- Buchów
- 0
Siemasz, możecie mi coś powiedzieć o moich roślinkach? Czy dobrze rosną i są zdrowe?

Siewki jak siewki, kilka dni temu były mniejsze. z tydzień pewnie mają od kiełkowania.Siemasz, możecie mi coś powiedzieć o moich roślinkach? Czy dobrze rosną i są zdrowe?
można podsypać ziemi po burty a po drugie to uprawa nie hodowla
Uprawa a hodowla to dwie różne rzeczy.
He he....Umówmy się ze jest to uprawa hodowlana.
He he....
Czy jest to uprawa czy hodowla to najlepiej wie autor tego wątku, no chyba że nie wie czym sie różni uprawa od hodowli.
Troche mnie to irytuje że jak ktoś ma ganje to niektórzy ludzie od razu automatycznie przypisują termin "hodowla" (choć nie wiedzą czym sie różni hodowla, od uprawy), ale jak ktoś ma kukurydze, pomidory, czy ziemniaki to w tedy wiedzą że jest to uprawa a nie hodowla.
Dla mnie też nie ma różnicy , wystarczy poczytać głębiej i wychodzi na to samo .
To poczytaj sobie głębiej a dowiesz sie że uprawa a hodowla to nie to samo.
To sie zgadza, a to co wyciołem z tekstu to nie.Z naukowej perspektywy może odrobinę z perspektywy ogrodnika nie zbyt wielka różnica ;
-Otóż hodowla ma na celu zmianę genotypu rośliny, a uprawa nie
Hodowla roślin jest nauką traktującą o polepszaniu cech dziedzicznych u roślin uprawnych, obejmującą również praktyczne działania, których celem jest wytworzenie odmian lepszych jakościowo i plenniejszych postępujmy podobnie z MJ by uzyskać jak najlepszy plon .
Uprawa roślin – całokształt zabiegów stosowanych w produkcji roślinnej, obejmujących uprawę roli, nawożenie, siew i sadzenie roślin, pielęgnację, zbiór i przechowywanie plonów. Zabiegi te mają na celu otrzymanie jak najwyższych plonów postępujemy podobnie jak z MJ by uzyskać jak nejlepszy polon .