- Rejestracja
- Kwi 1, 2012
- Postów
- 362
- Buchów
- 1
Witam
Jeśli ktoś przeczytał moje poprzednie poradniki na pewno powinien przeczytać też ten gdyż przechowywanie suszu jest bardzo ważnym elementem, jeśli plony chcemy przechowywać dłużej niż kilka dni, czyli do momentu konsumcji
Zaznaczam że grzyby przed przygotowaniem do przechowywania powinny być idealnie suche.
Najważniejszym elementem, a raczej jednym z najważniejszych w całej uprawie jest posiekanie grybków na małe kawałki, jednak nie można przesadzić.
Powinno wyglądać to mniej więcej tak:
Tak przygotowany susz ważymy (nie musimy tego robić, jednak lepiej wiedzieć ile ma się zapasów )
Teraz bierzemy większy dillpack, rozmiarów takich by pomieścił cały susz, piszemy na nim nazwę odmianki i wsypujemy wszystko. Dillpack mocno ściskamy, by zostało w nim jak najmniej powietrza.
Czyli tak:
Dla pewności zwijamy i wyduszamy powietrze raz jeszcze, czyli tak:
Teraz bierzemy karton który jest zamykany i nie ma żadnych otworów przez które mogłoby wpadać światło, wkładamy do niego Dillpacki.
Na wierzch kładziemy karteczke z nazwą odmiany i ilością suszu być mieć wszystko pod kontrolą, dobrze też na pierwsze kilka dni gdy wkładamy świeże grzyby włożyć torebkę herbaty, poprawia zapach i wyłapie ewentualną wilgoć.
Tak przygotowane grzyby można przechowywać bez straty mocy przez około rok, jednak spadek mocy jest bardzo mały nawet w ciągu 4 lat.
Karton musi stać w suchym i przewiewnym miejscu w temperaturze poniżej 40*C
Tak przygotowane dillpacki mogą trafić także do lodówki jeśli mamy większą ilość i boimy się o stratę mocy, tylko trzeba pamiętać by po wyjęciu z lodówki grzyby rozmrozić i wysuszyć jeśli nie skonsumujemy ich od razu.
Suche Grzyby mogą trafić też do słoika z gumką a ten do kartona i w te same warunki co dillpacki, lub też do lodówki.
Taki słoik polecam:
Pamiętajcie że grzyby zawsze muszą być idealnie wysuszone bo inaczej zgniją!
Grzyby można przechowywać tymi sposobami bardzo długo, bo nawet 4 lata bez spadku mocy, jednak nikomu to się chyba nie przydaży
Jednak jeśli chcemy mieć większą ilość suszu trzeba go zabezpieczyć
Zapraszam na Fotorelacje, już nie długo fotki nowych tacek
Jak i do innych poradników :bounce:
Wszystko mile widziane <peace>