nasiona marihuany

PROBLEM

Wyszukiwarka Forumowa:

ostin

Member
Buchów
0
Jestem początkujący i mam mały problem !!! Skiełkowałem nasiona c99 trwało to ok 4 dni . czekałem aż kiełek będzie dosyć duży. Gdy kiełki miały ok 1 cm to wsadziłem je do ziemi ale tak ze widziałem główke nasionka. Mija drugi dzien od wsadzenia nasionka w ziemie a nasionko nic nie urosło. nasionka w czasie kiełkowania leżąły na ciepłym grzejniku teraz są w boxie w którym jest troche źimniej czy może to być spowodowane mniejszą temperaturą

X

XnX

Guest
ostin napisał:
Mija drugi dzien od wsadzenia nasionka w ziemie a nasionko nic nie urosło
najpierw korzen musi znalezc wygodne miejsce w ziemi i dopiero wtedy roslinka bedzie sie wyciagac do gory.
ostin napisał:
wsadziłem je do ziemi ale tak ze widziałem główke nasionka
napewno nie bylo widac ani kawalka kielka?
ostin napisał:
czy może to być spowodowane mniejszą temperaturą
najlepiej jak bys napisal jakie to sa temperatury...

Greetz!

H

haszyszekk

Guest
Hmm... myśle ze problem tkwi w zasadzeniu ziarekna albo w genach. Jak skiełkowały po 4 dniach to nie są to silne nasiona (a co za tym idzie roślinki). To że nie rosną to moze być wina ich słabych genów. Zawsze jak sadzisz nasionko z kiełkiem to przykrywasz je całe ziemią i czekasz, trzymając je w cieple i wilgoci - nie można tez przelać - błota nie chcemy. Jak w boxie nie masz wlączonej lampy to ją włącz i pozwól żeby sie temp. podniosła. Spryskuj nasionka letnią wodą (ziemie nad nasionkami) co kilka godzin i czekaj... Myśle że ni było dobrym pomysłem wystawienie częściowo nasionka spod ziemii. Ja w ten sposób zrobiłem i było ok - rośłiny szybko rosly i zaoszczędziłęm im tym dużo energii, ale wczesniej potrzymałem je na ligninie aż nie puszczą dużego korzonka i nie bedzie widać zielonych listków.... Wtedy wziąłem je do ziemi, zasypujac ziemią tylko cześć korzeniową, a listki na wierzch od razu pod HPS... To dobra metoda i jeżeli ci w ciągu 2 dni nie wyjdą to ostrożnie weź je na wacik i zrób tak jakbyś je jeszcze kiełkował (ciemno, mokro i na grzejnik). Jak zobaczysz zielone listki to je ostrożeni (palcami) przeluż do siemii i zasyp korzenie. Nie używaj zadnych urzadzeń (łyżek, szczypczyków) bo łatwiej jest wtedy zranic rośline. Używaj do tego tylko rąk. Prawdopodobnie korzonki zapuszczą w wacik takie małe niteczki i niektóre się poobrywaja, ale sie tym nie przejmuj, bo szybko odrosną. Sprawdź jeszcze PH ziemii w której obecnie są małe i jeżeli nie dodawałeś do mieszanki dolomitu to wrzuć go do wydy i podlej małe ta mieszanką. Opisz jeszcze jaką masz mieszanke glebową (moze nie ma drenarzu dobrego a ziemia jest za bardzo zbita, żeby korzonek poszedł wgłąb...). To chyba tyle... Postaraj sie napisac coś więcej i dokładniej.... Na razie nic więcej nie mozna powiedzieć. Spróbuj tego co ci napisałem i jak nie pomoże to sie dopiero możesz martwić. pzdr

ostin

Member
Buchów
0
temperatura to ponad 20 stopni kiełek widać ale troche !!!

X

XnX

Guest
a jaka byla na grzejniku? bo jesli roznica byla duza to roslinka mogla doznac niezlego szoku....

Greetz!

H

haszyszekk

Guest
Zasyp go lekko ziemią, spryskaj i poczekaj 2 dni spryskując co kilka godzin... Jak nic nie pomoże to wyżej napisałem ci co mozesz zrobić. Temp. powinna być troche większa, ale od biedy moze i taka być. Pisz na bierząco co dzieje sie z roślinami to moze sie coś poradzi. pzdr

[ Dodano: 2006-04-17, 11:07 ]
XnX, masz racje... to moze byc szok, ale żeby przez 2 dni nic nie urosło to już dziwna sprawa :scratch:

X

XnX

Guest
bogusik2 napisał:
ale żeby przez 2 dni nic nie urosło to już dziwna sprawa :scratch:
ale moze jak juz napoisalem korzen zaczal sie rozwijac by sobie jakies miejsce za***iste znalesc i dlatego roslinka rosnie w dol czego oczywiscie nie widac i wydaje sie jak by wcale nie rosla...

Greetz!

H

haszyszekk

Guest
Hmm... jak na konopie to mało prawdopodobne. One bardzo szybko sie przystosowują i rozwijają sie - zwłaszcza na poczatku. Specjalista nie jestem, ale jak dla mnie to coś nie tak jest z ziemią albo genami... a moze po prostu rołśinka sie wyłaczyła na święta ;) wolne wzięła i nie roślnie :rendeer: pzdr

X

XnX

Guest
no taj twoim zdaniem ta opcja odpada no to moim zdaniem wina nie lerzy w nasionku tylko w jego przygotowaniu... ostin, przeczytaj pierwszy post bogusik2 i sprawdz czy robisz wszystko masz dobrze jak tam napisal... a potem napisz wszytko co i jak i sie dalej pomysli albo problem bedie juz rozwiazany :D

Greetz!

ostin

Member
Buchów
0
tylko ze nasiona były chyba dobre bo gdy dałem pięc nasion po południu na wate to na następny dzień były już pękniete i z trzech wystawał mały kiełek po dwóch dniach dwie ostatnie pestki miały taki sam kiełek jak reszte nasion więc poczekałem jeszcze dwa dni az kiełki bedą spore i dopiero wsadziłem pestki do źiemi

Shadow

Well-known member
Weteran
Buchów
15
wykielkowane nasiona wklada sie do ziemi i przysypuje nia... dajze im spokoj, niech sobie rosna same, a jak za 3-4dni nie wyjda to przeczytaj artykuly z neta i zastanow sie co zle zrobiles

[ Dodano: 2006-04-17, 14:15 ]
nie cisnieniuj sie tak bo ci zylka w dupie peknie

H

haszyszekk

Guest
Shadow, mógłbyś troche grzeczniejszy być... każdy poczatkujący hodowca martwi sie o swoje małe... :joker:

[ Dodano: 2006-04-17, 15:14 ]
Temperamencik Cartmana widze ;) pzdr

Shadow

Well-known member
Weteran
Buchów
15
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

[ Dodano: 2006-04-18, 17:18 ]
ostin napisał:
Gdy kiełki miały ok 1 cm to wsadziłem je do ziemi ale tak ze widziałem główke nasionka. Mija drugi dzien od wsadzenia nasionka w ziemie a nasionko nic nie urosło.

rozumiem ze sie martwi, ale takie cos.... przeciez wszedzie opisane jest ze nasiona trzeba zasypac zemia na 1-2cm, nigdzie nie jest napisane ze pestka ma wystawac z ziemi...
owszem, sa rosliny ktore do wykielkowania potrzebuja promieni slonecznych (np rosiczka), ale konopia do takich nie nalezy... ostin, wez sie zapytaj pani ktora pracuje w agrocentrum czy nasiono (zeby przypalu nie bylo np cytryny) ma wystawac z ziemil i napisz co odpowiedziala... wysle ci poczta 10 zl jak cie nie wysmieje.

nawet zeby daleko nie szukac:

Teraz nalezy wsypać ziemię kupioną w sklepie ph 6.0 - 6.7 do jakiegoś małego pojemniczka najlepiej takiego jak na zdjęciu w ziemi zrobić kredką lub długopisem 1,5cm - 2cm otworek i włożyć do niego wykiełkowane nasionko potem je przysypać ziemią i podlać a po 1 lub 2 dniach roślinka powinna zacząć wybijać się na powieszchnię. Podlewać nalezy ją wtedy gdy ziemia zrobi się już dość sucha.

sleja

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Shadow napisał:
rozumiem ze sie martwi, ale takie cos.... przeciez wszedzie opisane jest ze nasiona trzeba zasypac zemia na 1-2cm, nigdzie nie jest napisane ze pestka ma wystawac z ziemi...

Nie szkodzi. Niektórzy kładli nasiona na ziemi i było ok. Kiełek zapuszczał się wgłąb i roślinka rosła.

-=*Rotasila*=-

Well-known member
Weteran
Buchów
1
ja kiedys brałem donniczke napełniałem ziemią a na ziemie kładłem walte a na wate nasiona wczesniej moczone w wodzie 3h zeby napeczniały potem rozpryskiwaczem pryskałem wate tak zeby byla wilgotna wychodził kiełek przebijał sie do ziemi przez około minimetrową warstwe waty i wszystko było ok tylko ze kiełek nielubi swiatła i roslina niebardo sie trzymała trzeba było podpurki

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół