• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Projekt Boxa do oceny + pytanie o wentylację

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
Siema, mam projekt boxa którego chce sobie zorganizować, i chciał bym zapytać co o tym sądzicie i przede wszystkim jak rozwiązać wentylację.
W posiadaniu mam 2 wiatraki od zasilacza 10 cm i jeden od chipsetu 4 cm, będą jeszcze jakieś potrzebne? jak je rozmieścić?

oświetlenie to 5 może 6 świetlówek philipsa tornado 32W = 2255 lm każda.

Z góry dzięki i z Fartem :spalony:

displayimage.php

smoke_christ

Well-known member
Buchów
1
konkretne fany wentylacyjne kupisz za mniej niz 20 zl
komputerowe sa slabe i wymagaja zasilacza

G

Gość

Guest
konkretne fany wentylacyjne kupisz za mniej niz 20 zl
komputerowe sa slabe i wymagaja zasilacza

Bardziej mi chodziło o to gdzie je rozmieścić a nie jakich użyć ;)

Myślałem o tym by dwa dać w obszarze gdzie będzie lampa jeden in drugi out
i jeden mieszający. Będzie ok? czy poprostu metodą prób i błędów do tego dojść?

NoOne

Member
Buchów
0
Lepiej by było, gdybyś miał źródło światła przesuwane. Z czasem planty będą miały coraz większe doniczki, i półeczka może szwankować. Lepiej ci bedzie przesuwać oprawki z lampami. A nie tą półeczkę. Moim zdaniem zamiast tych świetlówek, lepiej by było użyć hps-a, 150W powinien styknąć.(zależy jaką długą masz tą szafkę) Jednak jeżeli zdecydujesz sie na te swietlóweczki, to jeden wiatraczek im starczy w zupełności.Temperatura świetlówek to tyle co nic. Tym bardziej że chcesz je odgrodzić szybą. Drugi daj trochę pod szybą, do tego wloty pasywne gdzieś na dole. Jeden mieszający na klipsie i będzie git.

G

Gość

Guest
Póki co z hps-a zrezygnuję z takiego względu że posiadałem już kompakty.
Poza tym to mój pierwszy grow więc nie chcę zaczynać od razu z grubej rury ;P do tego dochodzi jeszcze ciepło przy hps-ie które chcę jak najbardziej zminimalizować a wieksza ilość fanów odpada z racji na hałas.

obszar roboczy boxa to 50x50x135 cm, myślę że zrobię tak jak napisałeś NoOne jeden nad drugi pod szybą.

co do regulowanej półki to zostanę przy niej gdzyż będzie ona zamocowana na statywie i regulacja będzie dość płynna. Gdy całość będzie gotowa na pewno zdam relację jak to wszystko wygląda.

a tymczasem mam jeszcze pytanko odnośnie filtra węglowego. Mianowicie jakich rozmiarów powinien być na takiej powierzchni?

Pozdro

K

KEFIR

Guest
Taki wiatraczek z chipsetu można sobie wsadzić ... ale w nos.:lol3::lol3: Więcej to hałasu robi, niż faktycznie dmucha. Są wiatraki jak to mówicie komputerowe średnicy ok 20 cm, ciche i miarę wydajne do mieszania myślę, że taki mógłby być.

Znacznie lepszym rozwiązaniem byłby typowy wentylator kiblowy na wyciąg, wlot pasywny, ewentualnie podłącz te 2x10cm komputerowe na wlocie.

Przy tak słabej wentylacji moim zdaniem filtr dużo nie pomoże. Filtry ogólnie spełniają swoją role ale nie eliminują zapachu do zera.

co do regulowanej półki to zostanę przy niej gdzyż będzie ona zamocowana na statywie i regulacja będzie dość płynna

Jak plant podrośnie, dojdzie duża donica to nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie. Lepiej opuszczać lampę. Przemyśl to sobie jeszcze raz

G

Gość

Guest
Taki wiatraczek z chipsetu można sobie wsadzić ... ale w nos.:lol3::lol3: Więcej to hałasu robi, niż faktycznie dmucha. Są wiatraki jak to mówicie komputerowe średnicy ok 20 cm, ciche i miarę wydajne do mieszania myślę, że taki mógłby być.

Znacznie lepszym rozwiązaniem byłby typowy wentylator kiblowy na wyciąg, wlot pasywny, ewentualnie podłącz te 2x10cm komputerowe na wlocie.

Przy tak słabej wentylacji moim zdaniem filtr dużo nie pomoże. Filtry ogólnie spełniają swoją role ale nie eliminują zapachu do zera.

Jak plant podrośnie, dojdzie duża donica to nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie. Lepiej opuszczać lampę. Przemyśl to sobie jeszcze raz

W takim razie zaproponuj mi jak byś rozwiązał sprawę wentylacji w tym moim projekcie... (w którym miejscu i jakie wentyle. tylko żeby to za drogo nie było ;])

Co do regulacji to skończyło się na tym że i półkę i lampę da się wyregulować zobaczymy co w paraniu wyjdzie jako lepsze

ps. jak się edytuje posty?:crazy:

K

KEFIR

Guest
W takim razie zaproponuj mi jak byś rozwiązał sprawę wentylacji w tym moim projekcie

Nic z tego projektu nie wynika. A zaproponowałem Ci już wyżej co ja bym zrobił.

Mniej malowania projektów, więcej opcji szukaj.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół