akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Pomarszczone liście

Wyszukiwarka Forumowa:

Koem

Well-known member
Buchów
0
Witam, po mojej półtoratygodniowej nieobecności na spocie zauważyłem, że jedną z moich roślinek męczy pewna dolegliwość...

Jej wyższe partie liści są jakby pomarszczone, twardsze i mniej wiotkie/giętkie niż powinny być. Efekt jest podobny do zwiniętej w kulkę a następnie powtórnie rozwiniętej kartki papieru. Odkryłem to trochę ponad tydzień temu i trochę zbagatelizowałem sprawę jednak nie skończyło się na jednej partii zdeformowanych liści, co mnie trochę zaniepokoiło. Roślina poza tym rośnie i rozwija się w miarę normalnie, pomijając to, że prawdopodobnie męczy ją jakieś robactwo :/

Do tej pory nawoziłem ją biohumusem forte uniwersalnym, niedawno zmieniłem na agrecol mineral żel do roślin zielonych (w dniach robienia zdjęć 1 dawka na liczniku)

Roślina ma półtora miesiąca, odmiana to na 80% maroc, ewentualnie purple maroc (nie pamiętam co gdzie wsadziłem :spalony:) Pozostałe 2 rośliny tej samej odmiany nie mają wyżej wymienionych objawów

Zdjęcia całej rośliny:

3_maroc_42_2.jpg

3_maroc_45.jpg

3_maroc_45_2.jpg

3_maroc_50.jpg

3_maroc_50_2.jpg

A tutaj zdjęcia liści w przybliżeniu:

pogiete_liscie_2.jpg
pogiete_liscie.jpg

pogiety_lisc_2.jpg

Co jej dolega? To oznaka jakiejś choroby czy po prostu jakiejś mutacji genetycznej? Z góry dzięki za pomoc ;)
displayimage.php

Maryland

Well-known member
Buchów
0
A nie ma tam jakiś szkodników, dziwią mnie te dziury które są nie tylko na pomarszczonych liściach?

Koem

Well-known member
Buchów
0
Są szkodniki, ale to nie one są w tej chwili największym problemem, chociaż faktycznie chore liście są najbardziej pokiereszowane :(

G

Gość

Guest
Te krzaki są straszne :freak2: Liście nawet nie przypominają zielska. Krzak ogólnie dziwny, zobaczymy co z tego będzie. Z fartem :spalony:

G

Gość

Guest
czym nawozisz i ile, możliwe ze za dużo jakiegoś składnika ;)

Koem

Well-known member
Buchów
0
Tylko ten jeden krzak tak się zachowuje :p

Nawoziłem go biohumusem forte uniwersalnym - 1 nakrętka bezpośrednio pod rośline, półtora tygodnia temu zmieniłem na agrecol mineral żel do roślin zielonych, ale problem zauważyłem zanim mu go zapodałem

Wszystkie krzaki (jest ich 7) były traktowane biohumusem tak samo, więc to raczej nie jest kwestia nadmiaru pierwiastka aczkolwiek pewności nie mam bo tak bardzo obeznany w temacie nie jestem.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół