przesadzanie z małej do dużej

Wyszukiwarka Forumowa:

Alatrax

Member
Buchów
0
Cześć mam pytanko mianowicie mam zamiar niebawem uruchomić moją hodowlę i jedna rzecz mnie martwi przy przesadzaniu.Czy to nie problem jak kiełki wyrosną mi w pojemniku po śmietanie a potem je przesadzę do około 15L doniczki albo 11L nie wiem dokładnie nie zwróciłem uwagi przy zakupie byłem :spalony: mam zamiar sadzić automata w boxie i czytałem tu i tam i wypowiedzi są różne że to za duże donice jedne że są dobre i sam nie wiem co myśleć z góry dziękuję za odpowiedź buch z wami!

Bonansa

Well-known member
Buchów
1
Nie ma zbyt dużych donic. Niektórzy twierdzą, że ważne jest aby nie sadzić od razu w docelowym pojemniku tylko robić kilka przesadzeń do coraz to większych donic. Coś wielkości kubka po śmietanie to dobry wybór na pojemnik nr 1.

natan

Well-known member
Buchów
0
Tylko pamiętaj że każde przesadzanie to stres dla panny dlatego trzeba z góry zaplanować.
Pojemnik po jogurcie może być, ale nie wiem czy nie po takim większym 400-500ml i jedno przesadzenie do docelowej.

Z fartem

Honza

Well-known member
Weteran
Buchów
5,262
Odznaki
2
Pierwsze slysze, zeby przesadzac kilka razy. Kubek po smietanie ok na pierwsze 7-10 dni, pozniej wrzuc do docelowej

R

ruski wentylator

Guest
ja tez jak tylko pokaze glowke w easy plugu to wale w kubki od jogurtow 350-450 a po minimum 10 dniach zależy jak to idzie i wygląda to do docelowych

Total Kozak

Buja taka muza!
Weteran
Buchów
6,573
Odznaki
2
Można wysadzić bezpośrednio do docelowej. Większa donica, to większy kwiat. Przesadzanie to jest ch*j a nie stres. Stres to bedzie miałą jak ją za długo przetrzymasz w małym kubku. Roślina moim zdaniem przeżywa orgazm w momencie przesadzania, bo dostaje więcej miejsca na korzenie i może rosnąć na wielką sukę.

Bonansa

Well-known member
Buchów
1
@Honza: Z tym przesadzaniem na kilka razy to teoria dotyczy przede wszystkim hydroponiki, choć jakąś analogię do gleby też można wyciągnąć. Mała roślina nie je zbyt wiele i pomyłką będzie podlewanie małymi ilościami wody z pożywką - bez wypływu będą się odkładać sole mineralne w medium, pomyłką będzie też podlewanie dużymi ilościami bo będzie zbyt mokro cały czas. Jeśli w hydro doniczka po 24h waży nadal niewiele mniej niż po podlaniu to znaczy, że mamy zbyt dużą doniczkę.

W ziemi też ludzie zauważają korzyść zwiększania donic: https://www.forum.haszysz.com/showt...wpływ-różych-kształtów-rozmiarów-i-materiałów

Ostatnia edycja:

sandap

Banned
Buchów
0
Ja sadze od razu w docelowej . Moim zdaniem sadzenie w małej a później przesadzanie do większej jest nie potrzebne.
Większa donica = większa roślina = większy plon.

Honza

Well-known member
Weteran
Buchów
5,262
Odznaki
2
@Honza: Z tym przesadzaniem na kilka razy to teoria dotyczy przede wszystkim hydroponiki, choć jakąś analogię do gleby też można wyciągnąć. Mała roślina nie je zbyt wiele i pomyłką będzie podlewanie małymi ilościami wody z pożywką - bez wypływu będą się odkładać sole mineralne w medium, pomyłką będzie też podlewanie dużymi ilościami bo będzie zbyt mokro cały czas. Jeśli w hydro doniczka po 24h waży nadal niewiele mniej niż po podlaniu to znaczy, że mamy zbyt dużą doniczkę.

W ziemi też ludzie zauważają korzyść zwiększania donic: https://www.forum.haszysz.com/showt...wpływ-różych-kształtów-rozmiarów-i-materiałów

Nie do konca masz racje. Po pierwsze nie im wiecej ziemi tym lepiej tylko dostosowujesz pojemnosc donicy do rozmiaru namiotu, dlugosci wega, ilosci roslin, itd. Nie powiesz chyba, ze po 50l dla 4 roslin w 60x60x160 bedzie optymalnym rozwiazaniem?
Po drugie, jaka doniczka, jakie sprawdzanie wagi i jakie przesadzanie w hydro? Rozwiniesz temat?
... i po trzecie - podlewanie. Sadzac w docelowej mozna podlewac poprzez spryskiwanie rosliny/medium. Ziemia jest wilgotna od gory na calej powierzchni, korzenie szukajac wilgoci lepiej wypelniaja donice. Problemem moze byc wolniejszy start - ale to problem tylko pozorny, bo mlode panie rozwijaja korzenie i po krotkim czasie strzelaja do gory, nie ma tu raczej strat w dlugosci wega.

Bonansa

Well-known member
Buchów
1
@Honza: Zarówno Ty, jak i ja snujemy raczej domysły. Trzeba by było to po przetestować zbadać (przesadzanie). Co do ilości medium, to tak masz rację, trochę się zapędziłem. Chodziło mi o hydro w kokosie albo w grow cubes, które to ja stosuję.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

Góra Dół