akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

przenawożenie czy jakis brak..prosze o potwierdzenie..

Wyszukiwarka Forumowa:

sialalalalalalalala

Well-known member
Buchów
25
odmiana wwxbb
nawozy hesi lane zgodnie z tabela dawkowania
400w hps
woda saguaro o super za***istym ph (hehe)

prosze o potwierdzenie bo wydaje mi sie ze to przenaworzenie ale wyczytalem tez ze podobne objawy moze miec brak potasu

patrzylem takze na tabele deficytów z wikihaszysz ale nie moge tego rozkminic

prosze o pomoc

Photo001~1.jpg

Photo002~1.jpg

Photo003~1.jpg

Photo004~1.jpg

G

Gość

Guest
Lekkie przenawożenie.Końcówki sa popalone, przy braku ptoasu blakną .
Masz na tej wodzie ile ma zawartych soli?Wiekszość ma.
Kopsnij fote etykiedy z info.To sie zobaczy czego wina.

P

Plantator Biggy

Guest
rzeczywiście podobne do niedoboru potasu, lecz wtedy by bardziej żółkły, końcówki, krawędzie by czerniały jak wyżej

zejdź trochę z EC pożywki i podaj im jakiś chelat magnezowy bo dźwiga im krawędzie

sialalalalalalalala

Well-known member
Buchów
25
oto zdjecie etykiety z wody:

Photo796.jpg

---------- Aktualizacja posta 22:05 ---------- Czas poprzedniego posta 21:58 ----------

rzeczywiście podobne do niedoboru potasu, lecz wtedy by bardziej żółkły, końcówki, krawędzie by czerniały jak wyżej

zejdź trochę z EC pożywki i podaj im jakiś chelat magnezowy bo dźwiga im krawędzie

krawędzie są dźwignięte od temperatury bo przy tych naszych upałach miałem na poczatku problemy z temp i sie troche pomarszczyły

a co proponujesz na magnezowy ratunek?? moze być rozpuszczony w wodzie magnez musujący w tabletkach ?? ??

G

Gość

Guest
No nie widze danych o konduktywności.U mnie na kazdej wodzie jest np.
1800uS/cm to jest równe EC na mierniku 1,8 to akurat wysokomineralizowana
inna np.470uS/cm to jest EC 0,47 zblizone do kranówki.
Ponypaj w sklepach to duzo pomoze.
Najlepsza jest tak do 300uS/cm EC 0,3.
To "u" toche inaczej wygląda(ma ogonek) ale nia mamy takiej czcionki jest to MIKRO

Kwiatek_Ban

Well-known member
Buchów
0
Niedobór potasu.

Dodatkowo tak wywinięte liście pojawiają się w wysokiej temperaturze przy jednoczęśnie zbyt suchym podłożu.

sialalalalalalalala

Well-known member
Buchów
25
Ranking wód pod względem ogólnej mineralizacji (mg/ l)

- wody mineralne

1. Kryniczanka – 2459,535
2. Galicjanka – 2210,62
3. Staropolanka 2000 – 2193,3
4. Zdroje Piwniczna – 2100,0
5. Muszyna – 1547,5
6. Kropla Minerałów – 1255,0
7. Polanicka – 972,0
8. Potok Górski – 947,0
9. Staropolanka – 894,9
10. Cisowianka – 742
11. Source Periere – 708,0
12. Nałęczowianka – 650,0
13. Kazimierska – 589,0
14. Ustronianka – 523,0
15. Kinga Pienińska – 512,56
16. Jurajska – 500,33
17. Polaris Plus (Biedronka) – 495,76
18. Kropla Beskidu – 383,3
19. Arctic Plus – 413,52
20. Saguaro CRISTAL (Lidl) – 218,0

Moja wida na ostatnim miejscu pod względem mineralizacji

wiec to chyba raczej jakis brak
co moge podać z domowych srodkow zeby dodac potas bez dodawania innych składnikow odrzywczych ?? a moze mam powiekszyc dawke nawozow a nie dawać wedlog tabeli ??

Przypominam ze podlewam nawozami z hesi zgodnie z tabelą dawkowania !!

Ostatnia edycja:
G

Gość

Guest
No to ta z lidla będzie najlepsza.
NIe stosuj więcej jak 100% i lej co 2 podlewania.
***nij teraz 100% i obserwuj.
A Ph mierzysz?

sialalalalalalalala

Well-known member
Buchów
25
A Ph mierzysz?

szczerze to nawet nie ale to nie jest problem ph przeciesz to widać od razu wiem jak wyglądaja problemy z ph

poza tym woda ma za***iste ph i nawet nie trzeba sprawdzać

wystarczylo ze sprawdzilam raz na poczatku 2 raz po jakims czasie zeby widziec ze ta woda ma sama od siebie za***iste ph a nawozy tez maja ph idealne

zreszta nie mow mi tu o ph to to od razu widac ze to nie wina ph

...teraz zmierzylem specjalnie dla ciebie i jest idealne...

a tak wogole to wypowie sie jeszcze ktoś inny???

1. czy na tabeli hesi podane miary nawozenia to minimum czy maximum dawki nazowu

2. czy jesli leje nawozami w pełnej dawce od sadzonki to czy mozliwe jest ze roslina zwiekszyla tolerancje na nawozy i teraz trzeba jej dac po prostu troche wiecej ???

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
Hm, mi to trochę inaczej wygląda, niż przenawożenie...
Ale co konkretnie - nie wiem, więc nie będę się wymądrzać.

sialalalalalalalala

Well-known member
Buchów
25
Deficyty.jpg

tu macie tabele moze wam pomoze ja stawiam na K lub na Mn jakies sugestie od was???

---------- Aktualizacja posta 11:32 ---------- Czas poprzedniego posta 11:23 ----------

aa moze pokazac mi ktos jak wyglada przenawożenie CO2 ??

G

Gość

Guest
Jak wyglada to ciężko znaleźć.
Ale tu coś masz od strony teorii.
Ryzyko wykorzystywania niektórych źródeł CO2

"Dwutlenek węgla wykorzystywany do dokarmiania roślin najczęściej dostarczany jest do gospodarstw jako czysty gaz lub może pochodzić ze spalania gazu ziemnego czy oleju opałowego. Korzystając z gazu ze spalania musimy mieć pewność, że efektywność tego procesu zawsze wynosi 100%, a wykorzystywane paliwa (gaz, olej) zawierają możliwie najmniej zanieczyszczeń. Zmniejsza to ryzyko tworzenia się podczas spalania niebezpiecznych gazów. Jednym z takich szkodliwych gazów jest etylen (C2H2), powodujący starzenie się i ostatecznie usychanie roślin (bardzo wrażliwym gatunkiem jest pomidor, uszkodzenie objawia się więdnięciem liści i zrzucaniem kwiatów). Nie można dopuścić, by koncentracja etylenu w powietrzu była wyższa niż 0,05%. Kolejnym gazem pochodzącym z niepełnego spalania jest CO — tlenek węgla (czad). Jego obecność w powietrzu, choć w niskich stężeniach obojętna dla roślin, stanowi duże zagrożenie dla życia ludzi. Konieczne jest zatem monitorowanie stężenia CO za pomocą mechanicznego miernika. Produkowane podczas spalania tlenki azotu NO i NO2 (oznaczane jako NOx) mogą również okazać się niebezpieczne, gdyż nie zawsze powodują widoczne uszkodzenia roślin, ale mogą przyczyniać się do obniżenia plonowania. Tlenki te mają szczególnie negatywny wpływ na rośliny w okresach o małym natężeniu światła, gdy aparaty szparkowe są częściowo zamknięte i następuje obniżenie intensywności transpiracji. Przy podawaniu dużych ilości CO2 i braku wentylacji, koncentracja NOx może okazać się niebezpiecznie wysoka, zwłaszcza w nowych, szczelnych szklarniach. Nie powinna ona wzrastać powyżej 0,03%. Również z tego względu ważne jest więc kontrolowanie ilości dwutlenku węgla, zwłaszcza przy niskiej intensywności światła."

sialalalalalalalala

Well-known member
Buchów
25
przeciesz tu nie ma nic na temat tego jakie sa objawy przenawożenia CO2 :pl:

podalem wiekszą dawke nawozu bo mam wrazenie ze to braki P i K jak sie okaze ze nie to bede płukał

moze ktoś jeszcze ma jakąś wiedze zeby mi pomoc oprocvz pana Kwiatkowskiego ??

---------- Aktualizacja posta 16:38 ---------- Czas poprzedniego posta 13:29 ----------

sprawdzilem jeszcze raz ph wody ktora podlalem i odkrylem ze jedne butelki maja dobre inne za wysokie wiec wyregulowalem i hlus wode w doniczki zobaczymy co sie zmieni:):yeahh:

---------- Aktualizacja posta 01-07-2012 19:28 ---------- Czas poprzedniego posta 30-06-2012 16:38 ----------

Ponawiam pytanie:

Czy jeżeli od sadzonki podlewalem 100% dawka z tabeli Hesi to czy roślina moze sie przyzwyczaic do nawozow i zwiekszyc na nie swoją tolerancje co w przypadku większej rosliny bedzie skutkować zapotrzebowaniem na wieksza dawke ??

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół