Sorka zadam jeszcze jedno pytanie. co myślicie o takiej mieszance ziemi na af outdoor?
Dołki będę przygotowywał około 1.5 miesiąca przed przesadzaniem do ziemi właściwej.
Dołki 25L :
15- Ziemia kwiatowa Canna Terra Professional
5L - Sumin Torf ogrodniczy pH 5,5 – 6,5
1.5L- BioVIta perlit
ok. 0.5 kg dolomitu
(wszystko wymieszane)
Korzenie nie będą w workach (gleba na spocie jest miarę sprzyjająca ale chcę aby rośliny miały jak najlepsze warunki do jakościowej i wydajnej uprawy).
Jeżeli chodzi o podlewanie i jego częstotliwość będę musiał się o tym więcej dowiedzieć albo nauczyć samemu na tkw ,,wyczucie"
Ph metr to
Bluelab Soil pH Pen
Jeśli PH ziemi nie oscylowało by w widełkach 5.5-6.5 , wtedy będę reagował
Takich dołków będzie około 8 każdy oddalony od siebie o około 40 cm(tak abym mógł spokojnie wykonać ,,lst").
Lst będę wykonywać tylko na 3-5 krzakach.
2 tygodnie od wysadzenia zacznę używać:
Na okres rośnięcia:
Biobizz Fish-Mix (2 litrowy spryskiwacz do niego 6 ml nawozu i spryskać uważnie liście) oprócz tego podawany przy każdym podlewaniu w proporcji 1-4 ml na 10L wody z kranu (odstanej min 24h) .
Na kwitnięcie:
,,Biobizz Bio-Bloom
Biobizz Top-Max"
(te dwa nawozy będą podawane w taki sam sposób)
Wszystkie wybrane nawozy są organiczne.
Jeśli chodzi o resztę pleśń oraz inne choroby i szkodniki będę się martwił na bieżąco.
,,Sarny i dziki" już przemyślałem sposób działania na nie. nie należy on do najtańszych ani najłatwiejszych ale na pewno spełni zadanie.
Jeśli czegoś brakuje lub czegoś nie podałem dajcie znać i postaram się sprostować.