• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[POMOCY] Brak kwitnienia po dwóch miesiacach ! (automat)

Wyszukiwarka Forumowa:

Bogus57

Member
Buchów
0
Cześć,

Zwracam się do Was z problemem dotyczącym moich roślinek. Są to dwie sztuki Jack Herrer feminizowany automat. Obie maja po dwa miesiące i wciąż nie ukazały się żadne kwiatostany, tylko prefluery, które brązowieją i odpadają. Gdy rośliny miały ok 1,5 miesiaca, nieumyślnie obciąłem im główne czubki w celu rozgałęzienia rośliny i tym samym zwiększenia plonów (zgodnie z art. http://www.haszysz.com/uprawa-indoor/29-techniki-uprawy/154-fimprzycinanie-gownego-topu.html). Rośliny są zdrowe, rosną jak szalone, natomiast w miejscu topów "wyskakuja" następne liscie. Wiem, że popełniłem błąd obcinając roslinę tak póżno, ale teraz zostałem z tym co zostałem. Pytanie, opóźniłem kwitnienie, czy całkowicie je wyeliminowałem...:( Co mam robić ? Jakiej odzywki użyc ? Czy przestawić światło na 12/12 (mimo, że to automat)?

Coś więcej na temat roślin:

wys. ok 70cm
Odzywki: Biohumus na początek
Planton K (zazwyczaj dawalem podczas kwitnienia. W tym przypadku, wiadomo...)
Ashai LS (po obcięciu, na wzmocnienie)
GrowBox : 8X kompakt (8x1900 Lm)
1X świetlówka podłóżna (1450 Lm)
Temp i wilgotność w normie
Światło 20/4 (jasno/ciemno)

https://www.forum.haszysz.com/solarr/thumbnails-11861.html

Saico

Well-known member
Buchów
0
Przestawiaj na 12/12 może akurat sie trafiły normalne odmianki a nie automaty :)

Misjonarz-MJ

Well-known member
Buchów
0
Heh ... to kolego jeśli to nie automat ..i niezabardzo wiesz jaka to roślinka zapodaj foty doświadczeni sie wypowiedzą ..ale .. na myśl mi przyszła taka rzecz .. a mianowicie możesz mieć problem z wysokością boxa ...

:lol3::lol3::lol3::lol3:<lol2> <lol2> <lol2>

Bogus57

Member
Buchów
0
witam ponownie, zdjęcia zrobiłem i udostępniłem do niego linka w pierwszym poście:)
Tak więc, wg waszych zaleceń roślinki są od 3 dni na 12/12. Jak na razie nic nie robią tylko...rosną! i to w zastraszającym tempie. Są zdrowe ale niedługo nie wystarczy dla nich miejsca w boksie...
Tak serio, to niedawno przeczytałem o tym,że niby nie powinno robić się FIMa automatom. No cóż ja zrobiłem i teraz nie wiem czy one w ogóle zakwitną? Czy zdarzają się przypadki gdzie piękna roślinka rośnie i rośnie i nigdy nie kwitnie? To strasznie dziwne bo w miejscach gdzie powinny pojawić się kwiatostany, rosną nowe liście...dodam,że zapach roślin jest powalający:) i są już dwa razy większe niż powinny być automaty ale co z tego? mają już ponad dwa miesiące:( leję co drugi dzień planton k. Są jeszcze jakieś inne sposoby na wywołanie kwitnienia czy powinienem po prostu spokojnie czekać czy może spisać je na straty i sadzić nowe?? Szkoda mi wyrzucać tak piękne okazy...nadal mam nadzieję,że coś z tego będzie:)
proszę o radę drodzy doświadczeni w temacie koledzy:)
ps. dodaję jeszcze fotę samej korony do albumu.

farmer4711

Well-known member
Buchów
0
Trafił Ci się pewnie nie automat - pomyłka seed banku ;p

Moja po 17dniach zaczyna powoli kwitnąć i ma ładny zapaszek MJ :smokee:

Samar

Well-known member
Buchów
0
Moje mają prawie dwa miechy ii też jeszcze nie kwitną ale ... Ty je przycinałeś jak to automaty może się zszokowały i opóźni to kwotnienie

zielar78

Well-known member
Buchów
0
Z tego co wiem, automatów się nie fimuje, mają zbyt krótki cykl życia, żeby w pełni wykorzystać tą formę treningu.

kiedy_zbiory

Well-known member
Buchów
1
może się okazać że masz MJ z niekonczacym się wegiem i będzie rosła aż do nieba. :smokee:

Bogus57

Member
Buchów
0
Co do FiM-u sprawa jasne nie jest... W artykule z którego czerpałem wiedzę (i przez który ściąłem) nie pisało nic na temat tego czy w automatach można, oraz w jakim okresie. Zdania na forum również sa różne.
Koniec końców rośliny rosną jak oszalałe mimo zmiany odzywki i światła i nie wiem czy utrzymywanie ich przy życiu ma jakikolwiek sens. Stad pytanie drodzy koledzy, macie większe doświadczenie. Czekać czy sadzić nowe ?

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Trening na automattach po prostu sie nie opłaca nie jest niewykonalny... . Wielu ludzi tu męczyło te rośliny i dorosły jakoś... . może za dużo azotu podajesz? i sie blokuje im kwitnienie?Ile dni temu zmieniłeś światło?

G

Gość

Guest
pewnie pomylili się i dostałeś rośliny bez autofloweringu, powinny pokazać włoski po okolo tygodniu od przełączenia światła. To normalne, że ruszyła mocno do góry po przełączeniu. Pewnie jeszcze sporoooooo podrosną więc proponuję coś wykminić aby je zmieścić w boksie. Od siebie proponuje siatkę scrog... trochę późno ale powinno dać radę, jeśli masz sporo odrostów ... Jak zostawisz je same sobie przerosną i będzie dupa, ale myśle, że jak powalczyć coś z tego będzie.

Jeśli będzie nie wiele za duża możesz też delikatnie łamać łodygi, żeby się kładły... to się chyba nazywa superscropping, ale tutaj nie zyskasz tak wiele centymetrów ...

zielar78

Well-known member
Buchów
0
Mógłbyś to wyjaśnić precyzyjniej ?

Jak wiadomo fim stopuje roślinę ze wzrostem na kilka dni, które przy trwającym zaledwie 20 dni wegu są bardzo istotne. Tak więc w przypadku automatów lst na pewno lepiej się sprawdza.

Bogus57

Member
Buchów
0
Siema :) Wrzuciłem kilka zdjęć kwiatków po wyjęciu z boxu. Zastosowałem sie do wszelkich założeń (światło, odzywka, siatka). Pytanie, czy jest możliwość, że roslina nie zakwitnie ? Taki wieczny Weg... ??????

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół