• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Projekt GrowBox`-Początkujący Perfekcjonista

Wyszukiwarka Forumowa:

IszJaszar

Member
Buchów
0
Witam ;]
Jest to mój pierwszy post ale forum znam i czytam już od jakiegoś czasu.
Postanowiłem ostatnio że zbuduję mój pierwszy Box a że jestem raczej perfekcjonistą to nad projektem pracuję już kilka dni :freak:
Przez ostatni czas przeczytałem mnóstwo postów i artykułów na temat upraw jednak w niektórych kwestiach podane wiadomości wzajemnie się wykluczają dlatego też proszę o ewentualne porady i sugestie...
Oto mój plan...
Posiadam wolną szafkę w pokoju o wymiarach: 41/41/90

Powierzchnia w m2: 0.1681 m2 (Zalecane Oświetlenie 8500Lumenów)
Oświetlenie:

HPS 100w

Wentylacja:

Pojemność Boxa w m3: 0,150m3 (Taka objętość to jedna wymiana Powietrza w bioxie)
Ilość ciepła wydzielanego przez lampę: 70W (0,7*100W=70W)
podobno Lampy HPS wydzielają 30%światła i 70% ciepła

Zatem...
Ilość powietrza potrzebna do odprowadzenia ciepła:
V*=(Q*3,6)/(Cp*p*(tu-tn)=(70*3,6)/(1*1,2*(32-28 ))=52,5m3
Gdzie:
Q: - suma mocy do odprowadzenia ciepła - Nie tylko lampa ale też jakieś dziwne wynalazki w boxie(jeśli ktoś ma).
Cp - ciepło właściwe powietrza wynosi 1 kJ/(kg*K)
p - gęstość powietrza w temp, 23 stopni Celsiusza, wynosi: 1,2kg/m3
tu - temperatura usuwanego powietrza.
tp - temp. nawiewnego powietrza.
Czyli dobieramy wentylator minimum 52,5m3/h
Ja wybrałem

2x AAB Cooling Silent Force Fan 14 (100m3/h; 8,6db)

Dodatkowo za szafką filtr węglowy własnej produkcji. Foto wstawię na dniach <joint>

Podłoże:

Mieszanka Włókna Kokosowego(30%), Perlitu(20%) i Ziemi Uniwersalnej(50%),1 łyżka stołowaWapna Dolomitowego na 1L ziemi + Keramazyt na dno i górę Doniczki.
Dodam że doniczki Mają wymiary 20/40/14 i planuję tam zasiać AK47 tyle że nie wiem czy automat czy roślinkę bez AF:pl:

No a tutaj sam schemat budowy:

Box planuje dodatkowo okleić od środka Matą zagrzejnikową i uszczelnić wszystko sylikonem. A może jednak Koc ratunkowy będzie lepszy???

Z góry dzięki za wszystkie uwagi :spalony:

PS.
Krytyki się nie boję, lepiej dostać z***kę niż uśmiercić Mary Jane..

IszJaszar

Member
Buchów
0
aha... To co ty chcesz wiedziec O_x?

Tak jak w temacie przyjacielu, Jestem początkujący a to jest dopiero projekt.
największe wątpliwości mam co do Podłoża. Nie wiem też czy kupować Automaty czy zwykłe AK47. czy dwie roślinki poradzą sobie w takich warunkach
no ogólnie czy projekt w ogóle się do czegoś nadaje ;P

biedroneczka

Well-known member
Buchów
2
dlaczego HPS? świetlówki mniej grzeją, będziesz miał więcej miejsca dla roślinek.

ten wzór jest dość skomplikowany i ma jeden poważny błąd - zakłada niezmienność warunków. ale rozumiem, że chodziło o policzenie tak na oko ;)

swoją drogą mógłbyś go trochę "bardziej" wytłumaczyć? np. dlaczego Qx3.6 a nie 4.7? skąd się to 3.6 wzięło? (wybacz, jestem głąbem a mimo wszystko chciałbym zrozumieć).

boxa możesz po prostu pomalować białą farbą matową. nie robiłbym z boxa szczelnego temperaturowo pomieszczenia jeśli na zewnątrz temperatura nie spadałaby poniżej 15 C. niech sobie ciepło też ucieka ścianami.

pojemność cieplna powietrza zależy też od jego wilgotności - tego nie ująłeś we wzorze (ale przecież wzór był do pomierzenia na oko więc jakie to ma znaczenie?)

ważniejsze dla rośliny jeśli chodzi o wentylację, jest dostarczanie CO2. Ważne jest by roślina miała wymienione powietrze w boxie w ciągu 5 minut. ale wentylator 50m3 ma SPORĄ nadwyżkę więc tym bym się nie przejmował. martwi mnie raczej huragan jaki będzie on tam robił ;) polecam z własnego doświadczenia zasilacz z możliwością zmiany napięcia.

pięknie wszystko opisujesz, nie wspomniałeś nic o pomiarach i nawozach - zapomniałeś czy nie pomyślałeś jeszcze o tym? ;)

powodzenia!

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
dwie rosliny dadza rade. ja bym je posadzil w 'skrzynkach balkonowych', takich podluznych - po przeciwnych stronach. pozniej lst wzdluz doniczki. co do doboru nasion - ja bym ci radzil auto na poczatek, zobaczysz co i jak. pozniej zdecydujesz czym chcesz sie bawic ;)

co do podloza - mieszanka, ktora podales wydaje sie byc ok. pamietaj tylko o nawozach - przydadza sie ;)

biedroneczka

Well-known member
Buchów
2
@ogrodnik_bob: na pierwszy raz lepiej nie brać auto. weg trwa 2-4 tygodnie i nie ma zmiłuj jak spie****isz. przy pestkach nieauto możesz pociągnąć wega jeszcze trochę i podratować roślinkę. możesz nawet wrócić do fazy weg z flo jak zajdzie taka potrzeba.

chociaż na takiej powierzchni to i tak bym od razu startował 12/12 żebym nie miał problemu z zamknięciem boxa....

kolegę na pewno czeka LST więc lepiej jak weźmie coś nieautomatycznego - będzie miał kwitnienie wtedy, kiedy będzie chciał.

doniczkę radziłbym czymś przedzielić, żeby rośliny ze sobą nie konkurowały.

IszJaszar

Member
Buchów
0
Biedroneczko. 3,6 to napięcie urządzenia w tym wypadku lampki. szczerze mówiąc to wzór znalazłem gdzieś na necie a obliczenia są jak mówisz " tak na oko" ;)
Farbą nie chce malować bo box robiony jest w mebelku, po prostu nie chciał bym go niszczyć ale jeśli mówisz że nie warto izolować boxa termicznie to użyję koca ratunkowego.
Dlaczego HPS? każdy na forum je zachwalał.. wiem że grzeją dlatego taka wentylacja. wydaje mi się że przy świetlówkach będzie więcej zachodu bo trzeba by było zamontować ich kilka a i barwa światła pozostawia wiele do życzenia.. profesjonalne świetlówki kosztują sporo i się przebarwiają a skąd wiem? jestem zapalonym Akwarystą ;D
Co do wentylatorków to się posłucham i zakupię zasilacz z możliwością zmiany napięcia...
Jeszcze jedno pytanko, zakładać trzeci wentylator wtłaczający powietrze do boxa czy dziura wystarczy ??

Ogrodniku
Też myślałem nad takimi skrzyneczkami ;] nawet znalazłem takie o idealnych wymiarach ;D

---------- Aktualizacja posta 17:17 ---------- Czas poprzedniego posta 17:12 ----------

achh o nawozach jeszcze nie myślałem.. w sumie troszkę czasu jeszcze mam ;P
a pomidory będą rosły w dwóch osobnych doniczkach 20/40/14

---------- Aktualizacja posta 26-08-2012 13:09 ---------- Czas poprzedniego posta 24-08-2012 17:17 ----------

Hej..
Wiem już chyba wszystko. No poza tym czy w boxie nie zrobi mi się piekarnik...
Jak widzicie na rysunku nad i pod szybką zamierzam zamontować wentylatorki ale po głębszym przemyśleniu sytuacji ten wlot pasywny na dole może nie zdać egzaminu... może dodać tam wiatraczek... lub zostawić dziure a dodać wiatrak mieszający???
co radzicie??
:zjarany:

THE DOCTOR

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Dlaczego HPS? każdy na forum je zachwalał.. wiem że grzeją dlatego taka wentylacja. wydaje mi się że przy świetlówkach będzie więcej zachodu bo trzeba by było zamontować ich kilka a i barwa światła pozostawia wiele do życzenia.. profesjonalne świetlówki kosztują sporo i się przebarwiają a skąd wiem? jestem zapalonym Akwarystą ;D

---------- Aktualizacja posta 26-08-2012 13:09 ---------- Czas poprzedniego posta 24-08-2012 17:17 ----------

Hej..
Wiem już chyba wszystko. No poza tym czy w boxie nie zrobi mi się piekarnik...

:zjarany:
witam tez jestem perfekcjonista (moze nie do konca) :silent: ale dla roslin chcialem i chce jak najlepiej i powiem ci ze nie wszyscy zachwalaja HPS jest tu paru ludzi ktorzy maja odmienne zdanie na ten temat <lol>

nie wiem czy widziales jaki kolwiek z moich postow (tylko ostatnio w LED tematach siedze) ale poczytaj i zobaczysz ze HPS to w cale taki extra nie jest nie bede ci tu teraz wszystkiego pisal bo jak cie to zainteresuje to duzo na ten temat znajdziesz tutaj
podoba mi sie twoja pomyslowosc i widze ze chcesz jak najlepsze warunki zapewnic podczas uprawy- bravo jestem z toba :yeahh:
zastanow sie nad oswietleniem LED i na twoja powierzchnie to w cale majatek nie bedzie kosztowac widze ze glowe na karku masz wiec czemu nie pokombinowac? jak piszesz piekarnik itd ja nie wiem doswiadczenia nie mam z hps ale pewnie walka z temperatura ci czeka jak wiesz 70% ciepla tak co powiesz na okolo 10% i 90% swiatla i to w dodatku najbardziej przyblizonego do potrzeb panienek w akwarystyce uzywane do rafy juz sa od dluzszego czasu panele LED poczytaj to te same swiatlo tylko inna kompozycja itd
jak zaiteresujesz sie tematem i sie zdecydujesz to jest tu nas paru co ci z checia pomoze <lol>

powodzenia bede kibicowal bo podoba mi sie twoje podejscie do sprawy<wodna>

z fartem do :harvest:

IszJaszar

Member
Buchów
0
tyle że LEDy są strasznie drogie ;/ mnie niestety na nie nie stać ;/

---------- Aktualizacja posta 21:30 ---------- Czas poprzedniego posta 10:58 ----------

A gdybym dał HPS 150w i ogarną temperaturę to nie popaliło by mi plantów? No i czy wiele by to zmieniło. tj. plon, czas dojrzewania<peace>

co do wentylacji..
Nad szybą dam Wiatraczek wyciągający i wlot pasywny
Pod szybą wentylator wyciągający, wiatraczek mieszający a na dole następny wentylator tym razem wtłaczający który załączę dopiero wtedy gdy stwierdzę że pozostałe wiatraki nie dają rady... wszystkie wiatraczki 14 cm 100m3/h

easyryder1

Well-known member
Buchów
0
tyle że LEDy są strasznie drogie ;/ mnie niestety na nie nie stać ;/

---------- Aktualizacja posta 21:30 ---------- Czas poprzedniego posta 10:58 ----------

A gdybym dał HPS 150w i ogarną temperaturę to nie popaliło by mi plantów? No i czy wiele by to zmieniło. tj. plon, czas dojrzewania<peace>

co do wentylacji..
Nad szybą dam Wiatraczek wyciągający i wlot pasywny
Pod szybą wentylator wyciągający, wiatraczek mieszający a na dole następny wentylator tym razem wtłaczający który załączę dopiero wtedy gdy stwierdzę że pozostałe wiatraki nie dają rady... wszystkie wiatraczki 14 cm 100m3/h

wal HPS a zobaczysz jakie sa różnice w plonach, przejzyj forum i zobacz na relki z uzyciem hps , cfl=ek , led, itp, Tak jak przedmówca pisał- zdania sa podzielone,

---------- Aktualizacja posta 21:47 ---------- Czas poprzedniego posta 21:43 ----------

witam tez jestem perfekcjonista (moze nie do konca) :silent: ale dla roslin chcialem i chce jak najlepiej i powiem ci ze nie wszyscy zachwalaja HPS jest tu paru ludzi ktorzy maja odmienne zdanie na ten temat <lol>

nie wiem czy widziales jaki kolwiek z moich postow (tylko ostatnio w LED tematach siedze) ale poczytaj i zobaczysz ze HPS to w cale taki extra nie jest nie bede ci tu teraz wszystkiego pisal bo jak cie to zainteresuje to duzo na ten temat znajdziesz tutaj
podoba mi sie twoja pomyslowosc i widze ze chcesz jak najlepsze warunki zapewnic podczas uprawy- bravo jestem z toba :yeahh:
zastanow sie nad oswietleniem LED i na twoja powierzchnie to w cale majatek nie bedzie kosztowac widze ze glowe na karku masz wiec czemu nie pokombinowac? jak piszesz piekarnik itd ja nie wiem doswiadczenia nie mam z hps ale pewnie walka z temperatura ci czeka jak wiesz 70% ciepla tak co powiesz na okolo 10% i 90% swiatla i to w dodatku najbardziej przyblizonego do potrzeb panienek w akwarystyce uzywane do rafy juz sa od dluzszego czasu panele LED poczytaj to te same swiatlo tylko inna kompozycja itd
jak zaiteresujesz sie tematem i sie zdecydujesz to jest tu nas paru co ci z checia pomoze <lol>

powodzenia bede kibicowal bo podoba mi sie twoje podejscie do sprawy<wodna>

z fartem do :harvest:

Kolego a kombinowałeś led + cfl 200w? , chcę tak zrobic ale nie wiem jak ułożyć cfl-ki gdyż led bedzie zamontowany centralnie

Ofy

Well-known member
Buchów
0
IszJaszar, Podoba mi się Twoje podejście do tematu :) Widzę, że chcesz się dobrze przygotować i wróżę Ci szybki sukces :) Ale do rzeczy...
Twoje obliczenia są trochę niedokładne, ale mniejsza z tym, według mnie są po prostu zbędne. Dla niewielkich mocy oświetlenia (do ~~200W), zakłada się 1m^3 wentylatora na każdy 1W światła. Takie założenie się sprawdza więc tego się trzymaj :) Poza tym z tego co pamiętam HPS zamienia 21% energii w światło a nie 30%, ale mniejsza z tym, to i tak o wiele więcej niż CFL. A te wentylatorki które podałeś za hu*a nie mają 100m^3/h w praktyce xD Ale to nie szkodzi, według mnie są ok.
Uprawiałem kiedyś w boxie 38x39x72 pod oświetleniem kombinowanym (70W HPS i 23W CFL) i dwa mniejsze (8cm) wentylatorki na zmniejszonych obrotach + szyba dały spokojnie radę. Więc jako że masz większego boxa oraz większe i wydajniejsze wentyle, temperatura powinna być w porządku :)
Projekt wygląda mądrze, HPS to dobry wybór, również rozmieszczenie wentylatorów jest ok. Wlot pasywny spokojnie da radę. Jak będziesz kupował zasilacz, zwróć uwagę na jego wydajność prądową, szczególnie przy zasilaczach z regulowanym napięciem. Do tych wentylatorków (2szt.) powinno być minimum 500mA a najlepiej kupić sobie jeszcze mocniejszy w razie czego (np.1200mA).
Do obłożenia boxa użyj mylaru lub chociażby folii aluminiowej, koc ratunkowy jest kiepski do tego.
Z HPSem 150W lepiej już nie kombinuj, wtedy to dopiero będzie piekarnik, musiałbyś mieć większego boxa. 100W to i tak już niezła grzałka.
A roślinki oczywiście bez AF, tak jak biedronka napisał, szczególnie na pierwszy raz. Według mnie w normalnych odmianach jest większy potencjał i według wielu są mocniejsze od AF.
Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

P.S. THE DOCTOR, led to jednak jest spory wydatek nawet jeśli się robi samemu. Niemniej przewyższają one wszystkie inne źródła światła i zyskują coraz większą popularność :) Sam gdybym miał kasę to bym se od***ał taki panelik że by wam szczęka opadła, no ale cóż, nie stać mnie. A w takich budżetowych konstrukcjach HPS sprawdzi się całkiem nieźle i wychodzi najlepiej w stosunku jakości do ceny.

IszJaszar

Member
Buchów
0
Ach Ohh!!! Ofy i o to mi chodziło ;]
dzięki wszystkim za info w niedługim czasie się odezwę by się pochwalić domkiem dla moich lalek <peace>

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
chwila, chwila - folia aluminiowa to najgorszy material ze wszystkich podanych w tym temacie. mylar - biala farba - koc ratunkowy - folia aluminiowa. w takiej kolejnosci rozwaz material rozpraszajacy swiatlo.

IszJaszar

Member
Buchów
0
No to będzie mylar bo moje dziewczynki muszą mieć wszystko co najlepsze :pr:
A do Elektryków/elektroników..
Taki zasilacz będzie dobry link

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół