nasiona marihuany

Pytania do lekarza medycznej marihuany GreenDoctor.pl

Wyszukiwarka Forumowa:

bono2209

Well-known member
Buchów
1,251
Odznaki
3
Jak Ci doktor mówi że nie można to nie można.
Chyba że szukasz jakiegokolwiek potwierdzenia swojej tezy, która jest sprzeczna z doktorem.
Tylko jakbyś jednak zrobił po swojemu, to nie płacz że lipa.

GreenDoctor.pl

Well-known member
Klinika
Buchów
304
Od 1,5 roku leczę depresję u psychiatry, biorę wenlafaksyne, lamotrix i miansec. We własnym zakresie wspomagam swoją terapie małymi ilościami marihuany (0.1g sativy dziennie, choć zdażały mi się kilkutygodniowe przerwy od palenia), zauważyłem że dzięki temu przestaję się nadmiernie stresować i mam więcej motywacji. Niestety mój psychiatra jest dość konserwatywny i gdy poruszyłem temat medycznej marihuany stwierdził że nie może mi jej przepisać i że tylko by mi zaszkodziła.

Chciałbym kontynuować terapię depresji u psychiatry i jednocześnie zacząć leczyć się medyczną marihuaną.

Czy depresja, bądź zażywanie wyżej wymienionych leków jest przeciwwskazaniem do zaczęcia terapii medyczną marihuaną?

Czy w przypadku rozpoczęcia terapii medyczną marihuaną mój psychiatra mógłby się o tym dowiedzieć?
Jest dość dużo pacjentów z depresją, którzy wspomagają się konopiami w terapii. Zażywanie tych leków nie powinno mieć istotnych interakcji farmakokinetycznych, ale spróbowałbym porozmawiać z lekarzem prowadzącym o ewentualnej możliwości zmniejszenia przyjmowanych leków.

Psychiatria może się dowiedzieć o stosowaniu MM po przyznaniu mu dostępu do historii leczenia poprzez Internetowe Konto Pacjenta, aczkolwiek nie zalecałbym ukrywania przed lekarzem prowadzącym ewentualnej terapii MM.

knight

New member
Buchów
0
@GreenDoctor.pl leczyłem nerwicę natręctw medyczną marihuana przez około 2 lata. Aktualnie jestem po przygodzie w psychiatryku z powodu depresji/myśli samobójczych. Epizod spowodowany brakiem pracy. Lekarz zalecił odwyk od marihuany (ostatnia recepta w styczniu), nie biorę żadnych leków. W historii leczenia nie wziął pod uwagę, że leczyłem się na OCD. Czy taka przygoda skreśla mnie jako pacjenta MM?

Ostatnia edycja:

GreenDoctor.pl

Well-known member
Klinika
Buchów
304
@GreenDoctor.pl leczyłem nerwicę natręctw medyczną marihuana przez około 2 lata. Aktualnie jestem po przygodzie w psychiatryku z powodu depresji/myśli samobójczych. Epizod spowodowany brakiem pracy. Lekarz zalecił odwyk od marihuany (ostatnia recepta w styczniu), nie biorę żadnych leków. W historii leczenia nie wziął pod uwagę, że leczyłem się na OCD. Czy taka przygoda skreśla mnie jako pacjenta MM?
Taka przygoda nie skreśla dożywotnio z używania MM, ale czasowo zalecałbym odstawienie, aż do wycofania się objawów depresji a tym bardziej myśli samobójczych. Psychoterapia wydaje się być najważniejsza, aczkolwiek rozumiem że tym przypadku nie mamy do czynienia bardziej z reakcją na duży stres niż typową endogenną (bez wpływu czynników zewnętrznych) depresją

knight

New member
Buchów
0
@GreenDoctor.pl dziękuję za odpowiedź :) jeszcze szybkie pytanie - czy muszę udostępniać całą dokumentację medyczną do leczenia MM? Czy jednak w razie komplikacji posłużyć się jedynie zdiagnozowaniem OCD?

GreenDoctor.pl

Well-known member
Klinika
Buchów
304
@GreenDoctor.pl dziękuję za odpowiedź :) jeszcze szybkie pytanie - czy muszę udostępniać całą dokumentację medyczną do leczenia MM? Czy jednak w razie komplikacji posłużyć się jedynie zdiagnozowaniem OCD?
Nie polecam zatajania przed lekarzem swojej historii choroby, dla swojego bezpieczeństwa przede wszystkim

• Buch
Reakcje: #

szymek419

New member
Buchów
0
Cześć, z góry przepraszam, bo nie chcę wyjść na jakiegoś chama i ignoranta. Jestem raczej zdrowym chłopakiem i nie mam żadnych większych problemów, dlatego powiem szczerze i prosto z mostu. Chciałbym zamówić 5g na "własny użytek". Nie jestem ćpunem, palę okazjonalnie, mniej więcej raz na 3 tygodnie. Interesuje mnie palenie tylko czystej marihuany ze sprawdzonych źródeł, gardzę "chemolami" i dlatego zależy mi na aptecznym specyfiku. Jak w takim przypadku wygląda wyrobienie recepty? Jakie schorzenia można najlepiej bezpiecznie zaznaczyć?

punktopisz

New member
Buchów
2
Pojawiają się wręcz doniesienia o pozytywnym wpływie używania konopi przez pacjentów z łuszczycą, prawdopodobnie ma to związek z przeciwzapalnymi właściwościami THC i CBD oraz tym, że receptory układu endokannabinoidowego znajdują się także w skórze, gdzie wpływają na dojrzewanie i proliferację keratynocytów (komórek skóry). Widoczne łuszczenie skóry u osób z łuszczycą jest bezpośrednio spowodowane nadmierną proliferacją komórek obecnych w skórze właśnie; sama przyczyna choroby nie jest do końca poznana. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27164964/ ,https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30542832/ )
Oczywiście to bardzo wczesne doniesienia, reakcje organizmu mogą być różne ale jest szansa że MM może być w przyszłości jedną z opcji terapeutycznych w łuszczycy i łuszczycowym zapaleniu stawów.
Mi ciasteczka polecił mój dermatolog (zaznaczył, aby spożywać, a nie palić). Muszę przyznać, że w moim przypadku zauważyłem znaczną poprawę (zanikanie) zmian skórnych. Zmiana nie nastąpiła z dnia na dzień, ale nie wpływając w żaden inny sposób na łuszczycę (zmiana dawkowania leków etc) poprawa była zauważalna. Co ciekawe, po odstawieniu ciastek, zmiany na skórze nasiliły się.

magnato

New member
Buchów
0
@GreenDoctor.pl w związku z nowelizacją, która wczoraj wyszła dot. wypisywania recept on-line czy na odległość, do kiedy można legalnie otrzymać taką receptę? Pytam bo muszę się chyba zacząć organizować 😅 i co w przypadku jak pacjent nie ma zupełnie swojej historii medycznej? A u lekarza był w sumie z 5-6 lat temu? Jedyne co to badania z których wynikają niedobory witamin z rok temu

GreenDoctor.pl

Well-known member
Klinika
Buchów
304
@GreenDoctor.pl w związku z nowelizacją, która wczoraj wyszła dot. wypisywania recept on-line czy na odległość, do kiedy można legalnie otrzymać taką receptę? Pytam bo muszę się chyba zacząć organizować 😅 i co w przypadku jak pacjent nie ma zupełnie swojej historii medycznej? A u lekarza był w sumie z 5-6 lat temu? Jedyne co to badania z których wynikają niedobory witamin z rok temu
Jeszcze nie ukazało się rozporządzenie w tej sprawie, ale podejrzewam że niedługo.
Dokumentacja medyczna z poprzedniego leczenia nie jest niezbędna do rozpoczęcia terapii.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół