akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Problem z podlewaniem

Wyszukiwarka Forumowa:

kuba13

Well-known member
Buchów
0
Witam. Mam następujący problem, posiadam dwie donice 5,7l, ziemia canna terra, nie ubijałem jej jakos mocno, po prostu troche postukałem o podłoge i tyle
a problem jest taki ze przy podlewaniu zawsze sporo wody przez doniczke przelatuje, czy to normalne ?
podlewam co 2/3 dni ok 0,5l na doniczke
pomidory mają juz 23 dzien życia
dodatkowo jednen pomidorek jest opóźniony w rozwoju (słabo na wysokosc i nie krzaczy się)
podlewam odstana kranówka z ok 2ml octu jabłkowego oraz 70% dawki nawozów
proszę o pomoc

Doctor Susz

Duży out to jest to :)
Weteran
Buchów
1
Jak ci przeschły brzegi,że jest szpara to musisz palcami pougniatać ziemie,żeby wsiąkała przez całość,a nie przepływała bokiem.

kuba13

Well-known member
Buchów
0
tak też zrobiłem, może podsypię jeszcze troszkę ziemi po bokach swieżej zeby uszczelnic dziury :)
a jeszcze takie dodatkowe pytanko czy w pierwszych dniach flo nie zaszkodzi mały fryzjer słabszych i żółknących wiatraków z dolu ?

Żul

Rzeczny
Buchów
23,251
Zaszkodzi, defoliacja wiąże się ze stresem, a co z nim wiąże się wydłużenie okresu generatywnego, poczekaj chwilę. Wiem, że łapy świerzbią, ale warto poczekać z takimi zabiegami do późniejszej fazy kwitnienia. :p

isjustdude

Well-known member
Buchów
5
możesz zanurzyć całe doniczki na 10-15 minut w wiaderku z wodą i przy następnym podlaniu powinno być lepiej. Poza tym warto "podrapać" powierzchnię ziemii widelcem albo innym szpejem. Podłapałem to od Jose Carvantesa i uważam że to fajny sposób na zniwelowanie szpary powstającej przy ścianach doniczki. Powodzenia!

motys

Well-known member
Buchów
0
warto poczekać z takimi zabiegami do późniejszej fazy kwitnienia. :p

Do późniejszej fazy kwitnienia, czyli do kiedy? O którym dniu/tygodniu masz to na myśli żeby przeprowadzić ten zabieg?

kuba13

Well-known member
Buchów
0
możesz zanurzyć całe doniczki na 10-15 minut w wiaderku z wodą i przy następnym podlaniu powinno być lepiej. Poza tym warto "podrapać" powierzchnię ziemii widelcem albo innym szpejem. Podłapałem to od Jose Carvantesa i uważam że to fajny sposób na zniwelowanie szpary powstającej przy ścianach doniczki. Powodzenia!

co masz na myśli z tym widelcem ?

Śmieszek420

World Wide Weed
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
9,656
Odznaki
5
No dokładnie to co napisał, podrapać wierzchnią warstwę ziemi. Spulchnić, przegrzebać nie wiem jak Ci to nakreślić. Pewnie się zbiła i średnio wodę chłonie. Byle nie za głęboko żebyś korzeni nie uszkodził.

kuba13

Well-known member
Buchów
0
właśnie powierzchnia jest strasznie luzna i to chyba przez to woda przelatuje
ktos testował metode z zanurzaniem donicy w wiadrze?

isjustdude

Well-known member
Buchów
5
ja testowałem wielokrotnie z trawskiem i z innymi roślinami. To że woda szybko przepływa przez doniczkę jest spowodowane przesuszeniem gleby i najłatwiej naprawić to zanurzając doniczkę w wodzie. Obczaj na jutubie jak się podlewa drzewka bonzaj. Dokładnie ten sam sposób mam na myśli. Jakoś się to nazywa ale nie pamiętam jak.

maniek80

Well-known member
Buchów
0
ja testowałem wielokrotnie z trawskiem i z innymi roślinami. To że woda szybko przepływa przez doniczkę jest spowodowane przesuszeniem gleby i najłatwiej naprawić to zanurzając doniczkę w wodzie. Obczaj na jutubie jak się podlewa drzewka bonzaj. Dokładnie ten sam sposób mam na myśli. Jakoś się to nazywa ale nie pamiętam jak.

flood and drain

kuba13

Well-known member
Buchów
0
dziękuję bardzo wszystkim za pomoc, dałbym bucha ale jeszcze nie mogę ;/

ale skoro juz temat otwarty to jeszcze zapytam czy przy flo mogę mieć nawilżacz w boxie?
mam 40x40x120 przy hps150 i jak go wyłączam to wilgotnosc spada do 25%, a przy delikatnym dmuchaniu mam 35%
filtr juz założony jak cos

GRUZ

Morda
Buchów
17
Możesz. Plecha łapie w ostatnich 2 tygodniach jak kwiaty są już takie fest.

motys

Well-known member
Buchów
0
Zaszkodzi, defoliacja wiąże się ze stresem, a co z nim wiąże się wydłużenie okresu generatywnego, poczekaj chwilę. Wiem, że łapy świerzbią, ale warto poczekać z takimi zabiegami do późniejszej fazy kwitnienia. :p

Czyli do kiedy, do którego dnia/tygodnia kwitnienia?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół