• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Prawdopodobny deficyt (N) u roślin przed i po indukcji aktualnie koniec pierwszego tygodnia FLO. Prosze o rade

Wyszukiwarka Forumowa:

The Green Bastard

Well-known member
Buchów
488
Jak w temacie doradźcie Pany co robić. Tuż przed indukcją pojawił się deficyt prawdopodobnie azotu w jednym z namiotów. Z racji tego, że nie chciałem "opóźnić" kwitnienia nie lałem juz nawozów na weg tylko od razu rozpocząłem indukcję. Niestety aktualnie skończyłem pierwszy tydzień pełnoprawnego flo (indukcje zacząłem 5.11)widzę, że problem postępuje. Korzystam z zestawu od firmy Hesi i robie wszystko według instrukcji z jedna różnica, że aktualnie powinienem według tabeli nalać bazowy nawóz na flo + boostera, ale boostera brak, bo się skończył, zamiast tego użyłem połowy zalecanej dawki Fosfor+ z pełną dawką BOOM complex.
Ziemia Biobizz Light Mix
Woda kranowa regulowana do 6.5 pH
Temp do 25°
Interwały podlewania różne co 2-3dni zależy kiedy paluch suchy na 5cm wtedy leję
Nawożenie co drugie podlanie.

Dodam, że eksperymentalnie w drugim namiocie podczas indukcji użyłem raz jeszcze zalecanej dawki nawozów na WEG (tj. TNT Complex+ Roots Complex + reszta z tabeli) i deficytu nie ma.

Doradcie proszę czy działać dalej według schematu i to zignorować czy może podlać jej tam jeszcze raz nawozu z WEGA

Pozdrawiam

Screenshot_20241118_211424_Gallery.jpg

20241122_092704.jpg

20241123_123857.jpg

20241123_133911.jpg

MiczBuhanen

Well-known member
Buchów
6,055
Odznaki
7
Jakie pH i Ec wypływu? Weź pod uwagę że nowe liście zawsze będą jaśniejsze i dopiero po czasie łapią kolor... Ciepła barwa Leda dodatkowo potęguje ten efekt i często szczyty wyglądają na żółte/jasnozielone wiec wyłącz Leda i zrób foty w jakimś naturalnym swietle

The Green Bastard

Well-known member
Buchów
488
Re
Jakie pH i Ec wypływu? Weź pod uwagę że nowe liście zawsze będą jaśniejsze i dopiero po czasie łapią kolor... Ciepła barwa Leda dodatkowo potęguje ten efekt i często szczyty wyglądają na żółte/jasnozielone wiec wyłącz Leda i zrób foty w jakimś naturalnym swietle
Reguluje jedynie to co wlewam na 6.5 pH płynem Helliga wiadomo nigdy to idealnie 6.5 nie wyjdzie ale wydaje mi się, że to akurat trzymam w ryzach, z reszta producent nawozow deklaruje, ze przy użyciu zalecanych dawek woda też się reguluje do optymalnych wartosci, czystą wode tez reguluje Ph downem od Biobizz. Nie mam podstawek nawet doniczek używam worków materiałowych 5cio galonowych i nie wiem też czy to.co mi tam wypłynie na podłogę w boksie będzie adekwatne z tym co rzeczywiście jest w tej ziemi. Zrobiłem drugie zdjęcia przed chwilą na zgaszonych lampach, ale też innym telefonem (bo mi kobita Flipa na spacer zabrała )i wydają się faktycznie odrobinę ciemniejsze xD. Sprzęt do pomiaru EC ziemi niby też mam za 60€ jakiś rapitest, ale to jest szrot nadający się na smietnik, bo w każdej doniczce pokazuje takie same wartosci. Przyglądam się drugi tydzień temu i oczami widzę jak ten ciemny zielony w liściu traci się stopniowo w kierunku środka liścia, tak że krawędzie są jaśniejsze od środka. Ogarnę dla pewności ten wypływ.
Dzieki

BetonowyDaniel

Dolce & Gibony
Buchów
4,304
Odznaki
8
To podlewaj je w misce czy coś. Przecież to nie problem tak samo zresztą jak zmierzenie ph/ec wypływu :)
Stary, nie bądź leniwy ;)

stepson12

Well-known member
Buchów
144
Odznaki
1
Wodę kranową najpierw odstawiasz czy od razu po nalaniu jej do wiadra ustawiasz jej ph 6,5? Dobrze widzę że, końcówki liści zaczynają się robić brązowe? Kup baniak 5l wody deminaralizowanej i zrób płukanie na 1 roślinie sprawdź ph i ec tego co wyleci z doniczki.
Patrząc na 1 zdjęcie niższe liście są ciemne od azotu. Używasz jakiegoś nawozu wapniowo-magnezowego do tych ledów?

Ostatnia edycja:

The Green Bastard

Well-known member
Buchów
488
Tak wiec zmierzyłem ziemie:
Woda destylowana i ziemia w stosunku 2:1 (2 części wody na część ziemi + plyn Helliga, lekkie błotko na tyle żeby w miare przejrzysta woda była do pomiaru.) miesci się w zakresie 6.2-6.5. Z robactwem będzie problem.... dookoła mnie znajdują się 4 winiarnie, najbliższa tj. 300m tuż za płotem i jestem właśnie po pladze muszek do tego aura raczej im sprzyja; bo aktualnie jest +18°. Nie wiem czy robactwo ww. ma coś wspólnego z tymi muszkami...oby tak było inaczej mam kolejny problem :D. Pozostaje temat pomiaru EC :( dopiero w piątek będę mógł coś w tym temacie zacząć działać.
P.S dziekuje za odzew

Ostatnia edycja:

The Green Bastard

Well-known member
Buchów
488
Wodę kranową najpierw odstawiasz czy od razu po nalaniu jej do wiadra ustawiasz jej ph 6,5? Dobrze widzę że, końcówki liści zaczynają się robić brązowe? Kup baniak 5l wody deminaralizowanej i zrób płukanie na 1 roślinie sprawdź ph i ec tego co wyleci z doniczki.
Patrząc na 1 zdjęcie niższe liście są ciemne od azotu. Używasz jakiegoś nawozu wapniowo-magnezowego do tych ledów?
Podlewam od razu pobraną wodą oczywiscie uprzednio wyregulowaną. Czerpie ze studni, nie jestem nawet podpięty do "miasta" wodociągiem (do najbliższego miasta to ja mam 17km :D) Akurat co do jakości wody jestem pewien.

The Green Bastard

Well-known member
Buchów
488
Tak wiec zmierzyłem ziemie:
Woda destylowana i ziemia w stosunku 2:1 (2 części wody na część ziemi + plyn Helliga, lekkie błotko na tyle żeby w miare przejrzysta woda była do pomiaru.) miesci się w zakresie 6.2-6.5. Z robactwem będzie problem.... dookoła mnie znajdują się 4 winiarnie, najbliższa tj. 300m tuż za płotem i jestem właśnie po pladze muszek do tego aura raczej im sprzyja; bo aktualnie jest +18°. Nie wiem czy robactwo ww. ma coś wspólnego z tymi muszkami...oby tak było inaczej mam kolejny problem :D. Pozostaje temat pomiaru EC :( dopiero w piątek będę mógł coś w tym temacie zacząć działać.
P.S dziekuje za odzew
W drugim boxie pod HPS'em nie ma problemów takich.

1000007653.jpg

The Green Bastard

Well-known member
Buchów
488
Liście z góry żółkną nie od azotu.Azot roślina pobiera z najbiższego liścia. Gdy gora blednie to brakuje prawdopodovnie mikroskładników albo coś blokuje rośline. @The Green Bastard
Dzięki
Tak mam cal/mag oraz Revive od Advanced Nutrients, ktory oprócz ww. Cal/Mag zawiera jeszcze EDTA- tym też raz na wegu podlałem wedlug zalecen producenta. Dostały Cal/mag raz dolistnie i raz z wodą na wegu. Teraz jest już flo pełną parą nie chce pryskać topkóŵ, ale z kolejnym podlaniem tylko wodą dostaną raz jeszcze cal/mag.

bialymis

Member
Buchów
6
Dzięki

Tak mam cal/mag oraz Revive od Advanced Nutrients, ktory oprócz ww. Cal/Mag zawiera jeszcze EDTA- tym też raz na wegu podlałem wedlug zalecen producenta. Dostały Cal/mag raz dolistnie i raz z wodą na wegu. Teraz jest już flo pełną parą nie chce pryskać topkóŵ, ale z kolejnym podlaniem tylko wodą dostaną raz jeszcze cal/mag.
Ciekawi mnie jak się sprawą rozwinęła? Doszedłeś co to za przyczyną?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół