• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Prośba o rady przy zakładaniu hodowli.

Wyszukiwarka Forumowa:

LennaValentino

New member
Buchów
0
Witam,

Zakładam niewielka hodowlę. Jestem laikiem i bardzo bym prosił o komentarze i rady a także i pomoc. Dość dużo poczytałem lecz jak wiecie nie ma to jak dobra rada. Mniej więcej wykombinowałem sobie to tak jak na zdjęciu:
https://www.forum.haszysz.com/solarr/displayimage-312035.html&fullsize=1

Przepraszam za jakość ale nie ma żadnego lepszego programu graficznego.

Sprzęt:
*Regał metalowy (ok. 75zł na allegro)
*Koc termiczny x 2 (25 zł szt. w aptece)
*Wentylator łazienkowy x 2
*korytko szklane
*podstawka szklana
*pleksa
*Lampa (LED LUB HSP, niestety tu mam największy dylemat)
*Wyłącznik czasowy
*Cztery doniczki (chcę maksymalnie 4 roślinki)

Czy brakuje tu czegoś ?!

Najbardziej interesują mnie kwestie oświetlenia , wilgotności i funkcjonalności mojego projektu.
Opieram się na prostocie i niezbyt dużych nakładach finansowych dlatego chciałbym by tak to wyglądało.

Pytania jakie chciałbym wam zadać to :

-Czy tak wyglądający "pokój" się sprawdzi?
-Jakie dobrać najlepiej światło by utrzymać temperaturę 27 na taką wielkość. Może poradzicie jakieś tanie rozwiązanie?
(zastanawiałem się nad tym: http://growboxled.pl/product_info.php?products_id=1)
-Czy wiatraczki mogą się wyłączać automatycznie z oświetleniem?
-Jak w końcu jest z wilgocią?! Jedni osuszają inni nawadniają powietrze. -Czy takie korytko z wodą wystarczy ?
-Czy czarna folia na zewnątrz jest dobrym rozwiązaniem?
-Czy wystarczy włącznik czasowy do kontaktu (http://www.ceneo.pl/7819383?se=Z5vF9y6-O4tVo3a2c2_XzT_H4ZjbMHZt&gclid=CNvVlemwx7ECFUFO3wodtVoA4Q może macie coś lepszego)?

Przyjmę także wszelkie rady i pomoc.

Pozdrawiam i z góry dziękuję!!!:harvest:

Fidel Gastro

Stary wyjadacz cukierasków...
Weteran
Buchów
4
twoje,,wywietrzniki,, powinny byc na dole a nie na gorze boxa,zaciagac ma chlodniejsze powietrze a wiec dolem,wyciagajacy went na rysunku jest ok

żululu

Well-known member
Buchów
0
1 Czy tak wyglądający "pokój" się sprawdzi?
2 Jakie dobrać najlepiej światło by utrzymać temperaturę 27 na taką wielkość. Może poradzicie jakieś tanie rozwiązanie?
(zastanawiałem się nad tym: http://growboxled.pl/product_info.php?products_id=1)
3 Czy wiatraczki mogą się wyłączać automatycznie z oświetleniem?
4 Jak w końcu jest z wilgocią?! Jedni osuszają inni nawadniają powietrze. -Czy takie korytko z wodą wystarczy ?
5 Czy czarna folia na zewnątrz jest dobrym rozwiązaniem?
6 Czy wystarczy włącznik czasowy do kontaktu (http://www.ceneo.pl/7819383?se=Z5vF9...FUFO3wodtVoA4Q może macie coś lepszego)?

1 Zrezygnował bym z wywietrznikow a juz napewno u gory boxa. Nic nie wspominasz o niwelowaniu zapachu... Zastanow sie nad tym.
2 Tanim rozwiazaniem sa zarowki energooszczedne. Przy takich wymiarach boxa bedzie mozna je optymalnie rozmiescic (nie tak jak w przypadku 1 mocnej zarowy w centralnym punkcie). ok 9tys. lumenow ci wystarczy. na allecostam sa zarowki 30W ok.2tys. lm. Piec takich do tego oprawki, troche kabla i spokoj. Na dodatek moesz kupic 3 zimne i 2 cieple tu juz kombinacje dowolne ale warto mieszac swiatlo. Ledy sobie odpusc, to wyzsza szkola jazdy.
3 Moga, podlacz wtyczke z oswietlenia i wentylacji razem do jednego przedluzacza a jego do wylacznika czasowego. Pytanie tylko po co. Wentylacja ma dzialac caly czas.
4 Z wilgotnascia bywa naprawde roznie i tak na dobra sprawe trzeba przeprowadzic symulacje warunkow srodowiskowych zeby wszystko posprawdzac. Zaopatrz się w termometr z hygrometrem, niekoniecznie cyfrowy, analogowy taki do terrarium jest dosyc dokladny i niedrogi.
5 Estetyka kwestia gustu. Uszczelnic mozesz w srodku wykladajac kocem badz mylarem czy czymkolwiek co dobrze odbija swiatlo.
6 Wystarczy bo tak w zasadzie bedzie tylko wlaczal i wylaczal swiatlo, kup analogowy, nic lepszego nie potrzeba.

Wiatrak nr 1 zamontuj tak ok 20 cm nad podloga, mniej wiecej na wysokosci doniczki. Cztery pomidory bedziesz mial tam ciezko upchac. Wiedz ze pomidory rosna obszernie, nie tylko wysoko. Bedziesz musial troche ponaginac zeby to pomiescic.

nockaut85

New member
Buchów
0
Świerzak majacy kilka pytań do specjalistów

Witam serdecznie no i jak każdy nowy użytkownik forum mam nadzieje że jestem w dobrym dziale jak nie to przepraszam. Zabieram się do White Rhino. Może najpierw wyjaśniew skrócie czym jest miejscówka. Bedzie to wnęka wielkości 4 na 2 mietry w garażu. (wielkość dobrego boxa ). Pomieszczenie te posiada drewniane drzwi ( normalne pokojowe) Ściany to gołe cegły (pewnie łatwo przepuszczasące zapach). Śasiedzi do okołą. Moim planem jest najpierw nanieść na ściany grubą folię budownalą. Będzie umieszczona za pomocą wkretów w kołkach z szerokimi podkładkami. Każdę łączenie jak (róg , kąt) chce uszczelnić za pomocą siliconu. Własciwie to myślę nad paroma warstwami foli. Mówiąc folia budowlana każdy wie jak gruba jest ta folia. Pytanie moję czy jest to dobry pomysł jak na start żeby przygotować pomieszczenie w ten sposób? Jutro mam zamiar porobić fotki i zamieścić wiec powinno być łatwiej specjalistom z rozwiązaniem mojego problemu :) :zombi:

---------- Aktualizacja posta 22:50 ---------- Czas poprzedniego posta 22:36 ----------

Jak już wspomniałem jestem świeżakiemw tych sprawach jednak że wydaje mi się że sprzęt do uprawy ( mojego hobby) jest nie najgorszy.
1. Lampa 400W http://www.ebay.co.uk/itm/400W-Ball...arden_PlantsSeedsBulbs_JN&hash=item1e62f7e124
2. Wentylacja http://www.ebay.co.uk/itm/5-In-Line...arden_PlantsSeedsBulbs_JN&hash=item19d14e2ec8
Pytanie moję czy na tę 400W lampe starczy taka wentylacja. Przypominam że będzie musiało obrobić 2 krzaczki White Rhino? Czy to się sprawdzi?:jaraczz:

---------- Aktualizacja posta 23:16 ---------- Czas poprzedniego posta 22:50 ----------

Wracając do folii budowlanej sufit również bedzie nią wyłożony. Pytanie brzmi czy lepiej urzyć folie aluminiową ( kuchenną do kanapek) lub termiczną (pierwszej pomocy), ta z koleji może trzymać z byt dużo ciepła ???? Panowie doradźcie!

---------- Aktualizacja posta 23:24 ---------- Czas poprzedniego posta 23:16 ----------

Z drugiej strony folia termiczna utrzyma odpowiednia temp. kiedy lampa jest wyłączona... Sam już nie wiem czekam an odpowiedz od Was.

żululu

Well-known member
Buchów
0
Wracając do folii budowlanej sufit również bedzie nią wyłożony. Pytanie brzmi czy lepiej urzyć folie aluminiową ( kuchenną do kanapek) lub termiczną (pierwszej pomocy), ta z koleji może trzymać z byt dużo ciepła ???? Panowie doradźcie!
Co jak co ale lepiej zrobic w miare szczelnego boxa skoro bedziesz staral sie neutralizowac zapach po przez filtr weglowy wiec trudno zeby polowa uciekala bokami. Folia kuchenna jest srednia mylar byl by lepszy albo chociaz biala folia dedykowana do tego typu rzeczy.

Dziamdziak

Well-known member
Buchów
0
Witam serdecznie no i jak każdy nowy użytkownik forum mam nadzieje że jestem w dobrym dziale jak nie to przepraszam. Zabieram się do White Rhino. Może najpierw wyjaśniew skrócie czym jest miejscówka. Bedzie to wnęka wielkości 4 na 2 mietry w garażu. (wielkość dobrego boxa ). Pomieszczenie te posiada drewniane drzwi ( normalne pokojowe) Ściany to gołe cegły (pewnie łatwo przepuszczasące zapach). Śasiedzi do okołą. Moim planem jest najpierw nanieść na ściany grubą folię budownalą. Będzie umieszczona za pomocą wkretów w kołkach z szerokimi podkładkami. Każdę łączenie jak (róg , kąt) chce uszczelnić za pomocą siliconu. Własciwie to myślę nad paroma warstwami foli. Mówiąc folia budowlana każdy wie jak gruba jest ta folia. Pytanie moję czy jest to dobry pomysł jak na start żeby przygotować pomieszczenie w ten sposób? Jutro mam zamiar porobić fotki i zamieścić wiec powinno być łatwiej specjalistom z rozwiązaniem mojego problemu :) :zombi:

---------- Aktualizacja posta 22:50 ---------- Czas poprzedniego posta 22:36 ----------

Jak już wspomniałem jestem świeżakiemw tych sprawach jednak że wydaje mi się że sprzęt do uprawy ( mojego hobby) jest nie najgorszy.
1. Lampa 400W http://www.ebay.co.uk/itm/400W-Ball...arden_PlantsSeedsBulbs_JN&hash=item1e62f7e124
2. Wentylacja http://www.ebay.co.uk/itm/5-In-Line...arden_PlantsSeedsBulbs_JN&hash=item19d14e2ec8
Pytanie moję czy na tę 400W lampe starczy taka wentylacja. Przypominam że będzie musiało obrobić 2 krzaczki White Rhino? Czy to się sprawdzi?:jaraczz:

---------- Aktualizacja posta 23:16 ---------- Czas poprzedniego posta 22:50 ----------

---------- Aktualizacja posta 23:24 ---------- Czas poprzedniego posta 23:16 ----------

Z drugiej strony folia termiczna utrzyma odpowiednia temp. kiedy lampa jest wyłączona... Sam już nie wiem czekam an odpowiedz od Was.

Wbiłeś się chłopaku na chama komuś w temat. Trzeba nowy założyć a nie wpieprzać się w cudzy.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół