• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Prad bez podpinania do wtyczki ?

Wyszukiwarka Forumowa:

Amnezia\|/Haze

Well-known member
Buchów
0
Witam naszedł mnie pewien pomysł ale nie wiem jak się do niego zabrać mianowicie mam plan taki aby schować moja małą na strychu tyle ze nie znalazlem zadnego gniazdka tak wiec myslalem zeby kabel w ktorym jest zarowka podpiac do czegos tylko problem tkwi w tym ze nie wiem do czego. Czy w ogole istnieje taka opcja ? W co bym musial zainwestowac ? Jakie beda koszty i czy to jest wykonalne. Z gory dzieki za odpowiedzi :zjarany:

oleander

Well-known member
Buchów
0
W scianach sa "puszki" tam moglbys sie podpiac dwuzylowym przewodem i dac gniazdko koszt niewielki i wiele roboty tez nie ma . Pozdro

K

KEFIR

Guest
Nie dwużyłowym przewodem. Musi być uziemienie i koniec.:zjarany:

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
Nie dwużyłowym przewodem. Musi być uziemienie i koniec.:zjarany:
Musi, nie musi...
Jak się sprawdzi, gdzie jest faza, a gdzie zero, to można podpiąć dwoma przewodami.
Ja tak mam i jakoś bez stresu ;)
Ale biorąc pod uwagę pierwszy post w tym wątku - skoro autor nie ma zielonego pojęcia, jak się podłączyć pod wiszący przewód od żarówki, to niech lepiej w puszkach w ścianie nie grzebie (bo skończy się zwarciem/iskrzeniem/pożarem chaty*)

* niepotrzebne skreślić ;)

Sativ0071

Well-known member
Buchów
1
teraz taka młodzież rośnie, zero pojęcia o czym kolwiek :lol3: trafna uwaga kolegi wyżej, lepiej niech się do puszek nie dotyka bo mu włosy dęba staną, proponuje na przyszły rok z outem poczekać

Amnezia\|/Haze

Well-known member
Buchów
0
No tak lepiej nie ryzykowac bo moze z tego nie wyjde caly :lol3: Ale ja sobie tylko pomyslalem o czyms takim jak akumulator samochodowy wiecie jest + i - i jakby sie to dalo jakos podpiac ale szczerze mowiac niemam pojecia o elektryce wiec sie nie smiac prosze ! :yeahh:

soft&easy

Well-known member
Buchów
1
Ostatnio w Castoramie widziałem taką "kradziejkę" do prądu.
Wkręcałeś w miejsce żarówki to urządzenie a w do niego podpinałeś kabel.
Wystarczy poszukać w sklepie, w tym w którym to widziałem to wisiało zaraz obok żarówek energooszczędnych.

RobRoy

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Nie wszędzie można zmostkować zero w gniazdku.
A co i z czym mostkować? I po co?
Aby prąd płynął, potrzebne są 2 przewody. Trzeci, PE - uziemiająco-ochronny jest "w razie czego" jakby nastąpiło jakieś przebicie fazy na obudowę urządzenia.
Pod warunkiem, że jest jakaś obudowa, i jest ona metalowa.

W starych polskich normach była konieczność trzeciego przewodu, ale tylko tam gdzie metalowa obudowa urządzenia była w bezpośredni zasięgu użytkownika (żelazka, odkurzacze, itp.) Tam gdzie była plastikowa obudowa, trzeci przewód nie był wymagany.
W nowych polskich normach (ala UE) wszędzie jest konieczna instalacja 3`żyłowa, też do światła.
Tylko po co, skoro i tak nie ma do czego trzeciej żyły podłączyć, bo wszędzie albo plastik albo szkło.

Ronin.

…….#%$£
Weteran
Buchów
2,275
Odznaki
2
Sprawdź jeszcze czy instalacja nie jest na 24 V :) , kradziejka pod żarówkę dobra sprawa :)

K

KEFIR

Guest
W przypadku starego typu instalacji (TN) stosuje się tak zwane zerowanie aby zapobiec historią typu kopiące obudowy.

Balast mam w metalowej obudowie, odbłyśnik też. Więc zalecasz uziemienie czy nie ?

Nieważne czy gniazdko z uziemieniem czy zerowane w przypadku zwarcia podstawowym celem jest wybicie bezpiecznika co może równac się Twoje życie

@Amnezia\|/Haze - póki nic na strychu nie masz zawołaj elektryka i będziesz miał gniazdko gdzie chcesz i jakie chcesz tak że jak trzeba będzie to i 4x1000W podepniesz

Ostatnia edycja:

RobRoy

Well-known member
Weteran
Buchów
2
W przypadku starego typu instalacji (TN) stosuje się tak zwane zerowanie aby zapobiec historią typu kopiące obudowy.

Balast mam w metalowej obudowie, odbłyśnik też. Więc zalecasz uziemienie czy nie ?
Podłączasz obudowę pod żyłę N i problem z głowy z porażeniem.
Nie ma potrzeby aby aż ciągnąć trzeci przewód. Tym bardziej że u Amnezia Haze jest to na strychu, gdzie w ogóle może nie być gdzie podłączyć tego PE.

K

KEFIR

Guest
Ale ja sobie tylko pomyslalem o czyms takim jak akumulator samochodowy wiecie jest + i -

Podłączasz obudowę pod żyłę N i problem z głowy z porażeniem.

Troche sobie tego nie wyobrażam. Taki zabieg robi się w gniazdku. Dodatkowo montuje się wtedy gniazdko z bolcem abu uniemożliwić odwrotne wpięcie wtyczki.

Te rozwiązania (uziemianie, zerowanie) mają swoje wady i zalety. Temat bardzo rozległy. Ja sugeruję tylko żeby z prądem NIE FIKAĆ bo może zabić jak nie autora instalacji to innego domownika.

prad.jpg
:spalony:

Ostatnia edycja:

420000000

Well-known member
Weteran
Buchów
2
dziekowka panowie !
:spalony:
Tylko mistrzu uważaj bo z prądem żartów nie ma, on błędów nie wybacza: )
Ja osobiście nie pojmuje w ogóle elektryki i zawsze wzywam kogoś kto ma o tym pojęcie.

Całkiem niedawno człowiek z mojego miasta naprawiał telewizor tylko zapomniał go wyłączyć z 220 to tak naprawił że już ogląda telewizje u św.Piotra

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół