akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Projekt SZAFA opcja BIEDA

Wyszukiwarka Forumowa:

sawant

Well-known member
Buchów
374
Na wstepie pragne zaznaczyc ze, wieksza krytyka nie ma tutaj sensu poniewaz zaduzo nie mam jak zmienic, jest to mozna powiedziec moj pierwszy taki projekt.
Chcialbym tu zaczerpywac waszej opini oraz porad, a wiec zaczynamy :) oczywiscie bede relacjonowal moje "wzloty" i "upadki" z projektem :D

Planuje 16 godzin slonca , jutro pod wieczor pestki przekladam z wody do ziemi :)

LampaUV

Well-known member
Buchów
1,223
Zdejmij sobie te plastiki z zarowek kombinerkami/szczypcami zgniatasz i powoli odchodzi albo przebijasz srubokretem i ruszasz dol gora.

Fruvita

Well-known member
Buchów
1,177
Odznaki
3
Jak zapoda 40-45 DLI (~15 kiełkowanie, 20-30 wczesny weg) za te 16 godzin to wystarczy.

Jak wygląda wentylacja ?

sawant

Well-known member
Buchów
374
UP 1

Zarowki oskorowalem :) dzieki za porade, piwo sie nalezy :)

Pestki zaczely kielkowac posadzone Dzis o 12 . 00 !

Wentylacja 1 filt weglowy do jakiejs kuchenki na dnie pomiedzy doniczkami - jak "kibel" , 2 filt nad zarowkami u gory szafy srednica 130 MM

up1.jpg

JazdaJazda

Well-known member
Buchów
2,239
Na ten moment to filtry węglowe są zbędne :) szkoda teraz ich tam trzymać żeby nie potrzebnie łapały wilgoć

sawant

Well-known member
Buchów
374
ja ta szafe w pokoju mam :D odmiany dobralem zeby pachnialy bardziej cytrusowo niz skunem , a filtry zakleilem na sylikon tak ze, moga tam byc :)

BTW co do nasloneczniania to jak mowicie zeby swiecic 18 godzin to bede swiecil 18 ... narazie musze wzejsc kielki :)

Zielone krainy

Well-known member
Buchów
1,505
Odznaki
4
ja ta szafe w pokoju mam :D odmiany dobralem zeby pachnialy bardziej cytrusowo niz skunem , a filtry zakleilem na sylikon tak ze, moga tam byc :)

BTW co do nasloneczniania to jak mowicie zeby swiecic 18 godzin to bede swiecil 18 ... narazie musze wzejsc kielki :)
Nie masz w tym wypadku wentylacji, jak jej nie zrobisz to ten projekt nie wypali choćby z racji pleśni, jaka wyjdzie na kwitnieniu, jak w tej szafce nie będziesz miał odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Musisz mieć otwór wlotowy i wylotowy, wlotowy może być pasywny, a wylotowy z wentylatorem kanałowym adekwatnym do twojej powierzchni uprawnej, jaki będzie wyciągał powietrze na zewnątrz. Do tego przydałby się mieszak do środka, jaki będzie mieszał powietrze w szafce.

sawant

Well-known member
Buchów
374
Nie masz w tym wypadku wentylacji, jak jej nie zrobisz to ten projekt nie wypali choćby z racji pleśni, jaka wyjdzie na kwitnieniu, jak w tej szafce nie będziesz miał odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Musisz mieć otwór wlotowy i wylotowy, wlotowy może być pasywny, a wylotowy z wentylatorem kanałowym adekwatnym do twojej powierzchni uprawnej, jaki będzie wyciągał powietrze na zewnątrz. Do tego przydałby się mieszak do środka, jaki będzie mieszał powietrze w szafce.
Szafe otworze z wiatraka dmuchne ... ja jestem optymista to opcja bieda ... nasiona drozsze niz te zarowki i wszystko :) wiatrak poszukam jakis co bedzie do srtodka ale to najpierw przelew musze dostac bo zyjemy w polsce i tak to dziala a nie inaczej ze jak sie ma akwarium to czasem na rybki braknie ;)

"Do tego przydałby się mieszak do środka, jaki będzie mieszał powietrze w szafce."

no to by nie bylo glupie wiatrak postawie w kacie i niech sobie kreci ... btw to jest szafa na ubrania taka na 2m wzrostu , wlot jest na dole a wylot na gorze ... z tym wiatrakiem do wylotu to koszt na biede 50 zlotych na wentylator lazienkowy :) zrobi sie w swoim czasie :)

Bedzie dobrze :)

up2.jpg

no i przy okazji takie mam nawozy ..

up3.jpg

Ostatnia edycja:

Zielone krainy

Well-known member
Buchów
1,505
Odznaki
4
Szafe otworze z wiatraka dmuchne ... ja jestem optymista to opcja bieda ... nasiona drozsze niz te zarowki i wszystko :) wiatrak poszukam jakis co bedzie do srtodka ale to najpierw przelew musze dostac bo zyjemy w polsce i tak to dziala a nie inaczej ze jak sie ma akwarium to czasem na rybki braknie ;)
Oczywiście zrobisz, jak chcesz, ale sam się przekonasz, że to nie wypali, bo nie ma prawa. Pleśń to przekleństwo fazy kwitnienia, na wegu spokojnie dasz radę, ale przyjdzie kwitnienie i na początku też nie będzie problemu, ale zrobi sie faza zaawansowana i wejdzie pleśń w topy, bo bez odpowiedniej cyrkulacji powietrza nie uchronisz topów przed pleśnią, a jak je zainfekuje pleśń to pozostanie wyrzucić topy do śmieci.

Zielone krainy

Well-known member
Buchów
1,505
Odznaki
4
Dodam, że przy opcji bieda, to znajdź jakiegoś ziomka jaki ma otwornice do wiertarki, to kosztuje 20-30 zeta, ale jak opcja bieda to trudno trzeba pożyczać, a nie kupować i przewierć sobie tylną ścianę. Jeden otwór na dole , a drugi otwór po skosie na górze, jak będziesz miał pieniądze to dokupisz sobie na kwitnieniu wentylator kanałowy i zainstalujesz go na górze , by wyciągał powietrze z szafki.

sawant

Well-known member
Buchów
374
na gorze jest filtr to ma fi 125 ...wentylstor fi 120 50 zeta na alegro ... do filtra spasuje , zaloze jeszcze kolanko 90 stopni do wiatraka i bedzie ssalo z dolu szparami kolo zarowek do gory kat 90 stopni wentylator wylot przez filt weglowy ... inaczej tego nie widze , a w razie czego to tak jak mowie :) mam to w pokoju :) postawie wiatrak pokojowy i bedzie do szafy dmuchal ... nie widze w tym problemu zeby szafe otworzyc na godzinke czt 2 dziennie :)
to nie jest duzy koszt

jeszcze przed nowym rokiem projekt zupgraduje :)

szkoda troche ze wczesniej nie pomyslalem zeby otwornica ... mam otwornice :) wywiercic miedzy zarowkami otwory , bedzie lepiej wilgoc do gory szla ... moze jutro poprawie , jutro ide po programator zanim to zaczelo rosnac ... ten ze zdjecia niby jak nowy ale cos z nim nie tak jest, no i siatke zrobie ... mam przygotowane sznurek wedzarniczy mocny i na rame drewienka .

Pytanie: Jakie duze oczka zrobic w siatce ?

No i jutro robie pierwsza poprawke: po browarku za porady dla wszystkich, jak wspominalem jest to moj pierwszy taki projekt robie go po taniosci bo fundusz mam ograniczony i w razie niepowodzenia mniej plnow wtopie

1 Dziury kolo zarowek - modernizacja
2 siatka na przyszlosc - pytanie jakie oczka ? mysle zrobic 10 cm
3 przed koncem roku dokupie kolanko i ten wentylator lazienkowy

Narazie jest moment ktory zawsze mnie stresuje wrzucilem otwarte namoczone nasiona do ziemi ... kielek dopiero zaczal wychodzic , uwazam ze jest to najbezpieczniejszy sposob bo nie uszkodzisz kielka itd ... ale czekam jak ojciec na porodowce az wyjda ... za 3 dni mysle ze sie pokaza to pierwsze poprawki mozna wykonac bo faktycznie woda paruje i wilgotno az zabardzo, jak zrobie przelot miedzy zarowkami to powinno byc lepiej ... wtedy sila rzeczy gorny filter bedzie pracowal i powietrze bedzie wychodzic a filter to dobrze imoo bo mi nie zagrzybieje sciana :)

Jak by to ujac ... jestem podrajcowany projektem ;)

Ostatnia edycja:

BetonowyDaniel

Edward A. Murphy
Buchów
10,349
Odznaki
12
Jak by to ujac ... jestem podrajcowany projektem ;)
I dlatego słuchaj kurde rad bo zakończysz to kubłem zimnej wody na głowę i zmarnowanym czasem a nie zbiorami.

Jeżeli to ma być relacja to zacznij ją porządnie i w dobrym dziale. Opisz dokładnie co masz i wrzucaj normalnie zdjęcia.

BBCode full wrzucaj a nie te małe pizdki w które trzeba klikać.

Fajnie, że masz 2 nawozy które mają taką samą funkcję.

Fruvita

Well-known member
Buchów
1,177
Odznaki
3
Opcja bieda to będzie jak ktoś wyczuje zapach, a dojdzie do tego na pewno
nie widze w tym problemu zeby szafe otworzyc na godzinke czt 2 dziennie :)
Zapach nie jest problemem ?
PS, jaki dokładnie filtr węglowy masz?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół