Składniki: 10 kg kwaśnych jabłek (słodki trzeba łączyć z kwaśnymi) 1,5 – 18, kg cukru, 3 l wody, drożdże. Z umytych, zdrowych, pokrojonych na części jabłek usunąć pestki
i gniazda nasienne. Odcisnąć moszcz w maszynce albo w sokowirówce. Moszcz wlać do balonu, mierząc jego objętość i dodać trochę więcej cukru, którego ilość ustalamy w stosunku do objętości moszczu (25 – 30 dag na litr). Cukier przed dodaniem należy rozmieszać
z przegotowana wodą (0,5 szklanki na litr moszczu). Wymieszać dobrze zawartość balonu, dodać pożywkę, matkę drożdżową i ponownie wszystko dobrze wymieszać, poruszać balonem ruchem kolistym, a także mieszając ostrożnie wewnątrz czystą, wyparzoną drewnianą łyżką. Na początku w otworze balonu umieścić korek z wyjałowionej waty,
a następnie obwiązać czystym kawałkiem płótna. Balon odstawić na tydzień. Po tym okresie dodać resztę cukru. W tym celu należy odlać nieco fermentującego nastawu i wymieszać
z nim cukier, po czym wymienić watę na korek z rurką fermentacyjną. Po 6 tygodniach, gdy fermentacja słabnie, ściąga się wino do drugiego balonu, lekko zatyka czystym korkiem owiniętym watą i pozostawia do dalszego samooczyszczenia. Po 3 miesiącach wino ściąga się do czystych wyparzonych butelek z ciemnego szkła, szczelnie korkuje i lakuje. Okres dojrzewania wina z jabłek trwa kilka lat.
tu jest wiecej
http://www.winadomowe.com/