akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

powiedzcie coś więcej o PH

Wyszukiwarka Forumowa:

kater

Well-known member
Buchów
0
wiele jest napisane o ph ale nie to co trzeba: Prosze żeby ktoś napisał co się dzieje z roślinką jak ph jest zbyt małe, zbyt duże, jakie są granice wytrzymałości, jak ph przekłada się na wiek roślinki tzn. czy wolniej rośnie (napewno ale o ile) i co robić jak mamy np 8.0ph i chcemy mieć 7.0 i co zrobić jak mamy 5.0ph a chcemy 7.0? dobrze mówie? 7.0 ph to najlepiej? I jeszcze czy ph ziemi indor i outdor powinno się różnić, konkretnie chce hodować early misty i holand's hope outdor i jakie ph powiniennem mieć i gdzie kupić przyżąd do mieżenia, może być zapożyczony z pracowni chemicznej papierek lakmusowy?? &)

depres15

Well-known member
Buchów
0
przyrzad do miezenia ph znajdziesz na www.hemp.pl areszte poczytaj na forum napewno sie znajduja wszystkie odpowiedzi ;)

Laska

Well-known member
Weteran
Buchów
1
Nutrient%20Chart_Soil.jpg

jeśli PH jest zbyt niskie (kwaśne), składniki są chemicznie wiązane przez kwaśne sole i korzenie nie mogą ich wchłaniać.
Zasadowa gleba z wysokim PH spowoduje nabudowywanie toksycznych soli i ogranicza pobieranie wody przez korzenie.

Zakres dla hydroponiki wynosi 5,8 - 6,8 a dla upraglebowych 6,3 - 6,8

kater

Well-known member
Buchów
0
czy wystarczy mi papierek lakmusowy? jak tak to jak go użyć? biore troszke ziemi ale z wieżchu czy głębiej?, wkładam ją do jakiegoś pojemniczka, dodaje troszke wody, mieszam i nakładam tak przygotowaną papkę na papierek i sprawdzam na testerze tak? czy dobrze?

Laska

Well-known member
Weteran
Buchów
1
najlepiej weż kilka próbek gleby z różnych miejsc i zmieszaj je ze soba i dodaj troche wody destylowanej i to sprawdź na testerze

Revers

Well-known member
Buchów
1
Proponuje zakupic PH-mertr elektroniczny choć nie sa to tanie urzadzeenia, ale PH jest bardzo ważne i najlepiej kontrolować je raz na tydzień.Wkładasz elektrodę w glebę i po kilku sekundach masz odczyt! Szybko, sprawnie i dokładnie.. :thumright:

kater

Well-known member
Buchów
0
A ile takowy kosztuje i gdzie go można kupić?

(dziś zarobiłem 60zł :) coraz bliżej do kupna nasionek:))

Tralaliński

Well-known member
Weteran
Buchów
0
mozesz tez kupic taki:

koszta takiego czegos to ok 30 zl :] a kupilem go w hutrowni ogrodniczej :)
moze i nie jest elektryczny ale tez da sie spr pH

kater

Well-known member
Buchów
0
jak ph jest za małe to się nawapnia, ale co zrobić jak jest za duże? wystarczy mocno podlać?

Nexer

Well-known member
Weteran
Buchów
0
no wlasnie, przylaczam sie do pytania kater'a. czy zasada (za duze ph dla niewiedzacych :p) moze zaszkodzic? chodzi mi glownie o to czy mozna przedawkowac np dolimit?

peace!

W

whitejoe

Guest
kater napisał:
jak ph jest za małe to się nawapnia, ale co zrobić jak jest za duże?
Z tego co wiem to na duże PH i na małee-- dolomit słuzy do przywrocenia odpowiedniego Ph w glebie.
N!x napisał:
czy mozna przedawkowac np dolimit?

czy da sie przedawkowac - jasne ze sie da jezeli nasypiesz wapna na wariata to -wszystko spali. I nic stego nie bedzie

Pozdro

D

Defee

Guest
Potrzebuję nowej ziemi, ale w mieście jest obecnie 5,6 - 6.0 PH. (torfowa)
Mam kupic i dodac wapna? Nie znam się na tym.
Co byście poradzili zrobic, aby uzyskac 7.0~ z tej 5.6 ??
(lub w jaki sposób dodac innych skłądników: potasu, wapnia itp....- nawozy? / odzywki?)
(Widziałem tabelkę, ale rozumiem tylko to, czego trzeba, ale nie wiem W czym to jest...)
Czy może roslinka w jakis sposób sama wyreguluje PH?
Proszę o pomoc

R

Rider

Guest
Kup ta ziemie i kup odrazu dolomit i dosyp ,ziemi bedzie miała dobre ph.Jesli nebeda mieli dolomitu to mozesz dodac tego wapna,kredy.

D

Defee

Guest
Ok dzięki, udało mi się zdobyc na drugim koncu miasta w Tesco - 6 - 6,5ph :]
A co do kredy. Może byc taka "szkolna" ? :p:p Jeśli tak, to dużo by trzeba było domieszac?
(chcę każdą sadzonke inaczej chodowac hehe i zrobic wykresy xD)

lecę po ten Płyn ;p

Lubo

Well-known member
Weteran
Buchów
3
Defee napisał:
A co do kredy. Może byc taka "szkolna" ?

kreda to kreda, innej nie ma ( ważne tylko żeby nie była kolorowa ;] )

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół