• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Prosze o pomoc!!!

Wyszukiwarka Forumowa:
N

Norek-thc

Guest
Jestem początkującym hodowcą i mam problem z roślinkami. Liście zaczęły więdnąć i robić się żółte. Co mam zrobić?? Nie wiem co może być przyczyną. Mam pomieszczenie z wentylacja 150m3/h 400 watt HPS. Tylko temp. waha sie miedzy 19-28 stopni Celsjusza. Moze to przez te wahania temperatur??

Laska

Well-known member
Weteran
Buchów
1
temperatura niema nic do rzeczy. Moim zdaniem za duzo podlewasz albo lampa jest za blisko roślin, ale opisz jeszcze jaką masz ziemie, jakie doniczki, jakie nawozy itp.
fajnie by bylo jakbys jeszcze fotke wrzucil :)

S

superadamcio

Guest
No zgadzam sie z tym ze temperatura nie ma nic do rzeczy krytyczna temperatura to chyba koło 10 stopni wtedy występuj jakies problemy z pierwiastkiem potasu czy coś jak dobrze pamiętam,pewnie kolega robi to samo co ja robiłem za duzo wody ona moze miec nawet kilka dni sucho ale jak ma za mokro to odrazu usycha,ja mam jeden nawóz naturalny z odchodów dzownic,rozcięczam z wodą 1:30 i jest ok,zaczne podlewać około 5-10 ml dziennie na bo taka dawka jest wystarczająca dla mojej roslinki 8)

N

Norek-thc

Guest
Nie wiem HPS są gdzieś tak na wysokości 60 cm czyli to nie jest za dużo na pewno. Wydaje mi się że popełniłem głupi błąd przy spryskiwaniu spryskiwaczem spsikałem liście i krople wody ktore na nich pozostały mogły zadziałać jak szkło powiększające stad liście splonęły. Trudno się mówi, na szczęście mam jeszcze troche nasion, które moge wykorzystać. Tym razem jednak zastosuje hydroponike własnego pomysłu ktory mam nadzieje jest dobry> W hydroponice na pewno nie przeleje ani nie uszkodze mojego krzaczka :)))

M

!! mateusz !!

Guest
A gdzie kupiłeś nawóz ??
To też może zależeć od tego !!
Bo jeśli nawóz z ogrodnika to może to wpływać na usychanie liści nawóz z ogrodnika ma jakieś tam dodatkowe bzdety :?

ReSpEcT

N

Norek-thc

Guest
Nie używałem na razie żadnego nawozu. Wogóle one już za bardzo dostały po dupie i wydaje mmi sie ze nie warto ich trzymac. POstanowilem wykielkowac nowe i zadziałac w hydroponice a do niej mam nawoz specjalny ktory kupilem i jest on przeznaczony do hydroponiki. Jest to mieszanka N:p:K nie wiem dojkladnie ale chyba 2:1:2

koyot

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Norek-thc napisał:
Wydaje mi się że popełniłem głupi błąd przy spryskiwaniu spryskiwaczem spsikałem liście i krople wody ktore na nich pozostały mogły zadziałać jak szkło powiększające stad liście splonęły.

witam...zraszanie przy swietle jest bezpieczne w 100%...sam zraszam dwa razy dziennie woda mineralna gazowana przy hps 150...i nie ma zadnych plam ani innych badziewi...

raczej bym szykał przyczyny w ziemi

moze tez to byc zawysoka temp 28 i jaka wilgoc w dzien?...28 to jednak o 3 st jak dla mnie

Laska

Well-known member
Weteran
Buchów
1
28° zawysoka temp ? Jasne ze lepiej by bylo 25°, ale na przyklad ja mam 30° i niewidze zeby cierpialy moje maluskie.
Norek-thc
Hydro to ogólnie nie polecam początkującym rolnikom, ponieważ jest to metoda o wiele trudniejsza. Najpierw nabierz doświadczenia w normalnym soil( nauczysz sie nawozić, dowiesz sie czogo potrzebuje roślina), a pozniej na hydro.
A jak ci w soil`u nie wychodzi to juz wogole hydro odpada
aha, sam nawoz npk, w hydroponice nie starczy :D

Trzymam kciuki, nie poddawaj sie. Ja tez chcialem swoje roslinki wy***ać przez okno, ale na szczescie teraz jest wszystko dobrze i nadrabiam stracony czas. Pozdro[/b]

N

Norek-thc

Guest
Nie zgodze sie ze stwierdzeniem ze hydroponika jest trudniejsza, Gdyz wiele rzeczy w hydro robi sie prosciej. Głównie chodzi o szkodniki, utrzymanie PH na stalym poziomie, no i głowny atut jest taki ze nie trzeba ich podlewac bo one same sie podlewaja. A ja nie moge codziennie jezdzic i podlewac je poniewaz nie pozwala mi na to miejsce w jakim one sie znajduja. A co do tego nawozu to czytalem ze w zupelnosci straczy. Jesli wiesz cos wiecej o nawozach do hydroponiki napisz jakie musze jeszcze dokupic. ten ktory mam jest tutaj http://www.sklep.hydroponika.pl/katalog/pozywka/nawoz_w_plynie/.

chaszczu

Well-known member
Weteran
Buchów
25
a jaki system hydro bedziesz stosowal??
a co do twojego nawozu to radze ci kupic jakis specjialny do konopii, ja mam b'cuzz A&B, a na faze kwitnienia b'cuzz P-K 13-14 i bardzo je sobie chwale
tutaj mozesz kupic http://www.hemp.pl/produkty.php?kat=kat9739135932&p=10
coprawda tych co ja mam juz nie ma, ale sa inne

N

Norek-thc

Guest
Ten system bedzie bardzo prosy. Mam pojemniki o wymiarach 51cm*37cm i doniczki ktore sam, zrobilem tzn. wytopilem w nich otworki i umiescilem w srodku granulat. Nastepnie pudelka okleilem folia z gory tak zeby swiatlo nie dostawalo sie do srodka po czy wyciąłem w folii otwory na doniczki, nalalem do pojemnikow wody i umiescilem w tych otworach w folii doniczki.

[ Dodano: 2005-12-13, 16:38 ]
Co do tych nawozow to nie sa potrzebne. Wystarczy sam nawoz NPK ktory bedzie dostarczal wszystkich potrzebnych roslinie zwiazkow

[ Dodano: 2005-12-15, 00:58 ]
Heheh moje planty odżyły :)))) Będą z nich topy

chaszczu

Well-known member
Weteran
Buchów
25
a masz tam jakis przeplyw wody, albo kamien napowietrzajacy?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół