Pomoc w budowie dwóch boxów LED & HPS

Wyszukiwarka Forumowa:

krok2

Member
Buchów
0
Witam. Jestem starym wyjadaczem na tym forum bo chyba od 2012tutaj zaglądam ale dzisiaj przyszedł czas waszej pomocy.
Planuje swój pierwszy indor w dwóch boxach jeden HPS 600 i drugi na LEDach. I tutaj prośba do was o pomoc w budowie takich boxów. O ile o HPS wiem dość sporo tak nie wiem nic o LED. Chciał bym potraktować te projekty jako informacyjne i porównawcze.
Nie mam pojęcia jaką wybrać moc LED żeby była odpowiednikiem HPS600 i może niech to będzie moje pierwsze pytanie oznaczone literą A w celu ułatwienia pisania odpowiedzi.
Pytanie B to czy lepiej wybrać LEDy w jednym panelu czy np dwa mniejsze?

Pytanie C to jakie rozmiary boxa zrobić żeby były optymalne dla tej mocy oświetlenia? Nie chciał bym żeby były wieksze jak dł 150-160 głębokość 100-130cm wysokość 160-180 jakie wy polecacie wymiary?

Pytanie D co na oklejenie boxa ? Mam koc ratowniczy ale nie jestem przekonany.

Pytanie E planuje po 3 wiatraki w środku wyciagajacy-wsmuchujacy i mieszajacy. Jakich powinny być minimum rozmiarów/mocy i na jakich wysokosciach powinien być wdmuchujacy a na jakiej wyciągający Oraz jaki filtr polecacie żeby spełniał swoją funkcję w boxie o przybliżonej powierzchni i był nie drogi.

Chciał bym tak ok 20 pestek na te dwa boxy(czyli po 10)
Pytanie F Jak sądzicie da radę czy za dużo?
Planuje LST -Toping-Fim
Chciał bym jakieś pestki nie zbyt trudne w uprawie ale przedewszystkim żeby był duży plon i dobra jakość. Myslałem nad AK47-White Russian-Shot Adrenaline-Afghan Kush-Grappefruit.
Pytanie G co wy byście polecili ?
Doniczki planuje ok14-18l.
Nie wiem też jaki fotoperiod zastosować na weg? Na flo myślę nad tym 12/1.
Bardzo mile widziane linki do podobnych upraw.Do rekwizytów (wiatraki-wentylacja-pestki-folia itd)
Odrazu pytanie H odnośnie Topongu i Fimu. W którym dniu najlepiej je wykonać albo przy którym piętrze liści?
Zawsze miałem problemy z ortografią i stylistyką tekstu więc komentarze typu ,,naucz się pisać `` będą zbędne.
Mile widziana forma odpowiedzi A-....B-...C-.... itd.
ale przyjmę każdą podpowiedź, radę i uwagę.
ps. Nawozy też jakieś zastosuje ale nie dużo i nie drogie. Jak ktoś coś może polecić to super. Boxy planuje zrobić ze sklejki albo jakiś desek

Ż**l

Kukuryku
Obsługa forum
Moderator
Buchów
15,948
Odznaki
4
Jak chcesz porównywać cokolwiek, to musiałbyś poleciec na klonach. Lepiej jak pomalujesz ściany na biało, niż koc ratowniczy, droższa opcja jest mylar. 12/1 to raczej na weg, na flo to raczej 12/12. Na 600W optymalnie 1,44m2? Proponuje Ci poprzeglądać fotorelacje i przestudiować dokładnie #pedię, zdziwisz się ile odpowiedzi możesz znaleźć przy odrobinie chęci. ;)

TatraMoc

500+ madafaka
Buchów
0
Dobry z ciebie wyjadac... logujac sie przez te lata i czytajac jeden losowy temat raz na tydzien, ba nawet na miesiac, na wszytkie pytanie pewnie bys mial odpowiedzi.

Zapraszam na haszyszopedie, czas zaczac czytac bo chyba wczoraj byl tu wyjadacz z dziesiatkami upraw na swoim koncie ktory przelal chyba 130 krzakow :crazy:

Czytaj by nie popelniac bledow takich jak on!

Powodzenia!

Ż**l

Kukuryku
Obsługa forum
Moderator
Buchów
15,948
Odznaki
4
Dobry z ciebie wyjadac... logujac sie przez te lata i czytajac jeden losowy temat raz na tydzien, ba nawet na miesiac, na wszytkie pytanie pewnie bys mial odpowiedzi.

Zapraszam na haszyszopedie, czas zaczac czytac bo chyba wczoraj byl tu wyjadacz z dziesiatkami upraw na swoim koncie ktory przelal chyba 130 krzakow :crazy:

Czytaj by nie popelniac bledow takich jak on!

Powodzenia!

180 miał, 20 mu się ostało. :D

krok2

Member
Buchów
0
Można poprosić o link do tej fotorelacji? Zulinho ale ja na prawdę przegladnalem setki fotorelacji tutaj ale teraz wszystko chce mieć w jednym miejscu i ko kretnie pod mój projekt. Wydaje mi się że jest to dużo lepsza opcja niż skakać po forum z każdym pytaniem. Jak ktosw uważa że idę na łatwiznę to ma do twgo prawo i nie musi się udzielać ja jednak wiem co robie.
Za kolejne pomocne odpowiedzi na moje pytania bardzo dziękuję dobrym ludzia. A co do klonów to nie mam takiej możliwości ale uważam że jak wsadze te me pestki od jednego producenta zapewnie bardzo podobne warunki i nawożenie a box będzie się tylko różnił oświetleniem to jakieś porownanie będzie na pewno.

krok2

Member
Buchów
0
Widzę że pomocy w tym temacie nie otrzymam. Więc może chociaż na 1 pytanie ktoś odpowie konkretnie? Niestety ale nie znalazłem na to konkretnej odp więc w tym momencie potrzebuje jej od was bardzo pilnie. Mianowicie w jakiej odległości od ścian boxa powinny być ustawione doniczki? Oraz w jakiej odległości od siebie powinny być doniczki? Chodzi ile przestrzeni będą miały plantyw trakcie wzrostu od ścian oraz od samych siebie? Liczę na was.
Pozdrawiam

krok2

Member
Buchów
0
Jaka powinna być odległość doniczek od scian boxa oraz samych siebie? Tak +- ? Proszę o pomoc

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół