nasiona marihuany

Proszę o pomoc w diagnozie niedoborów

Wyszukiwarka Forumowa:

pigeon 81

Active member
Buchów
0
Witam,
Panowie to moje pierwsze podejście z uprawą .
Wszystkie kraki na jednym spocie w tej samej ziemi i podlewane tymi samymi nawozami.
Na weg używałem biohumusa teraz juz drugie podlewanie planton K bo krzki zaczeły kwitnąć.
Jeden z krzaków zaczą chorować , jest to Big bang.
Jak pomóc ?? Prosze o pomoc bo jak narazie nikt nie maił ochoty wogóle na tym forum cokolwiek mi napisac na moje pytania.
Dziękuję <joint>

DSC_0106.jpg

DSC_0105%7E0.jpg

i zdjęcie z zeszłego tygodnia :

DSC_0104.jpg

sory pomyliłem działy.
Proszę o przeniesenie do odpowiedniego działu

RośnijMaleńka

Active member
Buchów
0
Kolego, to nie jest niedobór tylko przenawożenie :) Lejesz za dużo "planton K" który zawiera dużo potasu i te popalone liście są właśnie efektem za dużej ilości potasu. Moja rada jest taka, żebyś póki co zmniejszył dawkę nawozu i wszystko zacznie wracać do normy :)

pigeon 81

Active member
Buchów
0
tylko zaczeło sie to jeszcze przed podlewaniem plantonem k .
ale podsypywałem rośliny KNO3 i symfonią złotą.
Choc z innymi krzakami robiłem to samo a tylko ta jedna tak wygląda.
hmm będe ją teraz podewał samą wodą przez 2 tygodnie zobaczymy.

RośnijMaleńka

Active member
Buchów
0
KNO3 - to azotan potasu modelu :p Co do diagnozy to nie mogę się mylić, bo kilka razy już przechodziłem przez niedobory, przenawożenia itp itd :) Dlaczego tylko na jednej pokazało się przenawożenie? Ponieważ są różne odmiany i nie wszystkie potrzebują tego samego w tych samych proporcjach, czasami ma znaczenie chłonność podłoża która może zmieniać się co kawałek itd. Teraz podlej małą samą wodą a przy następnym podlewaniu dodaj "planton K" zgodnie z ulotką ;)

Kwiatek_Ban

Well-known member
Buchów
0
KNO3 - to azotan potasu modelu :p Co do diagnozy to nie mogę się mylić, bo kilka razy już przechodziłem przez niedobory, przenawożenia itp itd :) Dlaczego tylko na jednej pokazało się przenawożenie? Ponieważ są różne odmiany i nie wszystkie potrzebują tego samego w tych samych proporcjach, czasami ma znaczenie chłonność podłoża która może zmieniać się co kawałek itd. Teraz podlej małą samą wodą a przy następnym podlewaniu dodaj "planton K" zgodnie z ulotką ;)

Z całą pewnością mylisz się kolego. Poszykaj na forum, tam coś jest o przedawkowaniu. Ogólnie rzecz biorąc przedawkowanie N, P lub K skutkuje ciemnozielonymi liściami. Ciemna zieleń często przybiera niebieskawy albo purpurowy odcień. Na liściach nie ma żadnych plam. Liście są w jednolitym kolorze. Najprościej zrób sobie kolego klona, przedaw. go i sam zobaczysz jak to wygląda.

Co do zdjęć to te kropki na liściach to niedobór fosforu, jasnozielone liście to niedobór azotu i w ogóle wszystkiego niedobór. Zacznij ją karmić gdyż ona głoduje.

StonedDriver211

Well-known member
Buchów
0
Przyblokowany wapń,magnez i jeszcze coś z pierw rzadkich przez nadmiar PK.Dodaj nawóz z mikro elementamim, polecam z Canny trace mix.

RośnijMaleńka

Active member
Buchów
0
KwiatekBan - Mam już kilka out-ów za sobą, nauczyłem się rozpoznawać przenawożenia czy niedobory i je skutecznie zwalczać, to, że konto na forum mam od niedawna nie znaczy, że możesz podważać prawidłową oceną i pisać głupoty. Jak się nie znasz i jesteś początkujący to nie wprowadzaj nam kolegi w błąd. Dolnym partiom tzn zauważyłem, że na jednym liściu może i pokazuje słaby niedobór azotu, ale to nie klęska. Kwiatek ma za dużo potasu (od samego początku go za dużo dostawał), pigeon 81 zmniejsz dawkę nawozu o połowę i po 10 dniach wrzuć fotki na forum i napiszę czy deficyt postępuje! KwiatekBen widzę, że chciałeś zabłysnąć wiedzą, ale niestety nie wyszło może i masz jakieś pojęcie, ale masz też lekcje do odrobienia. Bless

---------- Aktualizacja posta 10:22 ---------- Czas poprzedniego posta 10:20 ----------

Liście mocno zniszczone możesz obciąć, bo nie wrócą do swojego pierwotnego stanu :)

pigeon 81

Active member
Buchów
0
ok za 10 dni wrzóce zdjecia i ten krzak będzie dostawał minimalną ilość nawozu.

pigeon 81

Active member
Buchów
0
hej ,
Z moim plantem już wszstko ok.
Zrobiłem flusha i ruszył jak z bata.
maiała 120 cm teraz ma jakieś 190 ( jest wyższa odemnie ) :spalony:

Teraz mam jeszcze jedno pytanko

Kupiłem takie nawozy dla moich panienek.

GHE flora bloom
GHE flora macro
Plagron pk 13/14

Jak je dawkować do gleby jak mieszać czy podawać na raz w jednej butli czy osobno co ile itp.
To moja pierwsza uprawa więc sie uczę :zjarany:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół