akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Pomoc w doborze wentylatora

Wyszukiwarka Forumowa:

RoyceGracie

Well-known member
Buchów
0
Witam.
Potrzebuje pomocy przy kupnie wentylatora, wszystko juz niemal skompletowane tylko ten nieszczesny wentyl nie pozwala mi odpalić grow.

Box 60x60x140

Światło hps 250 na lumateku z sl, oprawa cooltube bo wiem ze na takim połączeniu ciężko czasem ogarnac temperature

Zakupiłem przewody izolowane akustycznie bo zalezy mi na tym zeby bylo cicho.
Co polecacie z dostępnych na rynku wentylatorów? Dwie rzeczy sa dla mnie priorytetem - żeby nie było za głośno i oczywiście utrzymanie odpowiedniej temperatury.

Pozdro

Friko

Well-known member
Buchów
0
u mnie świetnie sprawuje się td silent 160. Posiada 2 biegi, na pierwszym 140m3/h - 21dB - 87Pa, na drugim biegu 180m3/h - 24dB - 107Pa
u mnie śmiga również z hpsem 250w lumatek z cooltube, box taki jak napisałeś.

Jeśli nie ten to model wyższy, w razie gdybyś tym nie dał rady zbić temp.

RoyceGracie

Well-known member
Buchów
0
Ten co podałeś odpada bo mam juz zakupiony filtr o przepustowości 240-360 m3/h jakieś inne propozycje?

Friko

Well-known member
Buchów
0
Napisałem Ci że model wyższy. Np. Td silent 250 (180/240 m3/h) lub td silent 350 (280/380 m3/h)

Nasim

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Zwykła kanałówka z regulatorem mocy, ustawiona na 40% + umieszczenie jej w pojemniku obłożonym gąbką akustyczną (wełna mineralna podobno lepsza) dobrze się sprawdza pod względem akustyki.
Dość duża przepustowość tego twojego filtra, gdyż teraz jak byś zapodał kanałówkę 240m3/h to jak ustawisz na 40% to filtr będzie ją mulić, co się odbija na wydajności, akustyce i w konsekwencji na żywotności... tak więc pasowała by Ci kanałówka 360m3/h, ale znów taka maszyna do takiego boxa... Panie wpierw dobieramy wentylator, a później do niego filtr...
Pozostaje Ci albo zdecydować się na taką maszynę jak 360m3/h, albo zrezygnować z tego filtra, zaopatrzyć się w kanałówkę 200m3/h ustawić ją na 40-50%, i do tego odpowiedni filtr o przepustowości takiej jak 100% mocy kanałówki.
Ewentualnie możesz szukać wyciszanych wynalazków, choć często gęsto ich cena nie idzie w parze z jakością.

Friko

Well-known member
Buchów
0
Z tym że jeśli chcesz regulować obroty i ustawić je np. na 40% mocy, musisz zaopatrzyć się w takowy regulator pasujący do kanałówek którego koszt sięga z tego co pamiętam 250-300pln..
Ja na twoim miejscu kupił bym nowy filtr o mniejszej przepustowości i kanałówkę td silent 250 np.

Nasim

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Czytanie ze zrozumieniem.
Napisałem "Zwykła kanałówka z regulatorem mocy", a nie "zwykła kanałówka i regulator mocy";)

R

ruski wentylator

Guest
sailent tez mi chodzi po glowie ale drogi jest
wystarczy kanalowka fi 150 , np. axial turbo, koszt 90-100zl, 358m3/h, glos 32 db,pobor 29w.

Śmieszek420

World Wide Weed
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
9,656
Odznaki
5
Ten TD silent który Ci Friko w pierwszym poście polecił będzie na luzie śmigał z twoim filtrem.

RoyceGracie

Well-known member
Buchów
0
Zakupiłem jednak tego rhino co podałem link.
A jeszcze przy okazji pytanie z innej beczki, zrobiło sie ciepło i przy 28 na dworze w mieszkaniu mam 24 stopnie, o ile hps 250 w cooltubie podnosi temp w boksie względem otoczenia?

R

rolnikdolpasz

Guest
250w i 400w słabo grzeją. 600w i 1000w grzeją znacznie mocniej. Najlepiej jest mieć w pokoju uchylone okno.
Czy cooltube czy bez cooltube żarówka grzeje i to ciepło na zewnątrz boxa się wydostaje. O ile stopni to zależy czy box stoi w dużym pokoju, czy w małej klitce, czy okno jest uchylone itp.

RoyceGracie

Well-known member
Buchów
0
Chyba jednak odpuszcze uprawe do września dziś przy 30 na dworze w mieszkaniu miałem 26 stopni w boksie pewnie było by ze 40...

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół