akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Przesadziłem...?

Wyszukiwarka Forumowa:
M

MrHigh

Guest
Roślinki (Jack Horror) mają 12 dni (od momentu wsadzenia kiełka do ziemi).
Narazie rosną pod 2 kompaktami 24W ale docelowo planuje 2x24W i 5x20W.
Dzisiaj roślinki zostały przesadzone z kubeczków po serku do doniczek 1l.
tak to wyglądało:
16.jpg

17.jpg

18.jpg

moje pytanie brzmi, czy doniczki nie są za małe, a jeśli tak to czy mogę ponownie przesadzić roślinki i jakie doniczki będą najlepsze do "końca życia" roślinki :)
Dodatkowe pytania:
Jak oceniacie wielkość roślinek?
Co sądzicie o oświetleniu? Na HPSa chwilowo mnie nie stać.

19.jpg

20.jpg

dsc00033nnee6mh.jpg

Pozdrawiam :)

P.S. Rośliny rosną w Holandii.

VipGrower

Well-known member
Weteran
Buchów
1
MrHigh napisał:
moje pytanie brzmi, czy doniczki nie są za małe, a jeśli tak to czy mogę ponownie przesadzić roślinki i jakie doniczki będą najlepsze do "końca życia" roślinki
Dodatkowe pytania:
Jak oceniacie wielkość roślinek?
Co sądzicie o oświetleniu? Na HPSa chwilowo mnie nie stać.

Doniczki narazie moga byc ale w przyszlosci przydalo by sie je przesadzic za okolo 3-4 tyg wedlog mnie optymalnie jest 5L na rosline wielkosc roslinek jak na 12 dni jest spoko choc widac ze dwa kompakty to troche malo bo sa nie rowno oswietlane i nie rowno rosna jak masz mozliwosc to doloz te zaplanowane 5 szt

M

MrHigh

Guest
Dziekuje za odpowiedź.
Narazie roślinki rosną pod świetłem 24/0 kiedy wypadało by przestawić na 18/6 ?

Pozdrawiam

d3StRuCtOR

Well-known member
Buchów
0
mozesz od razu dac 18/6 niema to roznicy tylko pytanie kiedy dasz 12/12 bo wtedy przestawiasz na kwitnienie

S

ssinn

Guest
5 litrowa doniczka w pozniejszej wazie rozwoju jest rzeczywiscie optymalna. Jednak jezeli nie dogladasz roslin regularnie, lub planujesz je zostawic bez opieki na dluzszy czas (zakladam, ze masz automatyczny wlacznik pradu) warto zaopatrzyc sie w wiekszy doniczki: 8- 10l.
pozdrawiam

R

rasta

Guest
VipGrower napisał:
wedlog mnie optymalnie jest 5L na rosline
ssinn napisał:
5 litrowa doniczka w pozniejszej wazie rozwoju jest rzeczywiscie optymalna.
nie zgodzę sie z tym stwierdzeniem.

wielkość doniczki zależy od wielkości planta. nie wyobrażam sobie roslinki po dwu miesiącznym wegu w 5l-owej doniczce. taka bedzie optymalna dla klona z krótkim okresem wegetacji np.2 tygodnie.

S

Sito

Guest
Ja bym odrazu przesadzil do wiekszych dolniczek cos okolo 10l bo poco sie co jakis czas meczyc z przesadzaniem roslin w nowe dolniczki i wydawac kase wpierw na 5l , a puzniej na 10l dolnice jak mozna kupic te wieksze i miec problem z glowy. To ulatwi ci zycie. I zalatw im lepsze oswietlenie bo to jest troche zamale(uwazaj zeby nie zaczely ci sie wyciagac)

B

blancik

Guest
ja w trzynastym dniu, ale pod HPS musialem już przesadzić do donic o pojemności 7,5 litra-dlaczego??? a dlatego ponieważ zaobserwowalem znaczne zwolnienie zwrostu, po przesadzeniu wybijaly się momentalnie znowu w góre. i w tym momencie wielkie uznanie do kolegi "rasta" bo ma w stu procentach pelną rację. Choć jestem sam początkujący w hodowli to zgadzam się w pelnym slowa tego znaczeniu z nim, bo zaobserwowalem co się dzieje w mniejszej doniczce kiedy wielkość planta się non stop zmienia
pozdro

bialy_mis

Well-known member
Weteran
Buchów
11
Duza donica ma znaczenie. Daj do 5 litrow a na flo daj nawet ponad 10l. To takie minimum bo jezeli mozesz to dajesz jak najwieksza.

Co do oswietlenia to ci takie styknie... ale zainwestuj w HPS'a.. taniej cie za prad wyniesie i do tego lepszy plon.

D

DJKWAC

Guest
a ja mam z kolei takie pytanko czy mogę przesadzić do większej teraz jak już 15 dzień flo jest myślałbym nawet do 20 litrowej ale to już chyba nie ma sensu.
Korzenie już raczej mają ciasno bo jeden zaczą wychodzić z drenażu są w 10l

bialy_mis

Well-known member
Weteran
Buchów
11
Jak masz mozliwosc to przesadz. Im wieksza tym lepsza. 15 dzien flo to dopiero poczatek maja czas na puszczanie korzeni.

-=*Rotasila*=-

Well-known member
Weteran
Buchów
1
ja mam hps z mniejszym odbłysnikiem ale wykonanym z foremki do ciasta
Mr. Cannabiz napisał:
mam pytanie, czy taki odblysnik moglby byc jak ma MrHigh ??
tak

S

stopmen

Guest
takim swiatelkiem to mozesz sobie swiecic ale kwiatow to na milion proc nie bedziesz mial fajnych (czyt. dorodnych)
te zarowki sa dobre do wzrostu wegetatywnego (choc taka ilosc co masz to i tak kaszana)
ale w fazie rozwoju kwiatostanu te zarowki nie wytwazaja wlasciwie wcale czerwonego widma ktore jest najwazniejsze przy kwitnieniu.
a co do donniczek to 5L to na indoor w zupelnosci wystarcza,
ja mam 1mies wegetacji i 2miechy kwitnienia i robie w 5L i jest za***iscie

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół