akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Problem z ph w GHE aero farm

Wyszukiwarka Forumowa:

softs1

New member
Buchów
0
Witam mam taki problem, posiadam GHE aero farm zalałem go 18l wody kranowej, odstanej zbiłem ph octem do około 6,0 ( do pomiarów służy ph test od ghe ) wlałem odżywki ( hesi starterbox do hydro ) jeszcze raz sprawdziłem ph , bez zmian ale po 3h znowu zrobiłem kontrole i ph było 8,5 zbiłem i po 3h to samo i tak przez tydzień.
Zakupiłem ph- hesi hydro na faze wzrostu bo wyczytałem tutaj że to ocet może być problemem, wymieniłem wodę wyczyściłem farmę i znowu to samo po 3 dniach ponownie wymieniłem wodę i cały czas ten sam problem co 3h muszę dodawać około 2,5ml ph- . A i miernika ec też nie posiadam (bida). ratujcie w czym może tkwić problem ?

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
siemka, od razu podam z grubej rury, zakupiłes system-ok ale czemu oszczedzasz na takich rzeczach jak nawozy i mierniki, przecież bez tego sie nie da, i do tego jeszcze ten ocet... odbiło ci?.. Hessi= kompletna porażka i popalone planty, ph paski od gh robią chinczycy i nijak mają sie do dokładnosci i pokazują ph jak wiatr zawieje, żeby nie było ze sie mądrze to zobacz sobie na efekty Hessi w growlogu urzytkownika pekinek22, jego wielka uprawa legła w gruzach,
https://www.forum.haszysz.com/zawijajace-sie-liscie-czy-od-wysokiej-t64655.html?p=842261

D

delete

Guest
18l wody kranowej, odstanej zbiłem ph octem do około 6,0 ( do pomiarów służy ph test od ghe ) wlałem odżywk

Na moje oko panie to skacze bo kolejnosc ***iesz, lub sie jeszcze nie ustalo, bo ph ma prawo skakac pierwsze 2-3 tyg.
Prawie kazda firma ktora robi odzywki, ma na swojej stronie napisane jak ich uzywac.

Najpierw dodajesz do wody dodatki (nie wiem co tam jest w hesi), nastepnie prawidlowe odzywki (znow nie chce mi sprawdzac czy to hesi to 2czesciowe czy jedno) czekasz ok godzine i dopiero regulujesz ph.
Da rade na paskach, ale wiesz ze odczyt bedzie niedokladny, 100zl na miernik i pot z czola ucieknie.
Z miernikiem EC nie sraj sie tak- po scince ;) Nie przelej odzywek- dawkuj zgodnie z tabela, ec moze skoczy troche, ale utrzyma sie w normie.
No i ten ocet. Ocet na chwile zbija ph, ale szybko przelamuje sie i rozpada w wodzie. Niepolecany.
Mozesz jeszcze wyj***c cala pozywke, wyflushowac rosline przez dzien czysta woda, wylac wode i zostawic sucho na 1 dzien. Tym sposobem roslina zje wszystko co ma w sobie i nie bedzie sie blokowac.

Pozdro

softs1

New member
Buchów
0
Witam ponownie, do pomiarów mam płyn nie paski. Hesi jest jednoczęściowe najpierw daje super vit 10min potem rootcomplex następnie powerzyme też po 10min i na końcu hesi grow i po około 15 min mierze i jest git.Ale 3h pużniej już pomiar pokazuje powyzej 8,5 zbijam i po 3hb znowu to samo i tak w koło macieju, już 4dni jade na płynie ph- i świerzo wymienionej wodzie i dalej bez zmian.
I jak ma prawo ph skakać przez 2-3tygodni jak piszą żeby całą wode wymieniać co tydzień na nową ???

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
jak ktos jest nadgorliwy to wymienia co tydzien ale ja zmieniam wode raz przed skokiem na flo i jade jakies 4 tyg, potem dopiero zmiana i jeszcze jedna na flush i to tyle, planty sa zdrowe i korzenie bez zarazy, ludzie za bardzo srają żarem przy całej tej chodowli, to tylko kawałek pierdo...nego chwasta.:spalony:
Ph ci bedzie skakac bo hesi wytraca sole na dnie w postaci kryształków dlatego skład ciągle sie zmienia.

Z

ZWM

Guest
takie małe spostrzeżenie
czym mniejszy zbiornik z pożywka tym większe skoki ph

Prykownik

Member
Buchów
0
Siema, wtrace sie bo mam podobny problem.
zrobilem swoje pierwsze hydro, system zbiornikowy bo chyba najlatwiej wykonac, w 90l kastrze takiej na rozrabianie cementu kleji itd w tym stoi jedna doniczka zrobiona z 30 litrowej banki po nawozie(wyciolem bok i lezy na plasko) wypelniona jest kermazytem a w niej 6 feminizowanych orange bud ktore pierwsze 2 tyg rosly w malych doniczkach z ziemia i wygladaly super, po przeprowadzce do hydro liscie zolkna z dnia na dzien, leje odrzywki ghe dwuskladnikowe do hydro i reguluje ph tez niestety octem (ale juz zamowilem ph- tez od ghe) i tez skacze co 3h, krzaki robia sie coraz bardziej zolte bo przy ph rownym 8 chyba nie wchlania azotu, nie bardzo wiem co tu robic zeby nie zdechly mi zanim rozwiaze problem.
co powiecie na odżywianie dolistne(chwilowo) tylko nie wiem jakie stezenie i co ile czasu je spryskiwac? I czy przy dobrze dzialajacym hydro tez tak czesto trzeba sprawdzac to nieszczesne ph?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół