akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Projekt Ziemia - test gleby na 8 klonach [0,64m2 / 300W]

Wyszukiwarka Forumowa:

Maria Magdalena

Active member
Buchów
166
11.11.2025 r.​
DZIEŃ 45
UKORZENIANIE - 13 dni
WEGETACJA - dzień 32
KWITNIENIE
27.09 - 09.10​
10.10 - w trakcie​
--- jeszcze nie dotyczy ---​

Cześć Forum!

Wszystkie ładnie odbiły.
Niedawno zostały podlane. Dostały grubo ponad 200ml na głowe. Przygotowałam im 2,4l wody o PH 6.2 i EC 500uS, następnie obficie spryskałam ziemie opryskiwaczem, odczekałam kilkanaście minut i każda dostała w dwóch turach po 120 i 100 ml pożywki. Dodałam tylko CalMag (2ml / 2.4l) oraz BioGrow (1ml / 2.4l). Utrzymuje im stabilne warunki - wysoką wilgotność 65-70%, temperatura pomiędzy 23-27C.

Wycięłam wyszuszone liście, pozostałe uszkodzone przycięłam zamiast wycinać całkowicie.
Poprawiłam trening na każdej. W jednej Biscotti Mintz (bodajże #4) podczas naginania ułamał mi się jeden z dwóch głównych szczytów po toppingu. Zdaża się, mogłam być ostrożniejsza.

Zamiast go wiązać taśmą (pewnie by się zrosło, nie pierwszy i nie ostatnie pęknięcie ;)) odciąłam go i postanowiłam ukorzenić.

Później podczas wycinania dolnych odrostów trafił mi się jeszcze jeden ładny z Blue Zushi, więc postanowiłam jego też ukorzenić.

Jak się przyjmą, to będę mieć albo dwie matki, albo dwie małe pociechy do eksperymentów.
Jeśli się przyjmą, to spróbuję na początek ich nie zasuszyć :-D.
Zdjęć klonów nie robiłam, może czasami wystąpią gościnnie w tym temacie. :)

Tak prezentują się dziewczyny z osobna w 32 dniu:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Pozdrawiam i do następnego razu! :)
Edit:
Jakby ktoś był zainteresowany, to tak się mają rośliny, z których były pobierane te klony, na ostatniej prostej:
Mój post w odpowiednim wątku :)

Ostatnia edycja:

Maria Magdalena

Active member
Buchów
166
13.11.2025 r.​
DZIEŃ 47
Tydzień 4​
UKORZENIANIE - 13 dni
WEGETACJA - dzień 34
KWITNIENIE
27.09 - 09.10​
10.10 - w trakcie​
--- jeszcze nie dotyczy ---​

Cześć Forum!

Dziś kolejne podlewanie. Nie robiłam zdjęć z przygotowania pożywki, bo pokazywałam to już wcześniej. Nie ma w tym żadnej filozofii, a nikt nie zgłaszał uwag, więc od teraz będę tylko podawać, co i w jakich dawkach stosuję. Nie ma sensu zaśmiecać forumowej galerii, i tak staram się robić kolaże dla oszczędzania miejsca.

Tak się prezentowały przed:
grupowe_przed_podlewaniem.jpg

Dzisiejszy przepis na sok z gumijagód:
-----------------------------------------
1. Odstana woda EC 80uS, 22'C - 3 litry.
2. CalMag od GT - 3ml (1ml/l) -> 670uS
3. FishMix - 6ml (2ml/l) -> 1.1 mS
4. Bloom -> 3ml (1ml/l) -> 1.3 mS
5. TopMax -> 3ml (1ml/l) -> 1366 uS
(nie zmienił EC, następnym razem sprawdzę z ciekawości PH jak będę pamiętała)
6. Alg-a-Mic - około 6ml (2ml/l) -> 1480 uS
(lałam na oko z butelki, bo ten się ciężko dawkuje)
7. BioHeaven - 6ml (2ml/l) -> 1660 uS
8. Acti-Vera - 6ml (2ml/l) -> 1720 uS czyli 1.7mS
PH: podniesione z 5.0 do 6.2 (ostateczne EC z 3ml bio up podskoczyło do 1.8mS)
[aż skalibrowałam dwa mierniki dla pewności bo nie wierzyłam, że takie niskie PH]

Przedwczoraj dostały także oprysk z Leaf Coat.
Pewnie zaraz dostanę ochrzan że po co tyle nawozów, ale ostatnio dastałam ochrzan, że wysuszone i wygłodzone to reaguje.

Następne podlewanie 15.11 albo 16.11, nie będę robiła aktualizacji relki, więc zapytam już teraz:

sama woda z CalMag czy dawać też jakieś nawozy?
Jak tak to jakich i ile?
Intuicja mi mówi, że następnym razem sama woda z CalMagiem od Biobizz, EC 300-400uS, PH 6.2

Dodatkowo, wydaje mi się, że znów wychodzą niedobory azotu oraz calmagu:

niedobor.jpg

więc kierowałam się wskazówkami z hemp_pl:

dawkowanie.jpg

Na początku spryskałam je obficie opryskiwaczem i odczekałam,
w międzyczasie wszystkie miały sesje zdjęciową.
Czemu nie wpadłam wcześniej na robienie zdjęć w boxie przy takim dobrym oświetleniu, to nie wiem

Każda dostała najpierw solidny oprysk (ok. 80ml), następnie dostały po 150ml na głowę w drugiej turze i w trzeciej podlałam #6 do runoffu, a pozostałą wodę rozlałam równo pomiędzy pozostałe 7 dziewczynek. Ostatecznie każda dostała około 300ml czyli 30% objetości donicy. Canny były wyraźnie lżejsze od Terra Matter.

Miałam zamiar podlać je resztą wody aż do runoffu i go zmierzyć, ale po podlaniu do runoffu koleżanki #6 zorientowałam się, że wody starczy mi max na jedną przy tej ilości pożywki, więc ostatecznie odpuściłam. #6 miała PH 6.5, EC 1.9

Dzisiejsze zdjęcia, kolejno od 1-8 + grupowe w domku po podlewaniu.

1_kwiat.jpg
2_kwiat.jpg
3_kwiat.jpg
4_kwiat.jpg
5_kwiat.jpg
6_kwiat.jpg
7_kwiat.jpg
8_kwiat.jpg

Lampy bez zmian:
YXO w 50x50x140 - 45cm nad roślinami (Blue Zushi), 55W, włączone veg + bloom, UV nie używam w ogóle
YXO_BZ.jpg

SF1000 w 60x40x120 - 40cm nad roślinami (Biscotti Mintz), 60% ~ 55-60W
BM_SF.jpg

Temp w obu boxach w dzień 26-27C, w nocy 20-22C
Wilgotność powyżej 65, celuje w granice 70-75% - wiem, że ciut za wysoko,
ale niech mają ciepełko i wilgoć?

W przyszłym tygodniu planuje kolejny i ostatni topping, i wtedy też zacznę schodzić z wilgotnością powoli.

Do następnego!

Maria Magdalena

Active member
Buchów
166
Stan na dzień 25.11.2025 dla podomności na filmiku:

Proszę moderatora o przeniesienie do działu niedokończone fotorelacje upraw. :-(.

Miałam trochę zawirowań końcem roku i psychika też trochę nie wytrzymałą, z małego małego hobby, nie zauważyłam nawet kiedy zrobiło się sumarycznie 22 doniczki licząc klony, te maluchy z Projektu Ziemia oraz kwitnący box 80x80...
Jak stanęłam z boku, to pomyślałam, że chyba mnie trochę poniosło...
Box 80x80 (de facto z matkami klonów z tego projektu) doprowadziłam do końca, wysuszyłam, wycurowałam (chociaż nie tak długo jak bym chciała) i spaliłam. Było całkiem spoko, z dużego boxa wyszło łącznie ~170g suchych kwiatów, jakieś 45+g trymu (juz nie pamietam).
Czesc przerobilam na babeczki (były dobre ale wg. mnie słabe, taki microdosing xP), czesc na brownie - to mi nie wyszło kompletnie.

Zdjęć wysuszonego materiału nie mam, dlatego relka do niedokończonych (chociaż te matki i tak nie brały udziału w fotorelacji).

Przez te dwa miesiące poukładałam sobie wszystko co potrzebowałam, zmieniło się też trochę prawo od 1 stycznia więć w głowie będzie już luz.
Planuję rozpocząć nową fotorelkę i tym razem doprowadzić ją do końca. Szczegóły w nowym temacie.

Co do klonów, to nie będę już tak wariowała, może chłopak będzie chciał, to sobie pobierze w przyszłości po jednym klonie na swój limit. Jeszcze muszę przemyśleć, żeby nie okazało się później jak z projektem Ziemia, że początkowa radość przerodziła się w ostateczny stres :)

Wiem już jednak, że nie wytrzymam tylko z trzema kwiatami, dlatego myślę nad zakupieniem nasion CBD z katalogu UE - upewniałam się, i mogę mieć legalnie te 3 krzaki, a CBD podchodzi pod osobne limity i do 100m2 nie muszę nawet tego nigdzie zgłaszać. W razie ew. kontroli i wątpliwości jedynie bym je pewnie straciła i wysłaliby próbki na badania, ale też limit mamy 1% a nie 0,3% jak w większośći UE.
Oczywiscie nie przewiduje zadnych takich niemilych doswiadczen, ale lepiej bedzie sie prowadzić nowa relke ze 'spokojna' glowa.

Także myślę, że nie ma co szaleć, zaplecze mam dobre, przepisy po swojej stronie, teraz zostało mi tylko dbać i się uczyć! :)

Layer1

Ad augusta per angusta
Weteran
Buchów
2,269
Odznaki
5
Wygląda to jak prawdziwe laboratorium do produkcji marihuany 🧐
A raczej wyglądało, szkoda ale pozdro

PiekneChwile

Well-known member
Buchów
94
Jak tam ?
Już udało się poskładać do kupy ?
Jeśli będziesz kiedyś chciała coś potestować, ja bardzo ciekawy jestem naszej Polskiej produkcji, np:
Ziemia z biohumusem z Ekagro, cenowo też są bajeranckie opcje.

Beasto

Ujarany cały dzień
Weteran
Buchów
13,856
Odznaki
10
Za jakoś dwa miesiące planuję wziąć Ekargo w wersji do wysiewu. Dżdżownice mają porządne xD

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół