przesadzanie

Wyszukiwarka Forumowa:

snupdog

Well-known member
Buchów
0
na jakiej ziemi lepiej przesadzac z doniczki do doniczki na ziemi suchej wilgotnej mokrej....?!

Deevi

Well-known member
Buchów
2
Odznaki
1
pomiedzy wilgotna a mokra bryla bedzie trzymac sie w kupie i mozna spokojnie przeniesc...gdybys to robil na suchej rozsypala by sie miedzy palcami i mialbys same korzenie...takze zawsze na mokro

Honza

Well-known member
Weteran
Buchów
5,262
Odznaki
2
pomiedzy wilgotna a mokra bryla bedzie trzymac sie w kupie i mozna spokojnie przeniesc...gdybys to robil na suchej rozsypala by sie miedzy palcami i mialbys same korzenie...takze zawsze na mokro

Smiem sie sprzeciwic ;)

Przy wilgotnej ziemi zachodzi ryzoko u***ania korzeni i wyciagniecia ziemi w kilku czesciach. Ja zawsze przesadzam na sucho do wilgotnej ziemi i nigdy nie mialem problemu. Jezeli korzenie wypelnily aktualna doniczke nic sie nie rozsypie. Opukaj, delikatnie scisnij aktualny pojemnik, zlap rosline miedzy palce przykrywajac cala powierzchnie doniczki, obroc do gory nogami i wyjdzie calosc.

snupdog

Well-known member
Buchów
0
a moze to od rodzaju gleby zalezy ktora lepiej sie trzyma?

Honza

Well-known member
Weteran
Buchów
5,262
Odznaki
2
Ziemia to ziemia, nie ma znaczenia czy biedronkowa czy z growshopu. Kazda jak bedzie wilgotna bedzie sie kleic do bokow/dna doniczki zwiekszajac ryzyko u***ania korzenia.

Tylko nie zrozum mnie zle: niewazne jaka ziemia, przy przesadzaniu zachowa sie podobnie, ale juz jakosc podloza ma kolosalne znaczenie i nie ma co bawic sie w polsrodki przy wyborze medium ;)

snupdog

Well-known member
Buchów
0
ta ziemia mnie meczy kupilem zwykla w ogrodniczym na co zwrocic uwage nastepnym razem?

Honza

Well-known member
Weteran
Buchów
5,262
Odznaki
2
Na poczatek najbezpieczniej brac gotowe mieszanki, nie kosztuja majatku. Ze swojej strony polecam light mix od plagronu lub biobizzu - przy trzech tygodniach wefetacji nie trzeba nic lac. Na peano nie warto brac najtanszych ziem do warzyw/kwiatow - pojawiaja sie chwasty, czsami w ziemi sa pasozyty, ciezko utrzymac ph i prawidlowo wykarmic dziewczyny.

snupdog

Well-known member
Buchów
0
o szlag... ja tylko badam ph wody przed podlaniem... wyszedlem z zasady jestes tym co jesz...

Honza

Well-known member
Weteran
Buchów
5,262
Odznaki
2
Jak dla mnie ziemia jest trzecim najwazniejszym czynnikiem poza oswietleniem i wentylacja (w sporym uproszczeniu) - latwo sie wpakowac w problemy (przez cala uprawe) przez kiepskie podloze. Oczywiscie jak masz skilla to dasz rade, ale po co utrudniac sobie zycie od samego poczatku?

... ale kiepskie podloze wcale nie musi oznaczac nieudanej uprawy, wszystko zalezy od ciebie ;)

snupdog

Well-known member
Buchów
0
postaralem sie o drenaz napowietrzenie nawet robilem wlasne donice hotair w zasadzie najtanszej ziemi nie kupowalem ale z drugiej strony droga nie byla natomiast zwracalem uwage na poziom ph

Honza

Well-known member
Weteran
Buchów
5,262
Odznaki
2
Pokaz jaka masz ziemie

Honza

Well-known member
Weteran
Buchów
5,262
Odznaki
2
Chodzilo mi o opakowanie/sklad, ale po tej fotce widac sporo "zanieczyszczen" - galazki i inny syf... jak masz jeszcze opcje to kulc cos lepszego.

M

mlodygru

Guest
Wpisz sobie: compo sana. W Castoramie masz taką do palm i roślin zielonych. Ja zawsze na takiej śmigam;)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

Góra Dół