Pytanie amatora odnośnie oświetlenia LED do growboxa

Wyszukiwarka Forumowa:

CienkiLolek

GrubyBolek
Buchów
0
Siemanko elektrycy!
Mam pytanko. Planuję pierwszego growboxa 80x80 ( 0.64m2 ) i poważnie myślę nad oświetleniem LED.
Mam 3 pomysły:

1. Zrobić stelaż z gotowymi żarówkami LED tak jak w fotorelacji Unknownguy'a ( https://www.forum.haszysz.com/showt...90-Euphoria-Dance-world-White-widow-Skunk-RQS )

I tu główne pytanie. Czy nadadzą się do tego takie żarówki . Wyrośnie pod tym coś porównywalnego jak na ww. relacji? Najbardziej by mi pasowała ta opcja. Bo chyba wyszłaby najtaniej i nie narobiłbym się za dużo.

zarowka.jpg

Parametry:
• moc: 30W
• strumień świetlny: 3000 lm
• barwa: 3000K ciepła
• napięcie: 85-265V
• kąt świecenia: 360st
• diody: 154 szt SMD 2835

2. Zrobić stelaż LED wg. przepisu Miertka- oczywiście stosownie większy (szczegóły tutaj https://www.forum.haszysz.com/showthread.php?105475-Budowa-Panelu-led-80W-(Osram-i-Cree))

3. Kupić gotowy panel. Coś w tym stylu. Chyba fajna przecena. https://www.growtent.pl/product-pol-10-Lampa-LED-GROW-300W-11-kolorowa-full-spectrum.html

Jeśli nie można wrzucać linków do growshopów to proszę o info i wrzucę samą fotkę i parametry

Ostatnia edycja:
P

Piję Mleko

Guest
porządne oświetlenie to podstawa, więc cxb lub clu.

Pikaczu

Well-known member
Buchów
1
Jeżeli masz czas żeby poczekać na zamówienie polecam Ci zrobić zakupy na zagranicznych stronach, np aliexpress, masz większy wybór i ceny też są o wiele ciekawsze, a sprzęt do tego sportu do najtańszych nie należy :)
Jak trochę poszukasz na forum to możesz znaleźć dużo ciekawych propozycji odnośnie wyboru oświetlenia i będziesz miał sprawdzone. :yeahh:

CienkiLolek

GrubyBolek
Buchów
0
Dobra kumam mniej więcej. Czyli te moje pomysły nie zdadzą egzaminu? W takim razie zrobiłbym to na CXB 3590 jak większość ale ni huhu nie wiem jak sie za to zabrać :/ Potrzebuje w takim razie coś takiego jak u Unknownguya, bo metraż ten sam

Pikaczu

Well-known member
Buchów
1
ja mam za sobą budowe 3 paneli, na elektryce i elektronice znam się tyle co słoń na balecie, efekt był taki że połączyłem ledy rzędowo i w każdym panelu jeden obwód mi nie działa :D to też na pewno dlatego że sam lutowałem diody i to były te panele pierwszego typu. z CXB jest już o wiele łatwiej bo zamiast powiedzmy na jednym panelu je**ć się ze stówą diod mamy tylklo 12. ale budowa własnego to najlepsze rozwiązanie - jeżeli damy sobie rade, ja dałem powiedzmy w 70% xD ale następnym razem wiem żeby się nie brać do lutowania diod tylko zakupić już polutowane :D reszte raczej ciężko z***ać jeżeli się stosujemy do wskazówek i czytamy z uwagą i zrozumieniem :D <peace>

CienkiLolek

GrubyBolek
Buchów
0
Kurcze skomplikowana sprawa z tymi LEDami :/ Myślałem, że to taniej wyjdzie, ale mój budżet i umiejętności chyba tego nie pociągną.

Jako, że to będzie pierwszy growbox i pierwsza uprawa indoor to chyba zacznę klasycznie jak większość od HPSa. Tylko teraz kolejne pytanie, żeby nie robić 10 wątków:
Lepiej kupić do boxa 80x80x160 HPSa 250W tak jak wskazują lumeny czy 400W np i z zasilaczem cyfrowym ustawić na 250. Kumpel z hutrowni daje mi lepsze ceny na oświetlenie to może nie będzie tragedii. A żarówka na pewno będzie zadowolona, że się jej nie piłuje tylko sobie pyrka na połowie mocy. Co myślicie? Zda to egzamin?

Planuję jeszcze na weg dać MH. Ma to sens? Słyszałem, że szybciej rośnie i lepiej się "odwdzięcza" przy harveście

NowyLass

Member
Buchów
0
Hps 250 styknie i to serio zadowalająco. 400 już zrobi swoje i jeszcze zapasu będzie sporo nie zależnie ile panienek będzie (polecał bym jeżeli nie jest ot duże obciążenie finansowe :D )MH jak najbardziej bez względu jaki układ weźmiesz :D

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół