- Buchów
- 0
Witam ;]
Jest to mój pierwszy post ale forum znam i czytam już od jakiegoś czasu.
Postanowiłem ostatnio że zbuduję mój pierwszy Box a że jestem raczej perfekcjonistą to nad projektem pracuję już kilka dni :freak:
Przez ostatni czas przeczytałem mnóstwo postów i artykułów na temat upraw jednak w niektórych kwestiach podane wiadomości wzajemnie się wykluczają dlatego też proszę o ewentualne porady i sugestie...
Oto mój plan...
Posiadam wolną szafkę w pokoju o wymiarach: 41/41/90
Powierzchnia w m2: 0.1681 m2 (Zalecane Oświetlenie 8500Lumenów)
Oświetlenie:
HPS 100w
Wentylacja:
Pojemność Boxa w m3: 0,150m3 (Taka objętość to jedna wymiana Powietrza w bioxie)
Ilość ciepła wydzielanego przez lampę: 70W (0,7*100W=70W)
podobno Lampy HPS wydzielają 30%światła i 70% ciepła
Zatem...
Ilość powietrza potrzebna do odprowadzenia ciepła:
V*=(Q*3,6)/(Cp*p*(tu-tn)=(70*3,6)/(1*1,2*(32-28 ))=52,5m3
Gdzie:
Q: - suma mocy do odprowadzenia ciepła - Nie tylko lampa ale też jakieś dziwne wynalazki w boxie(jeśli ktoś ma).
Cp - ciepło właściwe powietrza wynosi 1 kJ/(kg*K)
p - gęstość powietrza w temp, 23 stopni Celsiusza, wynosi: 1,2kg/m3
tu - temperatura usuwanego powietrza.
tp - temp. nawiewnego powietrza.
Czyli dobieramy wentylator minimum 52,5m3/h
Ja wybrałem
2x AAB Cooling Silent Force Fan 14 (100m3/h; 8,6db)
Dodatkowo za szafką filtr węglowy własnej produkcji. Foto wstawię na dniach <joint>
Podłoże:
Mieszanka Włókna Kokosowego(30%), Perlitu(20%) i Ziemi Uniwersalnej(50%),1 łyżka stołowaWapna Dolomitowego na 1L ziemi + Keramazyt na dno i górę Doniczki.
Dodam że doniczki Mają wymiary 20/40/14 i planuję tam zasiać AK47 tyle że nie wiem czy automat czy roślinkę bez AF
l:
No a tutaj sam schemat budowy:
Box planuje dodatkowo okleić od środka Matą zagrzejnikową i uszczelnić wszystko sylikonem. A może jednak Koc ratunkowy będzie lepszy???
Z góry dzięki za wszystkie uwagi :spalony:
PS.
Krytyki się nie boję, lepiej dostać z***kę niż uśmiercić Mary Jane..
Jest to mój pierwszy post ale forum znam i czytam już od jakiegoś czasu.
Postanowiłem ostatnio że zbuduję mój pierwszy Box a że jestem raczej perfekcjonistą to nad projektem pracuję już kilka dni :freak:
Przez ostatni czas przeczytałem mnóstwo postów i artykułów na temat upraw jednak w niektórych kwestiach podane wiadomości wzajemnie się wykluczają dlatego też proszę o ewentualne porady i sugestie...
Oto mój plan...
Posiadam wolną szafkę w pokoju o wymiarach: 41/41/90
Powierzchnia w m2: 0.1681 m2 (Zalecane Oświetlenie 8500Lumenów)
Oświetlenie:
HPS 100w
Wentylacja:
Pojemność Boxa w m3: 0,150m3 (Taka objętość to jedna wymiana Powietrza w bioxie)
Ilość ciepła wydzielanego przez lampę: 70W (0,7*100W=70W)
podobno Lampy HPS wydzielają 30%światła i 70% ciepła
Zatem...
Ilość powietrza potrzebna do odprowadzenia ciepła:
V*=(Q*3,6)/(Cp*p*(tu-tn)=(70*3,6)/(1*1,2*(32-28 ))=52,5m3
Gdzie:
Q: - suma mocy do odprowadzenia ciepła - Nie tylko lampa ale też jakieś dziwne wynalazki w boxie(jeśli ktoś ma).
Cp - ciepło właściwe powietrza wynosi 1 kJ/(kg*K)
p - gęstość powietrza w temp, 23 stopni Celsiusza, wynosi: 1,2kg/m3
tu - temperatura usuwanego powietrza.
tp - temp. nawiewnego powietrza.
Czyli dobieramy wentylator minimum 52,5m3/h
Ja wybrałem
2x AAB Cooling Silent Force Fan 14 (100m3/h; 8,6db)
Dodatkowo za szafką filtr węglowy własnej produkcji. Foto wstawię na dniach <joint>
Podłoże:
Mieszanka Włókna Kokosowego(30%), Perlitu(20%) i Ziemi Uniwersalnej(50%),1 łyżka stołowaWapna Dolomitowego na 1L ziemi + Keramazyt na dno i górę Doniczki.
Dodam że doniczki Mają wymiary 20/40/14 i planuję tam zasiać AK47 tyle że nie wiem czy automat czy roślinkę bez AF
No a tutaj sam schemat budowy:

Box planuje dodatkowo okleić od środka Matą zagrzejnikową i uszczelnić wszystko sylikonem. A może jednak Koc ratunkowy będzie lepszy???
Z góry dzięki za wszystkie uwagi :spalony:
PS.
Krytyki się nie boję, lepiej dostać z***kę niż uśmiercić Mary Jane..