nasiona marihuany

Prosze o pomoc i Rade

• Autor wątku superadamcio
  • Data rozpoczęcia
Wyszukiwarka Forumowa:
S

superadamcio

Guest
Witam wszystkich to mój pierwszy Post na tym forum,szukając informacji tu trafiłem,
bo niby wszystko juz wiem to co pisali szczegółowo o chorobach itp,
Ale jeśli sie wszystko robi tak jak ma być nie powino sie dziać nic ale jednak sie dzieje!!!
Zdjecia zrobione telefonem nie stety:
Oto moja roślinka ma kilka tygodni :
09-12-05_1444.jpg

Od jakiegoś czasu zaczeło sie dzieć coś takiego jak zółkniecie liści na dole rośliny :
09-12-05_1446.jpg

No i robią sie brązowe i końcówki zakęcone :
09-12-05_1447.jpg

nie wiem jaka moze byc przyczyna za duzo nawozu,za mało swiatała za zimno ma wszystkie te opcje są nie mozliwe,myslałem ze roślina przedawkowała ale nie stety chyba nie dlatego prosze o rakąś opinie na ten temat z góry dziekuje
Pozdrawiam

sd

Well-known member
Buchów
20
Widocznie ją przelewasz [cały czas ma zamokro ] i niesądzisz że lepiej se boxa zrobic o tej porze roku ;] bo tak to zbioru żadnego sie niedorobisz

S

superadamcio

Guest
Boxa?? no w dzień stoji na parapecie a jak sie zrobi ciemno to pod lampą jazyniową przez co najmnej 12 godzin moze ma zbyt mokro ale nie wiem,moze są jakeś miarki ogólnie podlewania, podlewam wtedy kiedy nie ma w juz wody w postawku bo tak mi powiedzieli,mysle ze bede musiał wiecej praktycznych info zdobyć mam nadzieje ze tutaj wszystko sie dowiem :D

Laska

Well-known member
Weteran
Buchów
1
ScUn ma racje. Roslina ma za mokro :!: Na zdjeciach widac ze masz błoto ! A podlewac musisz dopiero, jak włozysz palec na 4-5 cm i bedzie sucho. Mialem ten sam problem co ty, ale wymienilem ziemie na nową, z dodatkiem keramzytu i dostosowalem podlewanie. Konopia to nie roślina bagienna - często trawa wokół niej usycha a ona nadal ma sie dobrze.

Aha, jezeli chcesz cokolwiek uzyskac z tej rośliny to pomyśł o boxie (karton, szafa, wyłożone od środka czymś, co odbija światło, z wentylacją i oświetleniem. W dziale growlog pare osob opisało swoje boxy i jak je zrobili) 8)

S

Sed

Guest
Moim zdaniem to nic wielkiego poprostu juz obumieraja stare liscie i nie ma sie czym martwic oczywiscie jesli to dotyczy lisci z dolnej czesci, moze to byc spowodowane tez
nadmiernym podlewaniem więc nie lej tyle wody :mrgreen:

olo

Well-known member
Buchów
0
MIARKA

PEWNIE TWOJA ZIEMIE MOZESZ SPRAWDZIC W BARDZO PROSTY SPOSOB WBIJ DO SAMEGO DNA PATYK DREWNIANY I WYCIAGNIJ I WTEDY BEDZIESZ WIDZIAL CZY ZIEMIA JEST MOKRA ILE I W KTORYM MIEJSCY ( patyk wbijac nie za blisko rosliny ) dziala idealnie
jak nie to wes sobie doniczke z sucha ziemia i z mokra i sobie je porownaj i zapamientaj ich ciezar :D :D :D aha no i zmien lampe

growmen

Well-known member
Buchów
0
Moim zdanie roslinka wygląda bardzo dobrze górne partie liści wyglądają na zdrowe i w dobrej kondycji, jedyną rzeczą jaką teraz powinienes zrobic to dobrego boxa bo na parapecie o tej porze roku nic nie wyhodujesz

S

superadamcio

Guest
dziekuje wam wszystkim za rady.przeczytam lektóre na forum :D
Dowiem sie czegoś wiecej i bedzie OK :D
No oczywiście bede mniej juz podlewał bo miałem chyba złe informacje na temat hodowli i nie interesowało by mnie szukanie danych na ten temat gdyby było wszystko ok,wiec dzieki raz jeszcze i dostosuje sie do zaleceń tu oto lekarzy :D

koyot

Well-known member
Weteran
Buchów
1
nom roslinka troche wyciagnieta....jesli chcesz miec z neij jakis plon to daj ja szybko pod swietlowki do jakies szafki, jesli szafka bedzie za mała mozesz roslinke zgiac(lst), albo zrobic boxa z kartonu, mozesz tez ja trzymac dluzej na vegu jesli bedzie to dobra jakas stabilna odmiana to powinna Ci duzo odrostow puszczac, zamiast dochodowania całej tej roslinki do konca mogłbys porobic z niej klony(sadzonki)...napisz na co sie zdecydowałes pozdrawiam

S

superadamcio

Guest
O kurcze Powiem w prost ze o Boxie dopiero usłyszałem na tym forum,nigdzie nie pisali o szafkach boxach Itp, o FIM i LST czytałem juz ale nic nie wiem w praktyce o tym,wolałem nie testować juz na tej roślince bo by mogła mieć zgon totalny,to mój początek hodowli wiec jeszcze nic nie wiem,a ogólnie mam pare prostych pytań które mogą być banalne ale jak juz mówiłem to początek wiec :
Co zrobić z liśćmi które wiedną ?? wycinać,wyrywać,zostawiac szłyszałem te opcje :/
nie wiem która jest prawdziwa,no zdjęcu te liście juz zwiędły poządnie ale te które były zdrowe są nadal,nie podlewam roślinki od 3 dni,zaczeła sie rozrastać na 3 strony,bo dotychczas tylko na 2 czyli nadal zyje i rośnie,druga sprawa jest lampa bo niektórzy mi mówią ze musi byc białe światło np,jażeniówka a znowu drudzy ze leprza znacznie jest normalna energooszczedna żarówka która swieci na zółto bardziej,wiec nie wiem jak jest ale test zrobiłem bo zauważyłem ze roślina podnośi liście topu do góry,czy jak to sie tam nazywa przy energo oszczednej zarówie a przy jażyniówce mniej choć jasniej świeci
Wracająć juz do odpowiedzi nie wiem na co sie zdecyduje prawdopodobnie wykorzystam Akwarium 150L które jest nie uzywane i stoji w piwnicy,
Nada sie takie akwarium??
Acha i ostatnie pytanie co to jest Vegu??
Pozdro dzieki z góry z odpowiedz :D

koyot

Well-known member
Weteran
Buchów
1
superadamcio napisał:
Co zrobić z liśćmi które wiedną

liscie ktore juz definitywnie zwiedły, sa suche...usuwaj...odcinaj nozyczkami do paznokci np....ja tez usuwam koncowki liscia gdy widze ze zaczyna chorowac...

superadamcio napisał:
druga sprawa jest lampa bo niektórzy mi mówią ze musi byc białe światło np,jażeniówka a znowu drudzy ze leprza znacznie jest normalna energooszczedna żarówka która swieci na zółto bardziej,

jarzeniowki nie nadaja sie do uprawy...na jedna rosl potrzebowałbys ok 700w jarzeniowek...a swietlowek ok 70w

superadamcio napisał:
Nada sie takie akwarium??

i tak i nie...musiałbys oblozyc folia alum całosc...napisz jakie sa wymiary tego akwarium...i tak musiałbys dorobic z kartonu drzwi i w nich ewentualnie mozesz zamontowac jakas wentylacje...(komputerowy went 12w np)

superadamcio napisał:
Acha i ostatnie pytanie co to jest Vegu

veg-vegetatywny okres...czyli kiedy roslinka dostaje powyzej 15h swiatla dziennie...przewaznie sie stosuje fotoperiod*(czyli ilosc godzin dnia/nocy...np 12/12 to jest 12 h dnia i 12 h nocy)...fotoperiod na veg to 18/6 czyli 18h dnia i 6 h nocy...
w okresie wegetacyjnym roslinka tylko rosnie...nie ma szans na kwitniecie...

drugi okres to flov- czyli flovering....okres kiedy fotoper jest ustawiony na 12/12 wtedy roslina zaczyna kwitnac...

na twoim miejscu jesli chcesz miec plon, jesli masz warunki, zainwestowałbym w nowe nasionka...choc ta jak najbardziej kontynuj...moze Ci z tego jeszcze piekna kobieta wyjsc :D ...ale na boczku mozesz kombinowac nad nowa uprawa :wink: ...jeszcze akurat bys zdarzył przed outdoorem :twisted:

pozdroo

S

superadamcio

Guest
Moze załatwie sobie Low Raidery,chyba tak bo ktoś tam mi mówił ze dzewka takie załatwi wiec chyba chodziło mu o to,
wymiary tego akwarium bym musiał zmierzyć ale wiem ze jest raczej w prostokoncie,
Jak sadziłem tą rośline nawet nie myślałem ze wyrośnie,bo tylko 2 ziarna wrzuciłem w doniczke i podlałem potem przeczytałem ze to jakiś cud ze wogóle wykiełkowała,
Ogólnie nie mam za dobrych warunków ale cos wymysle dzieki :wink:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół