Przegladałem akty prawne na stronach Sejmu ale albo ja glupi jestem albo ślepy bo nie znalazłem takiego zapisu, który by mówił o tym, że nasiona konopii innych niż siewne są "nielegalne", że nie można ich nabywać lub zbywać czy posiadać... Jest mowa o tym, że jeżeli chce się chodowac konopie siewne to trzeba używać odpowiednich nasion i miec zezwolenia itp.
wg mnie to w przypadku prac badawczych jest w ustawie mowa o samej konopii (ziele i przetwory ew. uprawa na potzreby badawcze) nie ma natomiast mowy o nasionach, ich posiadaniu itp....
ale sprawdzę jeszcze raz...
[ Dodano: 2006-03-27, 13:45 ]
Art. 36. 1. Zbiór mleczka makowego i opium z maku oraz ziela lub żywicy konopi innych niż włókniste jest dozwolony wyłącznie w celu prowadzenia badań naukowych, po uzyskaniu zezwolenia Głównego Inspektora Farmaceutycznego.
Art. 45.
3. Uprawa konopi włóknistych może być prowadzona wyłącznie na potrzeby przemysłu włókienniczego, chemicznego, celulozowo-papierniczego, spożywczego, kosmetycznego, farmaceutycznego, materiałów budowlanych oraz nasiennictwa.
4. Uprawa konopi innych niż wymienione w ust. 3 jest zabroniona.
I w zasadzie tyle...
sorki że ciagnę inny temat ale to chyba dość ważne :scratch: :scratch: :scratch:
wiecej można dostać jeśli dasz (za friko) kolesiowi blunta niż za nasiona bo moim zdaniem za nasiona nic nie można dostać a za dobroć serca :thumright: do 5 lat "..Jeżeli sprawca, udziela środka odurzającego lub substancji psychotropowej małoletniemu lub nakłania go do użycia takiego środka lub substancji albo udziela ich w znacznych ilościach innej osobie, podlega karze pozbawienia wolności do lat 5."

ale:
Nawet jakbyście zostali zlapani na wyginaniu lufy nad gazem żeby sie lepiej paliło to możecie dostać do 2 lat
no to chyba tyle