnik musi być zamknięty żeby ciasto nie wyschło).Po godzinie wyrabiam ciasto już na gotowo i dziele na porcje po 270g każda.Każdą z porcji formuje w kulkę i wstawiam do pojemnika wysmarowanego olejem (żeby kulki jak urosną nie przywierału).Zamykam pojemnik i zostawiam kulki na 2h w temperaturze pokojowej.
W piekarniku na odwróconej blasze mam dwie płyty szamotowe,ustawione są bardzo blisko górnej grzałki.Włączam opcję turbogrill+termoobieg i ustawiam grzanie na maxa (u mnie kamienie osiągają jakiej 350 stopni,sprawdzałem kiedyś pirometrem).Jak już się nagrzeją wsuwam na nie placka pizzy posmarowanego tylko sosem pomidorowym i piekę około 60-90 sekund aż brzegi ciasta się podniosą.Tak podpieczonego pl;acka wyjmuje,szybko wkładam skłądniki i spowrotem wsuwam na kamienie do piekarnika i piekę około 2 minut.Składniki można policzyć z linku co wstawiłem niżej tylko trzeba dodać więcej drożdzy jak sie chce zrobić pizzę bez dojżewania ciasta.
KALKULATOR_SKŁADNIKÓW_NA_CIASTO_NA PIZZĘ